Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009

Μπουρέκια Σάμου



Πιτούλες φτιαγμένες με πορτοκαλί κολοκύθα. Μια παραδοσιακή Σαμιώτικη συνταγή.

Υλικά:

  • 1 μέτρια πορτοκαλί κολοκύθα
  • 2-3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και σωταρισμένα σε λίγο ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ κανέλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2-3 κ.σ ζάχαρη
  • 1-2 φλυτζάνια θρυμματισμένο τυρί φέτα
  • 1 δόση φύλλο σπιτικό ή σπιτική σφολιάτα
  • Τυρί τριμμένο για από πάνω

Εκτέλεση:

1. Συνήθως καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα και την βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει, αλλά εγώ κάνω μια πιο εύκολη διαδικασία που μας γλυτώνει απ΄ το επίπονο καθάρισμα της κολοκύθας λόγω της σκληρής φλούδας της. Συν ότι γίνεται πιο νόστιμο. Έτσι λοιπόν κόβω στη μέση την κολοκύθα την καθαρίζω από τα σπόρια και την βάζω με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω να ψηθεί στους 180-200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσει.
2. Αφαιρούμε το νερό που συγκεντρώνεται στο κοίλο μέρος της και με κουτάλι την αδειάζουμε απ τη φλούδα της και την βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξει για μια ολόκληρη νύχτα.


3. Αφού στραγγίξει καλά ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και δοκιμάζουμε τη γεύση αν είναι λίγο άγευστη προσθέτουμε λίγο αλατάκι και ζάχαρη παραπάνω.
4. Ανοίγουμε φύλλο με τη ζύμη μας και το κόβουμε σε λωρίδες μακριές και φάρδους 4 δαχτύλων περίπου
5. Απλώνουμε κατά μήκος γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό που του δίνουμε το σχήμα του σαλιγκαριού
6. Αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
7. Σερβίρουμε με τυράκι τριμμένο ή με ζάχαρη.




Λίγα ακόμη μυστικά

Μπορούν επίσης να γίνουν και στο τηγάνι αλλά γίνονται πιο βαριά. Αν βαριέστε το τύλιγμα φτιάξτε μια μεγάλη πίτα με φύλλο πάνω και κάτω και στη μέση τη γέμιση.
Αν σας περισσέψει γέμιση ή κολοκύθι στραγγισμένο, φυλάσσεται για αρκετό καιρό σε πλαστική σακουλίτσα στην κατάψυξη.

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009

Σπαγγέτι με καπνιστό σολωμό



Ένα υπέροχο και γρήγορο πιάτο για τους λάτρεις του σολωμού και της κρέμας γάλακτος.

Υλικά:

  • 1 φιλέτο καπνιστού σολωμού
  • 1 κ.σ μαργαρίνη
  • 1 σφηνάκι βότκα ή ρούμι ή ούζο
  • 1 καυτερή πιπερίτσα αποξηραμένη (προαιρετικά)
  • λίγο αλάτι, πιπέρι
  • 2 μικρές κρέμες γάλακτος
  • 500 γραμ. βρασμένα ζυμαρικά της αρεσκείας σας
  • Άνηθο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

  1. Λιώνουμε τη μαργαρίνη και προσθέτουμε το σολωμό ψιλοκομμένο να σωταριστεί για λίγο
  2. Σβήνουμε με το σφηνάκι το ποτό και γι αυτούς που το έχουν ξανακάνει ανάβουμε με ένα σπίρτο να γίνει φλαμπέ. Προσοχή μη πάρετε φωτιά!!!! Για όσους δεν το κατέχουν προτείνω να μην το κάνετε.( Μην με κυνηγάτε μετά :Ρ)
  3. Περιμένετε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτετε τις κρέμες, λίγο αλάτι, πιπέρι, σπάτε μέσα την καυτερή πιπερίτσα και βράζετε μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα.
  4. Σερβίρουμε με τα ζυμαρικά και πασπαλίζουμε με άνηθο ψιλοκομμένο.

Λίγα μυστικά ακόμη:

Δοκιμάστε το με ούζο, ο γλυκάνισος δίνει ιδιαίτερο άρωμα στη σάλτσα εγώ το προτιμώ.

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009

Κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο



Μας αρέσουν πολύ οι χυλοπίτες και φρόντισα να προμηθευτώ αρκετές χυλοπίτες απ το συνεταιρισμό γυναικών Καρπενησίου. Και πιστέψτε με είναι φανταστικές!!! Τις δοκίμασα χτες με κοτοπουλάκι στου φούρνο και έγινε ένα φαγητό λουκούμι!!!!

Υλικά:

  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες ή 4 μπούτια κοτόπουλου
  • Σκόρδο σκόνη
  • Αλάτι- πιπέρι
  • Πάπρικα
  • Τζίντζερ σε σκόνη
  • Κάρυ
  • 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδου
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 1/2 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια ή φρέσκια ντομάτα
  • 1 κ.γλ ζάχαρη
  • 500 γραμ. χυλοπίτες

Εκτέλεση:

1. Καθαρίζουμε το κοτόπουλο το πλένουμε και αφαιρούμε το περιττό λίπος
2. Το πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά γύρω γύρω και το βάζουμε σε ταψί
3. Σκορπίζουμε στο ταψί το κρεμμύδι και το σκόρδο
4. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι ακόμη, και το λάδι.
5. Προσθέτουμε νερό ίσα που να μισοσκεπάζει το κοτόπουλο


6. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Βλέπουμε άν χρειάζεται συμπλήρωμα το νεράκι.
7. Μόλις είναι έτοιμο συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νεράκι και ρίχνουμε τις χυλοπίτες ανακατεύοντας να πάνε παντού στο ταψί.
8. Βάζουμε το ταψί στο κάτω μέρος του φούρνου ανάβοντας την κάτω αντίσταση μόνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε το φαγητό για 8-10 λεπτάκια.
9. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα το φαγητό μέχρι να σερβίρουμε.
10. Σερβίρουμε αφού πασπαλίσουμε μπόλικη κεφαλογραβιέρα στο πιάτο μας.


Λίγα μυστικά ακόμη


Αυτός ο συνδιασμός μπαχαρικών μας αρέσει πάρα πολύ, εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι σας αρέσει. Αντί για χυλοπίτες μπορείτε να βάλετε άλλο ζυμαρικό ή ακόμη και ρίζυ θα προσαρμόσετε όμως το χρόνο ψησίματος. Κάτι που κάνω συχνά επειδή μ αρέσει και το ρίζυ βάζω στη μέση του ταψιού τα κομμάτια του κοτόπουλου και στο μισό ταψί ρίχνω ζυμαρικό και στο άλλο μισό ρίζυ έτσι καλύπτονται όλα τα γούστα.

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009

Καρπενήσι



Φιλαράκια μου καλά και αγαπημένα μετά από απουσία 3 εβδομάδων περίπου επιστρέψαμε στην έδρα μας. Περάσαμε υπέροχα!! Οι νησιώτες πήραν τα βουνά και έτσι από την όμορφη Σάμο μας
φτάσαμε με πλοίο στον Πειραιά και μετά από λίγες μέρες αναχωρήσαμε για το επίγειο παράδεισο που λέγεται Καρπενήσι.
Η θάλασσα ήταν λάδι στο ταξίδι μας προς Πειραιά


Μετά από παραμονή λίγων ημερών στην πρωτεύουσα για να τακτοποιήσουμε τις δουλειές μας, πήραμε το δρόμο για τον επίγειο παράδεισο!!!
Η αλήθεια είναι ότι ο καιρός μας έπαιζε παιχνίδια και ενώ ξεκινήσαμε με κοντομάνικα από την Αθήνα, ανεβαίνοντας όλο και προσθέταμε ένα ρούχο, μέχρι και τη μέρα που αναχωρήσαμε από το Καρπενήσι είδαμε και το πρώτο χιόνι στο χινονδρομικό κέντρο στο Βελούχι.
Τι να πει κανείς γι αυτό το μέρος!! Ένας επίγειος παράδεισος πραγματικά!!!
Με τα γραφικά χωριουδάκια του:

Τα απέραντα δάση από έλατα


Τα ποτάμια και τις όμορφες λιμνούλες του





τους καταράκτες


και τα όμορφα ξύλινα γεφυράκια του



Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψεις αυτό το μέρος μόνο εικόνες.
Έκεί ένοιωσα σα να ζούσα σε παραμύθι στα ποταμάκια και τα ρυάκια που πήγαμε νόμιζα ότι θα ξετρυπώσουν νεραιδούλες. Σκιουράκια ανέβαιναν βιαστικά πάνω στα δέντρα τρομαγμένα απ΄τη παρουσία μας. Η μικρή μου ενθουσιάστηκε καθώς είδε ζωάκια που δεν είχε ξαναδεί όπως ελαφάκια



Η διαδρομή προς τον Προυσό πραγματικά εντυπωσιακή και η τοποθεσία που βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας σου προκαλεί δέος,καθώς φαίνεται σα να είναι κρεμασμένο στη χαράδρα.




Εκεί κοντά βρίσκεται και ένα ρολόι που πραγματικά η θέα από εκεί είναι εκπληκτική!!!


Βέβαια η ανάβαση είναι λίγο ζόρικη άλλα βοήθησε ώστε να κάψουμε τις παραπανήσιες θερμίδες που καταναλώναμε εκεί:Ρ απολαμβάνοντας τις υπέροχες τοπικές τους νοστιμιές.
Φανταστικές πίτες



κοκορετσάκια


Στον Προυσό επισκευτήκαμε και τη γνωστή εκεί μονάδα παραγωγής αλλαντικών, και βέβαια κάναμε και τις προμήθειες μας



Έξω από την μονάδα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ποτάμι μέσα στα πλατάνια απολαύσαμε ζεστές κρεσεντίνες (τηγανίτες) που τις απολαμβάνεις εκεί, είτε σκέτες, είτε με ποικιλία αλλαντικών, δίπλα στο ποτάμι.



Στο Μεγάλο χωριό αν δεν κάνω λάθος φάγαμε και το ωραιότερο γαλακτομπούρεκο απ τα χέρια της κυρά Παρασκευής, που όμοιο του δεν έχω ξαναφάει!!!


Το σερβίρουν ζεστό ζεστό με μπόλικη κανελίτσα!!!



Την ημέρα της επιστροφής είπαμε να πάμε μέχρι το χιονοδρομικό μήπως και δούμε λίγο χιόνι μιας και εμείς στα νησιά το βλέπουμε σπανίως και είχαμε μεγάλη λαχτάρα. Τελικά μας αποζημείωσε, βέβαια δεν είχε πολύ ήταν το πρώτο χιόνι που έριξε. Το κρύο ήταν τσουχτερό 0 βαθμοί κελσίου και ο αέρας σε θέριζε!!!







Η θέα του Καρπενησίου απ το Βελούχι:


Σε όσους δεν έχουν πάει το συστήνω ανεπιφύλακτα. Είναι σκέτος παράδεισος!!! Και ανυπομονώ να το ξαναεπισκεφτώ. Ευχαριστώ πολύ την αδελφούλα μου και τον γαμπρό μου (μεγάλοι φαν του Καρπενησίου) που χάρη σε αυτούς γνωρίσαμε αυτό τον υπέροχο τόπο, και ανυπομονώ για την επόμενη εξόρμηση μας.

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin