Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2010

Μανιταρόσουπα light



Μιας και βρίσκομαι για άλλη μια φορά σε περίοδο δίαιτας προσπαθώ να φτιάχνω συνταγές νόστιμες και ελαφριές. Αυτή η σούπα έχει ελάχιστες θερμίδες που όμως δεν την κάνει να υστερεί σε νοστιμιά. Ένα τέλειο βραδινό γεύμα για όσους κάνουν δίαιτα και όχι μόνο.

Υλικά:
  • 2 κούπες μανιτάρια σε λεπτά φετάκια η δύο κονσέρβες ολόκληρων μανιταριών που θα τα κόψετε μόνοι σας.
  • 2 κούπες γάλα light ή πλήρες (αν δεν κάνετε δίαιτα)
  • 1 κούπα ζωμός λαχανικών ή 1 1/2 κύβο ζωμό λαχανικών διαλυμένο σε 1 κούπα χλιαρό νερό
  • 4-5 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μέτρια πατάτα σε μικρά κυβάκια
  • 1 ψιλοκομμένο πράσο
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • πιπέρι, αλάτι(αν δεν βάλετε κύβο)
  • 1 κ.σ αλεύρι
  • ελάχιστο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα μας και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το πράσο, και τα μανιτάρια και την πατάτα.
  2. Αφού σοταριστούν και μαλακώσουν προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας, το γάλα και το νερό ή το ζωμό λαχανικών.
  3. Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά, για 15-20 λεπτάκια περίπου ανακατεύοντας ανα διαστήματα να μη μας κολλήσει
  4. Μόλις είναι έτοιμη αν θέλετε τη μισή σούπα την περνάτε απ το μπλέντερ να γίνει πιο κρεμώδης αλλιώς την αφήνετε έτσι.

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010

Αλλιώτικος χαλβάς



Διαφορετική συνταγή για τον κλασσικό σιμιγδαλένιο χαλβά. Γίνεται αφράτος και σούπερ αρωματικός. Μια υπερπαραγωγή χαλβά!!!!

Υλικά:
  • 1 κούπα σπορέλαιο ή 3/4 σπορέλαιο, 1/4 μαργαρίνη
  • 1 2/3 κούπας σιμιγδάλι χονδρό
  • 4 κούπες νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα ινδοκάρυδο
  • 3 μήλα σε κύβους
  • 1/2 κούπα χοντροκομμένα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
  • 1/2 κούπα σταφίδες μουλιασμένες σε κονιάκ
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένα αποξηραμένα δαμάσκηνα
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα
  • 2 βανίλιες
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 2 αστεράκια αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά για 5 λεπτά προσθέτουμε τα μήλα και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
  2. Αφαιρούμε το ξύλο κανέλας τη φλούδα λεμονιού και τον γλυκάνισο απ το σιρόπι
  3. Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι ή το λάδι και τη μαργαρίνη και προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα καβουρδίζοντας τα όσο θέλουμε. (Εγώ για να μη γίνει βαρύς ο χαλβάς το καβουρδίζω ελάχιστα).
  4. Προσθέτουμε το σιρόπι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά.
  5. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και την ινδική καρύδα
  6. Μόλις ξεκολλάει απ τα τοιχώματα τον φορμάρουμε.

Λίγα ακόμη μυστικά:

Αρωματικά μπορείτε να βάλετε και να τα συνδυάσετε ανάλογα με τα γούστα σας. Καθώς επίσης και τα αποξηραμένα φρούτα. Η προσθήκη μήλου σε αυτόν το χαλβά δίνει υπέροχη γεύση και υφή είναι κάτι που του ταιριάζει πολύ.

Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010

Λαγάνα



Η βασίλισσα της Κ. Δευτέρας. Μια εύκολη συνταγή για να φτιάξετε τις λαγάνες με τα χεράκια σας.

Υλικά για 6 μεσαίες λαγάνες:

  • 20 γραμ. νωπή μαγιά ή 2 κ.γλ ξερή
  • 1/2 κούπα νερό χλιαρό
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ αλάτι
  • 2 κ.σ λιωμένο βούτυρο(εγώ χρησιμοποιώ ελαιόλαδο)
  • 2 κ.σ ζάχαρη
  • 2 κούπες χλιαρό νερό
  • Σουσάμι άσπρο και μαύρο


Εκτέλεση:

  1. Διαλύουμε στη 1/2 κούπα χλιαρό νερό τη μαγιά και ρίχνουμε 2-3 κ.σ αλεύρι να γίνει πηχτός χυλός, που τον σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τον αφήνουμε να φουσκώσει όλη νύχτα σε ζεστό μέρος.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι ανακατεύουμε μέσα το αλάτι και τη ζάχαρη.
  3. Κάνουμε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίχνουμε το λάδι, τη μαγιά που έχει φουσκώσει από βραδύς και τις 2 κούπες το χλιαρό νερό.
  4. Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη.
  5. Την χωρίζουμε σε 6 μπάλες ή αναλόγως το μέγεθος της λαγάνας που θέλουμε να έχουμε.
  6. Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να φουσκώσουν.
  7. Πατάμε την κάθε μπάλα με τον πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια να σχηματίσουμε χοντρές πίτες.
  8. Βάζουμε τις λαγάνες σε ταψιά . Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.
  9. Πατάμε τις λαγάνες σε διάφορα σημεία με τα δυό μας δάχτυλα κάνοντας βαθιές δαχτυλιές σε όλη την επιφάνεια.
  10. Τις αλείφουμε με λίγο νεράκι και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  11. Ψήνουμε τις λαγάνες στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά.

Λίγα ακόμη μυστικά:

Καταναλώνονται την ίδια μέρα γιατί στεγνώνουν. Αν θέλουμε μπορούμε να τις φυλάξουμε στην κατάψυξη σε πλαστική σακούλα.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο Ελληνική κουζίνα της Βέφας Αλεξιάδου.

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010

~Το μπισκοστογλυκό των παιδικών μου χρόνων~



Ένα εύκολο γλυκάκι που μας έφτιαχνε η μαμά μου όταν ήμασταν παιδιά. Όσο υπήρχε στο ψυγείο δεν ησυχάζαμε μέχρι να το εξαφανίσουμε όλο. Μου άρεσε τόσο πολύ που ήταν το πρώτο γλυκάκι που έμαθα να φτιάχνω μόνη μου από πολύ μικρή ηλικία.

Υλικά:

  • 2 πακέτα μπισκότα μιράντα ή πτι μπερ
  • 1 1/2 κούπα γάλα
  • 1 κυπελάκι βιτάμ σόφτ
  • 4 φλυτζάνια καλά κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 1 φλιτζανάκι μικρό του καφέ γάλα εβαπορέ ή( αν καταναλωθεί από μεγάλους ένα ποτηράκι κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας σας)
  • 1/2 κούπα κοσκινισμένο κακάο
  • Τρούφα για το πασπάλισμα ή τριμμένη κουβερτούρα και σοκολάτα λευκή.

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει και προσθέτουμε λίγη λίγη τη κοσκινισμένη ζάχαρη και τη βανίλια.
  2. Χτυπάμε το μείγμα για αρκετή ώρα να αφρατέψει και προσθέτουμε το κακάο και το γάλα ή το κονιάκ.
  3. Βρέχουμε στο γάλα τα μπισκότα ελαφρά και τα αραδιάζουμε σε πυρέξ.
  4. Στρώνουμε μια στρώση κρέμας και τοποθετούμε άλλη μια στρώση μπισκότα
  5. Ξαναστρώνουμε κρέμα και πάλι μπισκότα
  6. Τελειώνουμε με μια στρώση κρέμας και πασπαλίζουμε με τρούφα ή τριμμένη σοκολάτα.
Λίγα ακόμη μυστικά:

Παλιά δεν είχαν τα σύγχρονα μίξερ που έχουμε τώρα και πολλές φορές το χτύπημα της κρέμας γινόταν με το χέρι. Τώρα με τα σούπερ μίξερ η κρέμα γίνεται περισσότερο αφράτη.
Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί από παιδιά βάλτε αρκετό κονιάκ ή λικέρ μπανάνας του πάει τέλεια!!!!

Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2010

Κουλούρια Θεσσαλονίκης



Τα γνωστά σε όλους κουλούρια Θεσσαλονίκης, που ξετρελαίνουν με την υπέροχη γεύση τους.
Μια συνταγή απ το βιβλίο Ελληνική Κουζίνα της Βέφας Αλεξιάδου με πολύ μικρές παραλλαγές. Δοκιμάστε τα γίνονται καταπληκτικά!!!

Υλικά:

  • 2 κ. γλ μαγιά ξερή ή 15 γραμ. νωπή
  • 2 1/2 κούπες χλιαρό νερό
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1/3 κούπας ζάχαρη
  • 1/4 κούπας σπορέλαιο (χρησιμοποίησα ελαιόλαδο)
  • 1 κ.σ αλάτι
  • 300 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση:

  1. Διαλύουμε το ένα κουταλάκι γλυκού μαγιά ή τη μισή νωπή σε 1/2 κούπα χλιαρό νερό, ρίχνουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι να γίνει χυλός και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος 24 ώρες (εγώ το άφησα 8 ώρες περίπου).
  2. Διαλύουμε την υπόλοιπη μαγιά λίγο πριν ζυμώσουμε σε 1/2 κούπα χλιαρό νερό προσθέτοντας 2-3 κουταλιές από το αλεύρι και το αφήνουμε να φουσκώσει και αυτό για 15 περίπου λεπτά σε ζεστό μέρος σκεπασμένο.
  3. Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με το αλάτι και αφού κάνουμε στο κέντρο ένα λάκκο ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τις δύο μαγιές, και το υπόλοιπο νερό.
  4. Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
  5. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιασθεί σε όγκο.
  6. Πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και την ζυμώνουμε για 5 λεπτά.
  7. Παίρνουμε κομμάτια μεγέθους μανταρινιού και το πλάθουμε σε κορδόνι πάχους όσο το μικρό μας δάχτυλο.
  8. Ενώνουμε τις άκρες του να σχηματιστεί κουλούρι και το βουτάμε γρήγορα σε ένα μπολ με νερό
  9. Μετά το νερό το ρίχνουμε μέσα σε πιάτο που έχουμε βάλει το σουσάμι φροντίζοντας να πάει παντού.
  10. Αραδιάζουμε τα κουλούρια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα
  11. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 10-15 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν ελαφρώς.

Λίγα ακόμη μυστικά

Δεν τα παραψήνουμε ώστε μεν να είναι τραγανά απ έξω αλλά μαλακά μέσα.
Τρώγονται την ίδια μέρα, αλλά όταν κρυώσουν φυλάσσονται σε σακουλάκια στην κατάψυξη και έτσι έχουμε ότι ώρα χρειαστούμε φρέσκο σπιτικό κουλούρι.

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010

Αφέλια με πατάτες αντιναχτές



Ένα υπέροχο πεντανόστιμο Κυπριακό φαγητό!!!

Υλικά:

1 κιλό χοιρινό κατά προτίμηση σπάλα, σε κύβους
1 κιλό πατάτες
1 ποτήρι κρασί κόκκινο (εγώ χρησιμοποιώ μοσχάτο Σάμου)
3 κουταλιές σούπας κόλιανδρο χονδροαλεσμένο
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
αλάτι, πιπέρι
1/4 κούπας ελαιόλαδο
λάδι για να τηγανίσουμε τις πατάτες.
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Από βραδύς βάζουμε το κρέας με το κρασί και τα μπαχαρικά να μαριναριστεί.
Την επόμενη βάζουμε το 1/4 της κούπας ελαιόλαδο να κάψει και αφού στραγγίσουμε καλά το κρέας απ τη μαρινάδα χωρίς να την πετάξουμε, το σοτάρουμε στο λάδι.
Σβήνουμε με τη μαρινάδα και προσθέτουμε λίγο νεράκι και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλους κύβους τις αλατίζουμε και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίσουν τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Μόλις έχει γίνει το κρέας και έχει μείνει με λίγη από τη σαλτσούλα του προσθέτουμε τις πατάτες και κουνάμε τη κατσαρόλα να ανακατευτούν
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και κατεβάζουμε.

Λίγα ακόμη μυστικά:

Μπορείτε να το κάνετε και με μπούτι χοιρινό αλλά είναι λίγο σκληρό για τα γούστα μου γι αυτό πάντα προτιμώ τη σπάλα που είναι μαλακή. Κρασάκι προτιμώ το τοπικό μας μοσχάτο Σάμου που δίνει υπέροχο άρωμα και μια ιδιαίτερη γλύκα στο φαγητό. Αν δεν βρείτε ένα κόκκινο κρασάκι ή μια μαυροδάφνη θα είναι ότι πρέπει.

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin