Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

Καλτσούνια αλμυρά



Νόστιμα αλμυρά γεμιστά πιτάκια.

Υλικά για τη ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¾ ποτηριού ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ αλάτι
  • 1 ποτηράκι κρασιού ρακί
  • 1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό

Για τη γέμιση με σπανάκι:

  • ½ κιλό σπανάκι
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ή ξερά
  • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • Άνηθο ψιλοκομμένο
  • Τυρί φέτα κατά βούληση
  • Λίγο πιπέρι

Για τη γέμιση με κίτρινο κολοκύθι:

  • 2 κούπες βρασμένο και στραγγισμένο καλά κίτρινο κολοκύθι
  • 1 ψιλοκομμένο τσιγαρισμένο σε λίγο λάδι κρεμμύδι
  • Τυρί φέτα
  • Ψιλοκομμένο άνηθο
  • Λίγο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για τηγάνισμα


Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

  1. Με τα υλικά της ζύμης φτιάχνουμε ένα εύπλαστο ζυμαράκι που να μη κολάει στα δάχτυλα. Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω νεράκι.
  2. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Για τη γέμιση με το σπανάκι:

  1. Τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και το πράσο
  2. Προσθέτουμε το σπανάκι αφού το έχουμε ψιλοκόψει και στραγγίσει καλά.
  3. Κατεβάζουμε απ τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο πιπέρι και μπόλικο τυράκι φέτα.


Για τη γέμιση με κολοκύθι:

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
  2. Ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε με ένα μπολάκι ή κου πατ διαμέτρου 15 εκατ. κόβουμε δίσκους τους οποίους γεμίζουμε με όποια γέμιση μας αρέσει.
  3. Τα κλείνουμε μισοφέγγαρα και με ένα πιρουνάκι πατάμε τις άκρες τους .
  4. Τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο γυρίζοντας τα να ψηθούν ομοιόμορφα
  5. Τα βάζουμε πάνω σε αποροφητικό χαρτί που έχουμε στρώσει σε λεκανίτσα ώστα να τα στηρίξουμε όρθια να στραγγίξουν απ το περιττό λάδι.
  6. Τα σερβίρουμε με τριμμένο τυράκι ή και σκέτα.


Λίγα ακόμη μυστικά:

Μπορούμε να παίξουμε με τη γέμιση και να τα γεμίσουμε με ότι μας αρέσει. Με σκέτο τυράκι φέτα μέσα, με πατάτα βρασμένη, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τυρί ή και με κιμά ακόμη που μας περίσεψε απ τη μακαρονάδα μας.



Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Μαρμελάδα δαμάσκηνο


Υλικά:

  • 2 κιλά δαμάσκηνα
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • προαιρετικά λίγη βανίλια άρωμα ή λίγη εσάνς πικραμύγδαλου
  • 2 κ.σ χυμός λεμονιού

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τους αφαιρούμε τα κουκούτσια.
  2. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό και τα βράζουμε για 40 λεπτά περίπου να μαλακώσουν. (Αν είναι ώριμα χρειάζονται λιγότερο).
  3. Αν θέλουμε η μαρμελάδα να έχει κομμάτια φρούτου την αφήνουμε όπως έχει, διαφορετικά περνάμε μέρος των φρούτων ή όλα απ το μπλέντερ να γίνουν πολτός, και προσθέτουμε τη ζάχαρη .
  4. Βράζουμε την μαρμελάδα σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι για να μην κολλήσει μέχρι να δέσει (προσοχή να μην δέσει πολύ) προς το τέλος προσθέτουμε το άρωμα και το χυμό λεμονιού.
  5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά αφαιρούμε τυχόν αφρό που έχει σχηματιστεί στην επιφάνεια.
  6. Μόλις κρυώσει τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
  7. Διατηρείται στο ψυγείο για 1 χρόνο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Προσωπικά περνάω μόνο το 1/3 των φρούτων ,μετά το βράσιμο με το νερό, απ το μπλέντερ και τα υπόλοιπα τα αφήνω έτσι. Έτσι η μαρμελάδα έχει κομμάτια φρούτου. Θέλει προσοχή στο βράσιμο να μην παρασφίξει και όταν είναι έτοιμη οπωσδήποτε κατεβάζουμε την κατσαρόλα μας από τη φωτιά να μην συνεχίσει ο βρασμός. Μπορεί να γίνει και με βανίλιες.




Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Το παιχνίδι της αγάπης



Πριν λίγες μέρες έλαβα μια πρόσκληση για ένα παιχνιδάκι όλο αγάπη, από δύο πολύ γλυκές μπλογκοφίλες την painter και την Betty.

Το παιχνιδάκι έχει 3 εύκολους όρους:

1. Γράψε ποιός σε προσκάλεσε στο παιχνίδι
2. Γράψε 10 πράγματα που αγαπάς
3. Προσκάλεσε με τη σειρά σου 10 ακόμα φίλους.

Δέκα πράγματα που αγαπώ πολύ:

  1. Την κορούλα που ήδη έχω και την κορούλα που περιμένω με λαχτάρα!!!
  2. Τον αντρούλη μου
  3. Τη θάλασσα
  4. Τη φύση
  5. Τα γλυκά και το καλό φαγητό!!!
  6. Τα χουχουλιάρικα βράδια παρεούλα με την οικογένεια και καλούς φίλους.
  7. Να περνάω ατελείωτες ώρες στην κουζίνα μαγειρεύοντας και φτιάχνοντας γλυκάκια για τους ανθρώπους που αγαπώ.
  8. Τα ψώνια!! είμαι λάτρης του shopping therapy αλλά πάντα με μέτρο.
  9. Το ψάρεμα. Ναι ναι τρελαίνομαι να ψαρεύω.
  10. Την μουσική.
Και ....α!!! δεν έχει άλλο μόνο 10 :( τι κρίμα!!! αγαπώ τόσα πολλά πράγματα και ειδικά τη ζωή, την ίδια τη ζωή με τα πάνω της με τα κάτω της με τα όλα της γιατί η άτιμη όσο και να μας ζορίζει πολλές φορές είναι ωραία!!!!!!

Τώρα βάση του 3 ου κανόνα πρέπει να προσκαλέσω άλλα 10 μπλογκοφιλαράκια στο παιχνιδάκι αλλά λόγω του ότι άργησα να παίξω, ήρθα τελευταία και καταϊδρωμένη το έχετε παίξει όλοι λίγο πολύ. Γι αυτό προσκαλώ ανοιχτά όσους δεν το έχουν παίξει ήδη να το κάνουν.

Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010

Τραγανά μουστοκούλουρα



Μπλογκοφιλαράκια μου, μου λείψατε πολύ!!! Ελπίζω να επιστρέψατε απ τις διακοπούλες σας φρέσκοι και ανανεωμένοι να υποδεχτούμε το χειμώνα, που προβλέπεται να είναι δύσκολος από πολλές απόψεις. Εγώ διακοπές δεν πήγα, πήγα ένα ταξιδάκι με την μικρή μου στην Αθήνα όπου έκατσα για δύο εβδομάδες λόγω κάποιων εξετάσεων που έπρεπε να κάνω για το μπεμπέ που περιμένουμε. Σε λίγες μέρες μπαίνω στον 6 ο μήνα και δόξα το Θεό όλα είναι καλά και σε λίγους μήνες περιμένουμε την δεύτερη κορούλα μας. Μετά από πολύ καιρό που έχω να σας βάλω συνταγούλα είπα να υποδεχτώ το φθινόπωρο με μια φθινοπωρινή γλυκιά συνταγούλα. Μιας και ο μούστος είναι στην εποχή του. Τραγανά μυρωδάτα μουστοκούλουρα λοιπόν για να συνοδεύσουμε το απογευματινό φθινοπωρινό καφεδάκι μας.

Υλικά:

170 ml μούστος
  • 170 ml λάδι
  • 170 γρ. ζάχαρη (εγώ έβαλα ακατέργαστη)
  • 1 κ.γλ σόδα
  • 1 κ.γλ αμμωνία
  • 1 κ.σ κανελλογαρύφαλλα
  • 60 ml κονιάκ ή λικέρ βύσσινο
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • Περίπου 750 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση:

  1. Ανακατεύουμε σε λεκανίτσα όλα τα υλικά μαζί ρίχνοντας λίγο λίγο αλεύρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακιά που να μη κολλάει στα δάχτυλα. Ίσως πάρει λιγότερο αλεύρι.
  2. Πλάθουμε κουλουράκια και τα στρώνουμε στο ταψί.
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου.

Λίγα ακόμη μυστικά:

Το αλεύρι το ρίχνουμε τμηματικά γιατί ίσως πάρει λιγότερο ώστε να μη γίνουν πολύ σκληρά τα κουλουράκια μας. Αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε και με λίγου σουσάμι.

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin