Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2010

Μπαλίτσες με κεφαλοτύρι



Ένα γρήγορο και εύκολο μεζεδάκι ιδανικό για μπουφέ, για να συνοδεύσουμε το ποτάκι μας και όχι μόνο. Μια συνταγή της αγαπημένης μου Θεσσαλονικιάς φίλης Γιάννας.

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο σφολιάτας (2 φύλλα)
Μπόλικο κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση:

Κόβουμε σε λωρίδες κάθετα και οριζόντια το φύλλο ώστε να σχηματιστούν τετραγωνάκια 3χ3 δάχτυλα.
Αλείφουμε με ένα πινέλο τη ζύμη με νεράκι
Παίρνουμε λίγο κεφαλοτύρι και το τοποθετούμε στο κέντρο.
Πιάνουμε τις 4 άκρες και τις ενώνουμε σχηματίζοντας μια μπαλίτσα.
Τοποθετούμε τις μπαλίτσες σε καλά βουτυρωμένο ταψί.
Αν θέλουμε τις αλείφουμε με λίγο αυγό και τις πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι ή σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Λίγα ακόμη μυστικά

Τρώγονται κατά προτίμηση ζεστά, αλλά εάν κρυώσουν τα βάζουμε για πολύ λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων Δοκίμασα να τα φτιάξω και με άλλο τυρί, γκούντα αλλά λιώνει πολύ και τρέχει έξω απ΄τη ζύμη. Ίσως κεφαλογραβιέρα ή γραβιέρα θα ήταν μια χαρά.

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010

Σουσαμοκούλουρα



Τραγανά σουσαμοκούλουρα που γίνονται πανεύκολα, και είναι ότι πρέπει για το καφεδάκι μας.

Υλικά:

  • 1 κούπα σπορέλαιο ή ελαιόλαδο καλή ποιότητας
  • 1/2 κούπα λευκό κρασί (εγώ χρησημοποιώ μοσχάτο Σάμου)
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 3 1/2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή για όλες τις χρήσεις που θα του προσθέσετε 5 κ.γλ baking powder
  • Μια βανίλια ή ξύσμα από πορτοκάλι
  • Μπόλικο σουσάμι

Εκτέλεση:

  1. Ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη και το κρασί
  2. Προσθέτουμε τη βανίλια ή το ξύσμα και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι να πετύχουμε μια ζύμη αφράτη που ίσα ίσα να μην κολλάει στα χέρια μας
  3. Πλάθουμε κουλουράκια και τα τυλίγουμε στο σουσάμι, που το έχουμε βάλει σε ένα πιατάκι, να παει παντού.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Και λίγα λόγια για αυτόν τον τόσο ωφέλιμο καρπό που πραγματικά αξίζει να τον εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή μας για τις τόσο ωφέλιμες ιδιότητες του.

Το σουσάμι και τα προϊόντα του αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Ο σησαμόσπορος, καρπός του φυτού σησάμι, αποτελεί την πρώτη ύλη για την παρασκευή του ταχινιού και του χαλβά. Το σουσάμι αποτελεί τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα, όπως η μεθεϊονίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη, ενώ είναι σχετικά φτωχό σε λυσίνη. Κατά συνέπεια, όταν συνδυαστεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας.

Τα λιπαρά οξέα αποτελούν τα θρεπτικά συστατικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο σουσάμι. Στην πλειονότητά τους είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, με τα κορεσμένα να κατέχουν το μικρότερο ποσοστό στη σύσταση του τροφίμου (15%). Η αυξημένη παρουσία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων καθιστά το σουσάμι μια ιδιαιτέρως θρεπτική τροφή, καθώς τα συγκεκριμένα οξέα δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός, γι’ αυτό και θεωρούνται απαραίτητα.

Στο σουσάμι περιέχονται κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2 και νιασίνη. Οι βιταμίνες αυτές αποτελούν συνένζυμα πολλών μεταβολικών συστημάτων και διεργασιών, γεγονός που τις καθιστά απαραίτητες για την καλύτερη υγεία του οργανισμού και ιδιαίτερα του νευρικού συστήματος. Παράλληλα, στο σουσάμι και ιδιαιτέρως στο έλαιό του, περιέχονται ποσά βιταμίνης Ε, υπό μορφή σχεδόν αποκλειστικά γ – τοκοφερόλης. Το γεγονός αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιοξειδωτική λειτουργία, του σουσαμιού και του ελαίου του.

Εκτός από τις βιταμίνες, τα κυριότερα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο σουσάμι είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Ιδιαιτέρως το σελήνιο, που περιέχεται σε σημαντικά ποσά στο σουσάμι, έχει τα τελευταία χρόνια συσχετιστεί με σημαντική αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό, καθώς αποτελεί συστατικό ενός σημαντικότατου οργανικού αντιοξειδωτικού συστήματος, της οξειδάσης της γλουταθιόνης, η οποία αποτελεί ένα από τα κυριότερα αμυντικά συστήματα του οργανισμού έναντι της δράσης οξειδωτικών μηχανισμών, όπως είναι οι ελεύθερες ρίζες.

Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση σουσαμιού έχει συσχετιστεί τόσο με την πρόληψη, όσο και την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων φθοράς με υψηλή συχνότητα στο σύγχρονο πληθυσμό, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορες μορφές καρκίνου κ.α. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην παρουσία ορισμένων ουσιών με σημαντικές ιδιότητες, κυρίως αντιοξειδωτικές, όπως είναι οι στερόλες (καμπεστερόλη, στιγμαστερόλη, β – σιτοστερόλη κ.α.) και οι λιγνάνες. Ιδιαιτέρως για τις λιγνάνες (σησαμίνη και σησαμολίνη), οι οποίες βρίσκονται σε σημαντικά ποσά στο σουσάμι, υπάρχουν πολλά ερευνητικά δεδομένα, σχετικά με τη δράση τους στην προστασία του οργανισμού από οξειδωτικούς παράγοντες.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση σουσαμιού έχει συσχετιστεί με μειωμένη ευαισθησία των λιποπρωτεϊνών (κυρίως της LDL) του αίματος στην οξείδωση. Με δεδομένο το γεγονός ότι η οξείδωση της LDL αποτελεί κύριο αιτιολογικό παράγοντα για τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, η προστασία που μπορεί να παρέχει το σουσάμι, μέσω κυρίως της σησαμολίνης που περιέχει, συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης αθηροσκλήρωσης.

Επίσης, έχει βρεθεί ότι η σησαμολίνη προστατεύει από τη δράση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες αποτελούν σημαντικούς οξειδωτικούς παράγοντες και έχουν συσχετιστεί με ποικίλες βλαβερές επιδράσεις στον οργανισμό, από τις σημαντικότερες εκ των οποίων είναι η καταστροφή του γενετικού υλικού και η εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Η εξουδετέρωση τέτοιων μηχανισμών έχει ωθήσει πολλούς ερευνητές στο να αποδώσουν στο σουσάμι σημαντική αντικαρκινογόνο δράση. Επιπλέον, μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η σησαμίνη προστατεύει από εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων, λόγω της ανασταλτικής της δράσης στην αύξηση της πίεσης και στην εγκεφαλική θρομβογένεση.

Για τους παραπάνω λόγους είναι απαραίτητο το σουσάμι και τα προϊόντα του να αποτελούν αναπόσπαστο συστατικό του καθημερινού μας διαιτολογίου, όλο το χρόνο. Μην ξεχνάμε ότι για να επωφεληθούμε από τα θρεπτικά συστατικά οποιοδήποτε τροφίμου, πρέπει η κατανάλωσή του να είναι συχνή και όχι απλά περιστασιακή.

Πηγές: Η επιστημονική ομάδα nutrimed www.nutrimed.gr,Ιατροnet


Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010

Ρύζι με κολοκύθι κίτρινο φουρνιστό



Μια συνταγή που την φτιάχνουν στο χωριό του άντρα μου και μου αρέσει πάρα πολύ!!Βέβαια εκεί το έψηναν σε ξυλόφουρνο και είχε φανταστική γεύση!!!
Μπορεί να γίνει συνοδευτικό σε κρέας ή και μόνο του με λίγο γιαουρτάκι.

Υλικά:
  • 1 1/2 κιλό κολοκύθι κίτρινο, το μισό τριμμένο στο λεπτό τρίφτη το υπόλοιπο σε κυβάκια μικρά
  • 2 κούπες ρύζι κίτρινο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • αλάτι και μπόλικο πιπέρι
  • Τυράκι της αρεσκείας σας για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε στο πάτο ενός ταψιού του τριμμένο κολοκύθι
  2. Από πάνω προσθέτουμε το ρύζι αφού το ξεπλύνουμε πρώτα
  3. Πάνω από το ρύζι τοποθετούμε το κολοκύθι σε κύβους
  4. Πασπαλίζουμε με το κρεμμυδάκι αλάτι και πιπέρι
  5. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και 1 κούπα ζεστό νεράκι


6. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένοφούρνο 200 βαθμούς.
7. Σε μισή ώρα περίπου ξεσκεπάζουμε ανακατεύουμε λίγο ελέγχουμε για νεράκι να μην έχει στεγνώσει, ξανασκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο λίγο πριν είναι έτοιμο το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε για δέκα λεπτάκια ακόμη μέσα.
8. Σερβίρεται με μπόλικη τριμμένη μυζήθρα η κεφαλοτύρι και γιαουρτάκι.

Λίγα ακόμη μυστικά


Το κολοκύθι μπορεί να μπει και όλο τριμμένο, αλλά εμένα μου αρέσει να νοιώθω λίγο και το κολοκύθι μέσα γι αυτό βάζω και κυβάκια.

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010

Η τυρόπιτα της τεμπέλας



Εύκολη και γρήγορη τυροπιτούλα.

Υλικά:
  • 1/2 κιλό τυρί φέτα θρυμματισμένη
  • 1 κεσεδάκι βιτάμ λιωμένο
  • 5 αυγά
  • 250 γραμ. πρόβειο γιαούρτι ή αγελαδινό ή ξινόγαλο ή κεφίρ
  • 1/2 ποτήρι γάλα
  • 1 ποτήρι αλεύρι
  • Μπόλικη φρυγανιά

Εκτέλεση:

1. Βουτουρώνουμε πολύ καλά το ταψάκι που θα ψήσουμε την τυρόπιτα
2. Το πασπαλίζουμε με μπόλικη φρυγανιά


3. Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά



4. Τα στρώνουμε στο ταψί



5. Πασπαλίζουμε μπόλικη φρυγανιά

6. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς μέχρι να ροδίσει



Λίγα ακόμη μυστικά

Να χρησιμοποιήσετε μόνο βιτάμ γιατί με βούτυρο τύπου φυτίνη γίνεται πολύ λαδερό. Μη λυπηθείτε τη φρυγανιά στο πασπάλισμα θέλει μπόλικη τόσο στο πάτο του ταψιού όσο και στο πάνω μέρος, για να κάνει ωραία κρούστα.



Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010

Πατάτες φούρνου αλλιώτικες



Εύκολες, γρήγορες, νόστιμες πατατούλες που είναι μαλακές μέσα και τραγανές απ΄έξω.

Υλικά:
  • πατάτες
  • αλάτι
  • λάδι
  • ρίγανη( προαιρετικά)
  • σκόρδο σε σκόνη( προαιρετικά)
  • πάπρικα(προαιρετικά)
  • Πιπέρι
  • Και ότι άλλο μπαχαρικό σας αρέσει.
Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους ή κυδωνάτες
  2. Τις βράζουμε σε αλατισμένο νεράκι 5 λεπτά
  3. Εν τω μεταξύ σε ταψάκι αντικολλητικό ζεσταίνουμε λίγο λάδι όσο ο φούρνος προθερμαίνεται σε αέρα στους 180 βαθμούς.
  4. Μόλις βράσουν οι πατάτες τις βάζουμε στο ταψί με το καυτό λάδι ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά και το αλατάκι και τις ανακατεύουμε
  5. Ψήνουμε τις πατάτες μέχρι να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα ανακατεύοντας τες που και που.

Γίνονται φανταστικές!!! Τέλειες για να συνοδεύσουμε κρέας. Με αυτή τη συνταγή κατήργησα τις τηγανητές πατάτες. Έτσι γλιτώνουμε και καμιά θερμίδα!!! Αυτή η υπέροχη συνταγή είναι της φίλης μου Γιάννας και την ευχαριστώ πολύ!!!









Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

Μοσχαράκι στιφάδο



Αγαπημένο φαγητό για γερά στομάχια!!

Υλικά:

  • 1 κιλό μοσχάρι κατά προτίμηση ελιά, κομμένο σε κομμάτια.
  • 1 κιλό καθαρισμένα κρεμμυδάκια για στιφάδο φρέσκα
  • 2-3 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ποτηράκι κρασί
  • 1 χάρτινο κουτί πουμαρό
  • 1 κουτί ντοματάκι ψιλοκομμένο
  • 2 κ.γλ ζάχαρη
  • αλάτι
  • Μπαχαρικά: μπαχάρι,κανέλα,πιπέρι,πάπρικα γλυκιά,φύλλα δάφνης (σε ποσότητες ανάλογα με τα γούστα σας).

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε το λάδι να κάψει σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια να πάρουν χρώμα.
  2. Τα αφαιρούμε και τα βάζουμε σε άλλο σκεύος αφήνοντας τα στην άκρη.
  3. Προσθέτουμε στο λάδι το κρέας και το τσιγαρίζουμε απ΄ολες τις πλευρές.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο και σβήνουμε με το κρασί.
  5. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το πουμαρό, το ψιλοκομμένο ντοματάκι, αλάτι, ζάχαρη, και όλα τα μπαχαρικά, και λίγο νεράκι.
  6. Σιγοβράζουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει. Μισή ώρα πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί μέχρι να μαλακώσουν.
  7. Συνοδεύεται με πατατούλες τηγανητές, με Ρίζι ή πουρέ.

Λίγα ακόμη μυστικά:

Μη βάλετε πολύ λάδι στο φαγητό γιατί θα γίνει πολύ βαρύ. Τα κρεμμυδάκια τα προτιμώ να είναι φρέσκα γιατί υπερτερούν σε γλύκα και υφή απ΄τα κατεψυγμένα.
Για να τα καθαρίσετε εύκολα αρκεί να τα βυθίσετε για λίγο σε νερό που βράζει. Έτσι το φλούδι μαλακώνει και καθαρίζεται πανεύκολα. Το ίδιο φαγητό μπορεί να γίνει και με κουνέλι ή κοτόπουλο.

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010

Άλλο ένα βραβείο



Άλλο ένα βραβειάκι έλαβα με μεγάλη μου χαρά απ τις φίλες Ελευθερία και painter και τις ευχαριστώ πάρα πολύ!!. Επίσης το ίδιο βραβείο χάρισε η αγαπητή μπλογκοφίλη ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ στη μικρή μου νεραιδούλα και την ευχαριστώ ολόψυχα.
Σύμφωνα λοιπόν με τους κανόνες αποδοχής του:
  • Το ιστολόγιο να έχει θέμα το Παιδί και ότι αφορά Αυτό. Ο ιδιοκτήτης του ιστολογίου να έχει αναδείξει μια πράξη, ένα γεγονός υποστήριξης των παιδιών. Το ιστολόγιο να προβάλει την Αγάπη ως το μόνο μέσο για την καλυτέρευση του κόσμου που ζούμε.
  • Να τοποθετήσουν οι αποδέκτες το βραβείο στο blog τους
  • Να το χαρίσουν επίσης σε άλλες ιστοσελίδες που ασχολούνται με το Παιδί.
  • Να βάλουν συνδέσμους στα ιστολόγια που θα το χαρίσουν.
  • Να το ανακοινώσουν στα blogs που το χάρισαν.
Με τη σειρά μου λοιπόν να το χαρίσω και εγώ με πολύ αγάπη σε όλες τις μανούλες μπλογκοφίλες και σε όσους ασχολούνται με αγάπη και αφοσίωση με παιδάκια και εμπέονται από αυτά να δημιουργούν τόσο όμορφα πραγατάκια για αυτά.

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2010

Σφολιατίνες με κρέμα



Εμπνευσμένη από κάτι υπέροχα δανέζικα γλυκά που χρησιμοποιούν ειδική ζύμη σφολιάτας τη λεγόμενη Δανέζικη σφολιάτα, έφτιαξα αυτές τις υπέροχες σφολιατίνες που μέσα τους κλείνουν κρεμούλα και μαρμελάδα βερίκοκο Βέβαια η ζύμη δεν είναι Δανέζικη λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά επιφυλάσσομαι να ανεβάσω κάποια στιγμή την αυθεντική ζύμη.

Υλικά:
  • 1 συσκευασία σφολιάτα (2 φύλλα)
  • Μαρμελάδα βερίκοκο ή κάποια άλλη της αρεσκείας σας

Για τη κρέμα ζαχαροπλαστικής:
  • 500 ml γάλα
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 50 γραμ. corn flour
  • 2 βανίλιες

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το μισό γάλα τη ζάχαρη τις βανίλιες και το corn flour.
  2. Βάζουμε σε κατσαρολίτσα το υπόλοιπο γάλα να βράσει.
  3. Προσθέτουμε το μείγμα των υλικών που έχουμε χτυπήσει προηγουμένως και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει σε χαμηλή φωτιά.
  4. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Μόλις κρυώσει την χτυπάμε για λίγο στο μίξερ να αφρατέψει.
  6. Κόβουμε το κάθε φύλλο της σφολιάτας στα 4 ώστε να έχουμε 4 τετράγωνα κομμάτια.
  7. Γεμίζουμε κάθε κομμάτι με 2-3 κουταλιές απ την κρέμα και παίρνοντας τις 4 γωνίες τις ενώνουμε στο κέντρο σχηματίζοντας ένα τετράγωνο φάκελο.
  8. Αραδιάζουμε τα τετράγωνα σε ταψί και ψήνουμε στους 190 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο ώσπου να ροδίσουν.
  9. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο απλώνουμε πάνω τους τη μαρμελάδα μας και αν μας αρέσει μπορούμε να τα πασπαλίσουμε και με λίγη κανέλα.

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2010

Ένα ηλιόλουστο βραβείο!!!!



Ένα βραβείο έκπληξη από την αγαπητή blogoφίλη Maria την ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου έκανε να μου χαρίσει αυτό το βραβείο. Αυτό το ηλιόλουστο βραβείο απονέμεται στους bloggers των οποίων η θετικότητα και η δημιουργικότητα εμπνέει άλλα άτομα στην μπλογκόσφαιρα. Σύμφωνα λοιπόν με τους κανόνες αποδοχής του, θα πρέπει και εγώ με τη σειρά μου, όπως θα κάνουν και αυτοί που θα το παραλάβουν, να:

  • Τοποθετίσουν το βραβείο στο blog τους
  • Να το χαρίσουν επίσης σε άλλους 12 μπλογκερς της επιλογής τους.
  • Να βάλουν λίνκ στα ονόματα των μπλογκερς που θα το χαρίσουν.
  • Να το ανακοινώσουν στο μπλογκ των οποίων το χάρισαν.

Με τη σειρά μου λοιπόν θα το χαρίσω με όλη μου την αγάπη σε 12 blogoφίλους άν και η επιλογή είναι πολύ δύσκολη. Αλλά είμαι σίγουρη ότι στα φιλαράκια τα οποία θα χαρίσω τα βραβεία να τα χαρίσουν και αυτοί με τη σειρά τους ώστε κανείς να μη μείνει παραπονεμένος και να καλυφθούν όλοι!!!

Στην φίλη Εύη
Στην αγαπητή ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
Στα γλυκά κορίτσια που φτιάχνουν γλυκά από σπίτι
Στα κορίτσια που μαγειρεύουν συνταγές της καρδιάς
Στην αγαπημένη μου φίλη Ελευθερία και τις γεύσεις της
Στην φίλη painter
Στις υπέροχες συνταγές της ασπρούλας
Στο Λιζάκι και τα γλυκομπερδέματα του
Στην αγαπητή Betty
Στην μικρή κουζίνα
Στα αγαπημένα φιλαράκια απ το ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΑΣ
Και στην γλυκιά κουζίνα της μαμάς

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2010

Καραμελένια απόλαυση




Ένα υπέροχο γλυκάκι για τους λάτρεις της καραμέλας

Υλικά:

  • 1 συσκευασία μπισκότα σαβαγιάρ
  • 1 κούπα γάλα
  • 1 κ.γλ στιγμιαίος καφές
  • 3 κ.σ κονιάκ
  • 1 δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής ή ακόμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κρέμα για μιλφέιγ που πωλείται στα σούπερ μάρκετ.
  • 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο βρασμένο*
  • 2 μικρές κρέμες γάλακτος χτυπημένες σε σαντιγύ με λίγη βανίλια
  • Αμύγδαλο φιλέ
  • Σιρόπι καραμέλας:
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • ½ κούπα νερό
  • ¼ κούπας έξτρα νερό

Εκτέλεση:

  1. *Βάζουμε το κουτί του ζαχαρούχου έτσι όπως είναι σφραγισμένο σε μια κατσαρόλα με νεράκι που να το σκεπάζει και το σιγοβράζουμε για 3 ώρες . Με αυτό τον τρόπο το γάλα καραμελώνει και μπορούμε να το χ ρησημοποιήσουμε και για άλλα γλυκά όπως το banoffee. Συνήθως βράζω αρκετά μαζί και τα φυλάω στο ντουλάπι μου για αρκετό καιρό έτσι έχω όποτε χρειαστεί να φτιάξω τέτοιο γλυκάκι.
  2. Διαλύουμε τον καφέ στο γάλα και προσθέτουμε το κονιάκ
  3. Βουτάμε τα μπισκότα για πολύ λίγο στο μείγμα γάλα-καφέ και τα στρώνουμε σε παραλληλόγραμμο ταψάκι.
  4. Από πάνω σκορπάμε εδώ και εκεί κουταλίτσες από το καραμελωμένο ζαχαρούχο
  5. Καλύπτουμε με την κρέμα ζαχαροπλαστικής
  6. Από πάνω άλλη μια στρώση μπισκότα βουτηγμένα στο γάλα
  7. Πάνω πάνω στρώνουμε τη σαντιγύ και βάζουμε στο ψυγείο
  8. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη με τη ½ κούπα νερό μέχρι να καραμελώσει και να πάρει το χρώμα της καστανής καραμέλας
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε με μιας το ¼ της κούπας το νερό( μεγάλη προσοχή γιατί πιτσιλάει και μπορεί να καούμε) ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει
  10. Πριν σερβίρουμε περιχύνουμε την καραμέλα πάνω στο γλυκό μας και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.

Λίγα ακόμη μυστικά:

Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα σαβαγιάρ με παντεσπάνι.


sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin