Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2009

~Βασιλόπιτα~





Είναι η τέλεια Βασιλόπιτα κέικ για μένα. Μια συνταγή που την φτιάχνω τα τελευταία χρόνια και δεν την αλλάζω γιατί μας αρέσει πάρα πολύ. Είναι μια συνταγή που είδα σε μια τηλεοπτική εκπομπή κάποτε. Χωρίς να θυμάμαι την ακριβή πηγή της. Την τροποποίησα λίγο στα μέτρα μου και θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας.

Υλικά:
  • 1 1/2 κούπα βούτυρο (εγώ χρησιμοποιώ γάλακτος)
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 6 αυγά χωρισμένα χωριστά κρόκοι ασπράδια
  • 4 1/2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γλ baking
  • 1/4 κ.γλ αλάτι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 1 κούπα ψιλοκομμένη κουβερτούρα ή ψηφίδες σοκολάτας
  • 1 κούπα τριμμένα φουντούκια ή καρύδια
  • 1/2 κούπα κόντιτα
  • 1/2 κούπα σταφίδες
  • 2 βανίλιες
  • Λίγη μαρμελάδα της αρεσκείας μας
  • Αμύγδαλο φιλέ
  • Γλάσο άχνης ζάχαρης ( λίγη άχνη ζάχαρη με ελάχιστο ζεστό νεράκι και κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής)

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα αφήνουμε στην άκρη
  2. Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν
  3. Προσθέτουμε τους κρόκους το ξύσμα και τις βανίλιες
  4. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι που έχουμε ανακατέψει το baking και το αλάτι, εναλλάξ με το χυμό πορτοκαλιού
  5. Προσθέτουμε τα φουντούκια ή τα καρύδια
  6. Ρίχνουμε στο μείγμα την μαρέγκα ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις να αφομοιωθεί στο μείγμα μας
  7. Αλευρώνουμε ελαφρά τη σοκολάτα τις σταφίδες και τα κόντιτα και τα ρίχνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά
  8. Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι 26-27 εκ.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά.
  10. Μόλις ψηθεί άν μας έχει φουσκώσει στη μέση το αφαιρούμε με ένα πριονωτό μαχαιράκι να ισιώσει και αναποδογυρίζουμε σε πιατελίτσα, αλείφουμε το γύρω γύρω με μαρμελάδα της αρεσκείας μας και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
  11. Πάνω πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη και με γλάσο που θα φτιάξουμε με την άχνη και χρώμα ζαχαροπλαστικής αφού το βάλουμε σε μικρό κορνεδάκι γράφουμε τη χρονιά και στολίζουμε τη Βασιλόπιτα μας.

Λίγα ακόμη μυστικά:
Αντί για κόντιτα μπορείτε να βάλετε ψιλοκομμένα γλυκά του κουταλιού που θα τα έχετε στραγγίσει πρώτα. Εγώ προτιμώ το περγαμόντο.

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους μια καλή, δημιουργική και γλυκιά Χρονιά!!!!



Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009

Κατάδες Σάμου



Ένα νόστιμο παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκάκι που μοιάζει με γεμιστό κουραμπιέ. Λατρεμένη η γεύση του, συνδεδεμένη με υπέροχες αναμνήσεις απ τα παιδικά μου χρόνια τότε που εκτός απ΄τα λεφτά μου μας έδιναν στα κάλαντα είχαμε και ένα κέρασμα μελομακάρονο, κουραμπιέ ή κατά.

Υλικά:
  • 1 1/2 κούπα βούτυρο γάλακτος ή φυτικό
  • 1 1/2 κούπα ελαφρύ λάδι ελιάς ή σπορέλαιο
  • 3/4 κούπας ζάχαρη
  • 1 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού
  • 1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ μαστίχας
  • 1 κούπα αλυσίβα που θα την φτιάξετε αφού βράσετε 2 κ.σ στάχτη από ξύλα κοσκινισμένη, με ενάμιση ποτήρι νερό για 2 λεπτά, θα το αφήσετε να κατασταλάξει και πέρνετε το καθαρό νερό.
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.γλ σόδα
  • 1300 γραμμάρια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Γέμιση:

  • 2 κούπες αλεσμένα καρύδια
  • 1 κούπα αλεσμένο καβουρδισμένο σουσάμι
  • 1 κ.γλ ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ κανέλα προαιρετικά λίγο γαρύφαλλο σκόνη
  • μέλι αραιωμένο με ελάχιστο νεράκι για να δέσουμε τη γέμιση

Για το πασπάλισμα:
Ανθόνερο και μπόλικη άχνη ζάχαρη.

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη να αφρατέψουν
  2. Προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι
  3. Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα και την προσθέτουμε στο μείγμα
  4. Προσθέτουμε την αλισίβα, το ξύσμα, το κονιάκ ή το λικέρ και την βανίλια
  5. Τα αφήνουμε να ανακατευτούν καλά και προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα.
  6. Ανοίγουμε φύλλο από τη ζύμη μας πάχους μισού εκατοστού και το κόβουμε με στρογγυλό κουπ πατ σε κύκλους
  7. Βάζουμε σε κάθε κύκλο ένα μικρό κουταλάκι απ΄τη γέμιση και το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
  8. Αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180-190 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 30-35 λεπτά ένα ταψί κάθε φορά.
  10. Μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο τους ραντίζουμε με μπόλικο ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Καλά Χριστούγεννα με υγεία και χαρά στα σπιτικά όλων μας !!!

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2009

~Μελομακάρονα~




Μια συνταγή που εμπιστεύομαι τα τελευταία χρόνια για πεντανόστιμα, μαλακά και μελωμένα μέχρι το κέντρο μελομακάρονα.

Υλικά:

  • 2 κούπες ελαιόλαδο καλής ποιότητας ή σπορέλαιο
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα χυμός πορτοκαλιού
  • 1 μικρό ποτηράκι κονιάκ
  • 2 κ.σ κανέλλα
  • 1 κ.γλ γαρύφαλλο σκόνη(προαιρετικά)
  • 1 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κ.σ baking powder
  • 1 κ. γλ σόδα
  • 1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Σιρόπι:

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες μέλι
  • 2 κούπες νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κ.σ χυμός λεμονιού
  • φλούδα λεμονιού
  • Καρύδια αλεσμένα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη
  2. Προσθέτουμε το χυμό το κονιάκ και τα μυρωδικά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  3. Ανακατεύοντας με το χέρι, προσθέτουμε σιγά σιγά και το αλεύρι που το έχουμε ανακατέψει με το baking και τη σόδα
  4. Βάζουμε τόσο αλεύρι ώστε να πετύχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα αλλά να μην γίνει σκληρή.
  5. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα απλώνουμε σε ταψί αφού πρώτα τους κάνουμε τα χαρακτηριστικά σχεδιάκια είτε με τον λεπτό τρίφτη είτε με το οδοντωτό κόφτη ζύμης.
  6. Ψήνουμε ένα ένα ταψί σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω αντιστάσεις, 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά ανάλογα με το φούρνο σας.
  7. Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά.
  8. Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα απ το φούρνο τα ρίχνουμε στο ζεστό (όχι να βράζει) σιρόπι και τα αποσύρουμε σύντομα με τρυπητή κουτάλα, ώστε να μην μας διαλύσουν
  9. Τα αραδιάζουμε σε πιατελίτσα και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο καρύδι.

Λίγα μυστικά ακόμη:

Γαρύφαλλο δεν χρησιμοποιώ ποτέ στα γλυκά μου γιατί μας δημιουργεί καούρες στο στομάχι οπότε το αποφεύγουμε. Αλεύρι βάζουμε τόσο ώστε να μη γίνει πολύ σφιχτή η ζύμη μας γιατί μετά τα μελομακάρονα θα είναι σκληρά και δεν θα μελώσουν. Αν θέλουμε καθώς τα πλάθουμε βάζουμε στο κέντρο του κάθε μελομακάρονου μισό καρύδι. Μελώνω ζεστά και τα δύο έτσι το σιρόπι φτάνει μέχρι την καρδιά του μελομακάρονου και είναι ζουμερό ζουμερό. Προσοχή στο σιρόπιασμα γιατί αν τα αφήσετε πολύ ώρα στο σιρόπι θα διαλύουν.

Καλή επιτυχία!!!

Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2009

Μπισκοτάκια στολισμένα



Νόστιμα μπισκοτάκια με γλάσο άχνης ζάχαρης. Με λίγα υλικά και λίγη φαντασία φτιάχνονται αυτά μπισκοτάκια που τα απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι. Το διασκεδάσαμε πάρα πολύ φτιάχνοντας τα με τη μικρή μου. Η χαρά της ήταν απερίγραπτη!!!

Υλικά:

  • 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα βούτυρο
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
  • 1 κουταλάκι κοφτό baking powder
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 αυγό + 1 κρόκο
  • 2 κ.σ γάλα εβαπορέ
  • 2 βανίλιες
  • 1 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού

Γλάσο:

1 πακέτο άχνη ζάχαρη
4-5 κ. σ νεράκι ζεστό
λίγη βανίλια
χρώματα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο το λάδι και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν
  2. Προσθέτουμε το αυγό και τον κρόκο, την βανίλια, το ξύσμα και το γάλα
  3. Τέλος προσθέτουμε λίγο, λίγο το αλεύρι που το έχουμε ανακατέψει με το baking, μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη ζύμη που ίσα να μην κολλάει στα δάχτυλα (σαν των κουραμπιέδων περίπου)
  4. Στρώνουμε τη ζύμη στον πάγκο μας και με κουπ πατ διάφορα κόβουμε σχεδιάκια
  5. Βάζουμε τα μπισκοτάκια σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς για 20 λεπτάκια περίπου ανάλογα με το φούρνο.
  7. Ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας την άχνη με τη βανίλια και το νεράκι μέχρι να πετύχουμε μια όχι πολύ ρευστή κρεμούλα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη νεράκι.
  8. Χωρίζουμε σε μπολάκια το γλάσο μας και το χρωματίζουμε με τα χρώματα ζαχαροπλαστικής
  9. Αφού κρυώσουν τα μπισκότα μας με μαχαιράκι τα αλείφουμε με το γλάσο μας και τα αφήνουμε λίγο να στεγνώσουν.
  10. Σε μικρό κορνέ με μικρή μυτούλα ή σε ένα κορνεδάκι που θα φτιάξουμε με λαδόκολλα βάζουμε γλάσο και κάνουμε διάφορα σχεδιάκια πάνω στα μπισκοτάκια. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Λίγα ακόμη μυστικά:

Για όσους ο στολισμός είναι μια γλυκιά ανάμνηση μιας και τα παιδάκια τους έχουν μεγαλώσει με αυτή τη συνταγή φτιάχνονται υπέροχα κουλουράκια ή μπισκοτάκια , με τη διαφορά αντί για γλάσο πριν τα ψήσετε θα ανακατέψτε το ασπράδι που περισσεύει από τη συνταγή με λίγο ζάχαρη και θα τα αλείψετε πριν τα βάλετε στο φούρνο. Συνοδεύουν τέλεια το καφεδάκι.
Παρακάτω παραθέτω βιντεάκι με το πως φτιάχνουμε κορνεδάκι για το γλασάρισμα.

Καλές γιορτές σε όλους!!!


Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

Πορτοκαλάδα από ....... πορτοκάλι!!!



Ένα υπέροχο, δροσερό, σπιτικό αναψυκτικό χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, με αληθινά πορτοκάλια!!!

Υλικά:

  • Ξύσμα από 6 πορτοκάλια
  • 500 ml νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 1/2 ποτήρια φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε το ξύσμα και το νεράκι και σιγοβράζουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 12 περίπου λεπτά
  2. Στραγγίζουμε το ζουμί απ το ξύσμα και συμπληρώνουμε νεράκι ώστε να είναι 2 ποτήρια περίπου.
  3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να γίνει πηχτό σιρόπι ( όταν παίρνουμε με το κουταλάκι και το ρίχνουμε σταγόνα- σταγόνα σε πιατάκι είναι μια μπαλίτσα που δεν απλώνει.
  4. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό αφού τον στραγγίσουμε πρώτα, και ανακατεύουμε καλά.
  5. Αφού κρυώσει τον βάζουμε σε μπουκάλια και τον συντηρούμε στο ψυγείο.
  6. Διατηρείται στο ψυγείο αρκετό καιρό. ΄Όταν θελήσουμε να πιούμε βάζουμε 1/4 συμπυκνωμένο χυμό στο ποτήρι μας και το υπόλοιπο το συμπληρώνουμε με δροσερό νεράκι.

Λίγα ακόμη μυστικά

Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε με την ίδια διαδικασία χυμό από λεμόνι ή μανταρίνι.
Για σπιτικό αναψυκτικό μπορούμε αντί νεράκι να προσθέσουμε ανθρακούχο νερό. Αυτόν το χυμό όταν τον αραιώσω με ελάχιστο νεράκι και του προσθέσω και λίγο κονιάκ τον χρησιμοποιώ επίσης για να βρέχω τα παντεσπάνια στις τούρτες μου.
Η συνταγή είναι από το βιβλίο "Ελληνική κουζίνα ζαχαροπλαστική" της Βέφας Αλεξιάδου όπου αντικατέστησα τα λεμόνια με πορτοκάλια μιας και η συνταγή είναι για λεμονάδα, επίσης έκανα μικρές παραλλαγές.

Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2009

Κολοκυθοτυρόπιτα με κίτρινο κολοκύθι



Το ξέρω σας έχω ταράξει στο κολοκύθι αλλά φέτος η κολοκυθιά μας έκανε πολλές κολοκύθες οπότε όπως καταλαβαίνετε φτιάχνω διάφορες συνταγές. Αυτή την συγκεκριμένη πίτα την πρωτοδοκίμασα στο Καρπενήσι και με ενθουσίασε οπότε επιστράτευσα τη φαντασία μου και το αποτέλεσμα βγήκε καταπληκτικό!!!!

Υλικά:

  • 1 μέτριο κίτρινο κολοκύθι
  • 3 αυγά
  • 400 γραμ. τυρί φέτα σε τρίμματα
  • 1 μικρή χούφτα τραχανά γλυκό
  • λίγο αλάτι, πιπέρι
  • 3 σπιτικά φύλλα (μια δόση από την σπιτική σφολιάτα)
  • Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων, 2 κ.σ βούτυρο γάλακτος.

Εκτέλεση:

  1. Τρίβουμε στον τρίφτη το κολοκύθι στη λεπτή μεριά του το αλατίζουμε ελαφρά και το αφήνουμε να στραγγίξει όλη νύχτα σε σουρωτήρι.
  2. Την επόμενη μέρα το στίβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας και το ανακατεύουμε καλά με τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Στρώνουμε ένα φύλλο σε καλά λαδωμένο ταψάκι και απλώνουμε τη μισή γέμιση
  4. Στρώνουμε και το δεύτερο από πάνω και το λαδώνουμε καλά προσθέτουμε και την υπόλοιπη γέμιση.
  5. Απλώνουμε και το τρίτο φύλλο γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα χαράζουμε την πίτα και την αλείφουμε το λιωμένο βούτυρο και λίγο ακόμη λαδάκι.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Λίγα ακόμη μυστικά:

Το βούτυρο γάλακτος δίνει ιδιαίτερο άρωμα στην πίτα μας.
Ο τραχανάς βοηθάει στο να τραβήξει τα έξτρα υγρά της κολοκύθας.

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin