Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009

Κολοκυθοκεφτέδες με κίτρινο κολοκύθι



Πολλοί θα έχετε συνδέσει το κίτρινο κολοκύθι με γλυκιές γεύσεις, εμείς εδώ στο νησί μου το τρώμε κυρίως στην αλμυρή εκδοχή του. Αυτή η συνταγή είναι η πρώτη από κάποιες που θα ακολουθήσουν, με βάση την κίτρινη κολοκύθα μιας και είναι η εποχή της. Μου αρέσουν θα έλεγα περισσότερο απ τους κλασικούς κολοκυθοκεφτέδες μιας και το κίτρινο κολοκύθι τους δίνει μια ιδιαίτερη γεύση και γλύκα.

Υλικά:
  • 2 κούπες τριμμένη κίτρινη κολοκύθα στο λεπτό τρίφτη
  • 1 αυγό
  • 1 ωμή τριμμένη πατάτα
  • Άνηθο ή δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 τριμμένο κρεμμύδι
  • 2 τριμμένες σκελίδες σκόρδο
  • Λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του όσο πάρει να πετύχουμε ένα χυλό
  • Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

  1. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά να πετύχουμε ένα μέτριο χυλό.
  2. Παίρνουμε κουταλιά κουταλιά και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.
  3. Τους βάζουμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν το περιττό λάδι τους.
  4. Ανοίγουμε μια παγωμένη μπυρίτσα και τους σερβίρουμε.
  5. Στην υγεία σας και καλή όρεξη!!!

Και με αυτή τη συνταγούλα μου θα σας αποχαιρετήσω για λίγο καιρό καθώς είναι καιρός να πάμε και εμείς τις διακοπούλες μας. Για εμάς που ζούμε στα νησιά δυστυχώς η μόνη εποχή που μπορούμε να πάμε τις διακοπές μας είναι όταν τελειώνει η τουριστική σαιζόν.
Σας φιλώ γλυκά γλυκά και αν βρω νετ ελπίζω να τα πούμε συντομότερα.

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009

Muffins με γέμιση σοκολάταs



Λαχταριστά muffins σοκολάτας που αν σερβιριστούν ζεστά το κέντρο της σοκολάτας θα είναι ρευστό.


Υλικά:

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, τότε θα παραλείψετε το baking
  • 3 κ γλ .baking powder
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι,
  • 2 αυγά
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 75 γραμμ. λιωμένο βούτυρο
  • 2 βανίλιες
  • 1 κούπα γάλα
  • 100 γραμμ. τριμμένη σοκολάτα γάλακτος
  • 12 μικρά κομμάτια κουβερτούρα (100γραμ.περίπου)


Φτιάχνει
12 muffins

Οδηγίες

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί όλα τα στερεά υλικά και την τριμμένη σοκολάτα γάλακτος.
  2. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα στεγνά υλικά και προσθέτουμε τα υγρά υλικά ανακατεύοντας τα απαλά με ένα πιρούνι (δεν χρειάζεται να τα χτυπήσουμε στο μίξερ).
  3. Βουτυρώνουμε 12 υποδοχές σε ταψάκι για muffins και τις πασπαλίζουμε αλεύρι, βάζουμε 2-3 κ.σ από το μείγμα μας σε κάθε υποδοχή να καλύπτονται τα 2/3 περίπου, στή μέση της κάθε υποδοχής βαζουμε ένα κομμάτι κουβερτούρας.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 190 βαθμοι για 20/25 λεπτά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τρώγονται ζεστά καθώς η σοκολάτα είναι ρευστή στο κέντρο, αλλά και κρύα. Μόλις κρυώσουν τα τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη ώστε να μη μας στεγνώσουν και αν θέλουμε τα ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων. Και κάποιες παραλλαγές:

Φράουλας: προσθέτουμε 1 φλιτζάνι κομμένες φράουλες.

Ολικής αλέσεως: χρησιμοποιούμε 3/4 της κούπας αλεύρι ολικής και 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 κ.γλ ανάμεικτα μπαχαρικά και 1/2 κούπα σταφίδες.

Μήλου: προσθέτουμε 1κ.γλ κανέλα 1/4 μοσχοκάρυδο και 1 κούπα μήλο σε μικρά κυβάκια και προσθέτουμε λίγο παραπάνω ζάχαρη.

Μπανάνας: προσθέτουμε 1 μεγάλη λιωμένη μπανάνα.

Τυριού και μπέικον: σοτάρουμε 3 φέτες ψιλοκομμένο μπέικον και 1 κούπα τριμμένο τσένταρ και φυσικά δεν θα βάλουμε ζάχαρη.

Και επειδή με την κόρη μου είχαμε όρεξη για παιχνίδι, να σας κεράσουμε και μερικά που στολίσαμε με ζαχαρόπαστα τη συνταγή της οποίας θα τη βρείτε στις Συνταγές της Παρέας


Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2009

Μελιτζάνες με πουρέ πατάτας



Μιας και ο μπαξές έχει ακόμη μελιτζάνες προσπαθώ να τις εκμεταλευτώ με όποιο τρόπο μπορώ, έτσι γεννήθηκε αυτή η συνταγή. Μας ενθουσίασε οικογενειακώς και είπα να τη μοιραστώ μαζί σας.

Υλικά:

Ανάλογα με το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και η δοσολογία των υλικών. Για ένα μέτριο παραλληλόγραμμο πιρέξ θα χρειαστούμε:

  • 3 μεγάλες μελιτζάνες σε χοντρές φέτες που τις έχουμε ξεπικρίσει σε αλατόνερο
  • 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
  • λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο
  • γύρω στις 2 κούπες πολτό φρέσκιας ντομάτας ή πουμαρό ή κονκασέ
  • 1 κ.γλ ζάχαρη, αλάτι , πιπέρι
  • 1 καρότο τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
  • 1 πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 3 κούπες πουρές πατάτας σπιτικό ή έτοιμο του εμπορίου φτιαγμένο σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού.
  • Μπόλικο τυρί φέτα σε τρίμματα
  • Κεφαλοτύρι τριμμένο
  • Λίγο βούτυρο
  • Λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

  1. Ψήνουμε στο γκριλ τις μελιτζάνες αφού τις έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο (αν θέλετε μπορείτε να τις τηγανίσετε από βραδύς και να τις αφήσετε όλη νύχτα να στραγγίξουν το λάδι τους)
  2. Τις στρώνουμε στο πυρέξ.
  3. Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη σάλτσα μας: τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι.
  4. Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και την πιπεριά
  5. Προσθέτουμε τη ντομάτα,αλάτι, πιπέρι,ζάχαρη,και τον μαιντανό.
  6. Τη βράζουμε μέχρι να πιεί τα υγρά της και να μείνει μια πηχτή σάλτσα.
  7. Απλώνουμε τη σάλτσα πάνω στις μελιτζάνες και τις πασπαλίζουμε με τυράκι φέτα
  8. Από πάνω στρώνουμε τον πουρέ
  9. Πασπαλίζουμε τον πουρέ με μπόλικο κεφαλοτύρι και λίγο μοσχοκάρυδο.
  10. Σκορπίζουμε λίγα κομματάκια βούτυρο εδώ και εκεί πάνω από τον πουρέ.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο γύρω στους 190 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα ο πουρές μας.

Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2009

Γρήγορη μπουγάτσα



Μια παραλλαγή της γνωστής μπουγάτσας . Μια γρήγορη και εύκολη συνταγούλα χωρίς αυγά γι αυτούς που τα αποφεύγουν. Δεν υστερεί σε τίποτα από νοστιμιά απ την κανονική μπουγάτσα και τρώγεται ευχάριστα και την επόμενη ημέρα άμα τη ζεστάνουμε λίγο.

Υλικά:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (14 φύλλα)
  • 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
  • 2 κούπες νερό
  • 1 βανίλια
  • 1 πακέτο βιτάμ( 250 γραμ) ή μισό βιτάμ μισό βούτυρο γάλακτος για περισσότερο άρωμα.
  • Άχνη ζάχαρη και κανέλλα.

Εκτέλεση:

1. Διπλώνουμε τα φύλλα σαν ακορντεόν και τα στρώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε παραλληλόγραμο πιρέξ.



2. Λιώνουμε το βούτυρο και με κουτάλι περιχύνουμε τα φύλλα


3. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς αέρα για 20-30 λεπτά.
Διαλύουμε το γάλα με το νερό και προσθέτουμε τη βανίλια.



4. Μόλις τα φύλλα πάρουν χρώμα και ξεροψηθούν τα περιχύνουμε με το γάλα και ξαναβάζουμε στο φούρνο όπου συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20-30 λεπτά περίπου να αποροφιθεί το γάλα.



5. Πασπαλίζουμε μόλις χλιάνει με μπόλικη κανέλλα και άχνη ζάχαρη.



Λίγα ακόμη μυστικά:
Πρόσθεσα αφού αφαίρεσα πρώτα απ το βιτάμ, 2-3 κουταλιές της σούπας βούτυρο Ήπειρος, μου αρέσει πολύ το άρωμα που δίνει και το χρησιμοποιώ πάντα στα γλυκά που έχουν φύλλο.
Τρώγεται ευχάριστα και την επόμενη αν την βάλουμε για μισό λεπτάκι στο φούρνο μικροκυμάτων και μετά την πασπαλίσουμε με μπόλικη κανελλοζάχαρη.

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2009

Μαριδάκι τηγανιά



Σήμερα 1/10 που έπεσαν οι τράτες στη θάλασσα δεν θα μπορούσα να σας κεράσω τίποτε άλλο μιας και όλοι σήμερα τρώμε στο νησί μου μαριδάκι τηγανιτό. Από όποια γειντονιά της Σάμου περάσει κανείς σήμερα μοσχοβολάει φρέσκο τηγανιτό ψαράκι. Αν δεν βρείτε μαριδάκι ο συμπατριώτης Νίκος από το Μονοπάτι μας, έχει μια εναλλακτική λύση στη: Σαμιώτικη ψαρόπιτα

Μαριδάκι τηγανιά

Συστατικά

  • ½ κιλό μαριδάκι φρέσκο.
  • 1 μέτριο κρεμμύδι.
  • 1 μέτριο κολοκυθάκι.
  • 1 ντομάτα.
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • Αλάτι και λάδι για τηγάνισμα.


Οδηγίες


recipe image
1. Κόβουμε τα λαχανικά μας (τη ντομάτα σε φέτες, το κολοκυθάκι σε μπαστουνάκια, και το κρεμμύδι σε ροδέλες).
recipe image
2. Βάζουμε το μαριδάκι σε μία σακούλα.
recipe image
3. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα αλατίζουμε όλα μαζί.
recipe image
4. Προσθέτουμε και το αλεύρι.
recipe image
5. Κλείνουμε την σακούλα και την κουνάμε να πασπαλιστούν τα υλικά μας με το αλεύρι.
recipe image
6. Βάζουμε το λάδι να κάψει στο τηγάνι και στρώνουμε ομοιόμορφα τα υλικά μας.
recipe image
7. Μόλις τηγανιστούν απ’ τη μία πλευρά με τη βοήθεια ενός πιάτου τη γυρίζουμε απ’ την άλλη πλευρά αδειάζοντας το λάδι προσεκτικά σε ένα δοχείο.
recipe image
8. Ξαναβάζουμε στο τηγάνι την τηγανιά μας προσθέτοντας και το λάδι πάλι (όπως στην ομελέτα).
recipe image
9. Μόλις τηγανιστούν και από την άλλη μεριά στραγγίζουμε το λάδι απ το τηγάνι και αφήνουμε την τηγανιά να γλιστρήσει στο πιάτο μας. Η τηγανιά μας είναι έτοιμη να συνοδέψει το κρασάκι μας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το λάδι που θα το τηγανίσετε πρέπει να έχει κάψει πολύ καλά για να γίνει η τηγανιά τραγανή.

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin