Τρίτη, 28 Απριλίου 2009

Τυρόπιτα πατσαβούρα



Αφράτη τυρόπιτα όπου γέμιση και φύλλο γίνονται ένα.

Υλικά:
8 αυγά
1/2 κιλό τυρί φέτα
1 βιτάμ (250γρ.) λιωμένο
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
1 κ.γλ baking powder
600-700 ml γάλα φρέσκο
1/2 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Σ ένα μπολ ευρύχωρο ανακατεύουμε όλα τα υλικά και το λιωμένο βιτάμ .
  2. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 40*30 περίπου βουτάμε ένα ένα τα φύλλα στο μείγμα και σουρώνοντας τα βάζουμε στη σειρά στο ταψί. Όσο υλικό περισσέψει απ το μείγμα το περιχύνουμε από πάνω.
  3. Ψήνουμε την τυρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς περίπου μέχρι να ροδίσει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αναφέρω το συγκεκριμένο φύλλο κρούστας γιατί έχει όσα ακριβώς φύλλα χρειαζόμαστε για να πετύχει η συνταγή, έχω δοκιμάσει και άλλα, αλλά έχουν λιγότερα φύλλα ή πιο χοντρά φύλλα και δεν πετυχαίνει η συνταγή. Δηλαδή στο πακέτο του 1/2 κιλού φύλλου να έχει περίπου 18 φύλλα κρούστας.

Λαδορεβανί



Είναι ένα διαφορετικό ρεβανί χωρίς σιρόπι και νηστίσιμο!


Υλικά:

* 1 πακέτο σιμιγδάλι ψιλό
* 1 πακέτο σιμιγδάλι χονδρό
* 1 κιλό ζάχαρη
* 1.150 ml νερό
* 400 ml σπορέλαιο
* 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
* 1 λεμόνι τον χυμό του
* λίγα αμύγδαλα και λίγη κανέλα




Εκτέλεση:


1. Βάζουμε στην φωτιά το νερό, την ζάχαρη, το λεμόνι και το λάδι. Όταν πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας αρπάξει.
2. Όταν το σιμιγδάλι αρχίζει και ξεκολλάει από την κουτάλα το βγάζουμε απο την φωτιά.
3. Το βάζουμε σε ταψί και το κόβουμε σε ρόμβους, σε κάθε κομμάτι βάζουμε στο κέντρο ένα αμύγδαλο.
4. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
5. Τέλος, μόλις ψηθεί ρίχνουμε απο πάνω ζάχαρη και κανέλα.

Καλή επιτυχία!
Λίγα μυστικά ακόμα

Την συνταγή την είχα βρει σε ένα πολύ παλιό τετράδιο και τα υγρά υλικά τα είχανε μετρημένα σύμφωνα με ένα μπουκάλι της μπύρας, τα μέτρησα εγώ μετά και τα έβγαλα σε ml (γιαυτό δεν είναι στρογγυλεμένα ποσά).

Ευχαριστώ τη Βασούλα για την συνταγή και για την υπέροχη φώτο.








Κέικ νηστίσιμο με γλάσο πορτοκάλι



Ένα πολύ νόστιμο κέικ που δεν θυμίζει καθόλου νηστίσιμο!

Υλικά:

  • ½ κούπας σπορέλαιο
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • ¾ κούπας χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • ¼ κούπας κονιάκ
  • 3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 & ½ κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο
  • ½ κούπα σταφίδες ξανθές
  • ½ κούπα σταφίδες μαύρες
  • ½ κούπα χοντροαλεσμένα καρύδια

Γλάσο:

  • 1 κούπα άχνη
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. χυμό πορτοκάλι

Εκτέλεση:

1. Χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη για 3-4’ ώσπου να ασπρίσει

2. Προσθέτουμε το ξύσμα, τον χυμό, το κονιάκ και το χτυπάμε για άλλα 2’’

3. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο

4. Ρίχνουμε το μείγμα με το λάδι και την ζάχαρη στο μπολ και ή χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ ή ανακατεύουμε απαλά με μία κουτάλα (Δεν πρέπει να παραχτυπηθούν τα υλικά)

5. Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε απαλά

6. Βουτυρώνουμε μία φόρμα και την αλευρώνουμε πολύ καλά

7. Προσθέτουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και ψήνουμε στους 170° για περίπου 1 ώρα

8. Μόλις το κέικ ψηθεί το αφήνουμε να σταθεί για 5’ και το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα

9. Στη συνέχεια, φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας τα υλικά, περιχύνουμε όσο είναι ακόμα ζεστό το κέικ, το γλάσο θα πάει παντού και θα καλύψει την επιφάνεια.

Λίγα μυστικά

Το μείγμα του κέικ δεν πρέπει να καλύπτει πάνω από τα 2/3 της φόρμας μας. Μπορείτε να παραβλέψετε μερικές σταφίδες ή να αντικαταστήσετε τα καρύδια με άλλους ξηρούς καρπούς. Η συνταγή είναι της Βέφας Αλεξιάδου.

Ευχαριστώ τη Βασούλα για την υπέροχη φώτο

Σάββατο, 25 Απριλίου 2009

~Πουτίγκα με τσουρέκι~




Μια ιδέα που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο και την τηλεόραση για να αξιοποιήσουμε τα απομεινάρια από τα πασχαλινά μας τσουρεκάκια. Την εμπλούτισα και σας την παρουσιάζω.

Υλικά:
  • 1 τσουρέκι κομμένο σε κύβους
  • 3 φλιτζάνια γάλα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 1 μήλο κομμένο σε κύβους
  • 3 αυγά
  • 2 κ.σ λιωμένο βούτυρο
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένα φρουί γλασσέ ή ψιλοκομμένα γλυκά του κουταλιού περγαμόντο, πορτοκάλι,νεράντζι και ότι άλλο σας βρίσκεται.
  • 1/2 φλιτζάνι σταφίδες
  • 5 ψιλοκομμένα ξερά δαμάσκηνα
  • 100 γραμ. κουβερτούρα σε κομμάτια

Εκτέλεση:

1. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες.
2. Προσθέτουμε το γάλα και το βούτυρο.
3. Σε ένα πυρέξ ανακατεύουμε όλα τα στέρεα υλικά
4. Τα περιχύνουμε με το μείγμα του γάλακτος

5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά να ροδίσει.

Αν θέλουμε σερβίρουμε περιχύνοντας την πουτίγκα με σιρόπι φράουλα
Σερβίρεται επίσης και με παγωτό!!!!

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009

Γεμιστά «γιαλαντζί»




Τα γνωστά γεμιστά χωρίς κιμά . Αγαπημένο καλοκαιρινό πιάτο και όχι μόνο.


Υλικά για ένα μέτριο ταψί φούρνου:

  • Διάφορα λαχανικά της αρεσκείας μας ντομάτες, πιπεριές ,μελιτζάνες,κολοκυθάκια. 15 τεμάχια περίπου
  • 3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 300 γρ ρύζι για γεμιστά
  • 2 καρότα τριμμένα στο λεπτό τρίφτη
  • Άνηθο ,μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένα
  • Τη σάρκα από τα λαχανικά που θα γεμίσουμε ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά φλωρίνης περασμένη στο multi
  • 1 κούπα λάδι για τη γέμιση και 1 έξτρα για το ταψί
  • 15 κομμάτια κεφαλοτύρι
  • 2-3 πατατούλες σε κομμάτια
  • 1 κούπα πολτός ντομάτας η 2 κούπες φρέσκια τριμμένη ντομάτα
  • Αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση:
-->
1. Αδειάζουμε τα λαχανικά μας και αφού τα αλατίσουμε και τους ρίξουμε λίγη ζαχαρίτσα τα αραδιάζουμε στο ταψί μας.



-->

2. Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα),και το σκόρδο.
3. Προσθέτουμε την πιπεριά φλωρίνης ,τα καρότα, και τη σάρκα των λαχανικών μας
4. Προσθέτουμε το ρύζι μία κούπα νεράκι και τα μυρωδικά ,αλάτι και πιπέρι και κατεβάζουμε από τη φωτιά



-->
5. Γεμίζουμε τα λαχανικά μας και στριμώχνουμε τις πατατούλες ανάμεσα στα λαχανικά
6. Πάνω πάνω πριν κλείσουμε το κάθε καπάκι βάζουμε από ένα κομμάτι κεφαλοτύρι
7. Περιχίνουμε με τον πολτό ντομάτα ή την φρεσκοτριμμένη ντοματούλα και το λάδι
8. Αλατίζουμε το φαγητό πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και φρυγανιά
9. Συμπληρώνουμε με νεράκι στο ταψί ,και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1-1 ½ ωρίτσα.


Λίγα μυστικά ακόμη

Αν θέλουμε σε μια γωνίτσα του ταψιού βάζουμε και γεμιστά αμπελόφυλλα ή λαχανόφυλλα.
Σερβίρω συνοδεύοντας τα με γιαουρτάκι ή τζατζίκι.


Καλή όρεξη!!!!


sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin