Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011

Κολοκυθοτυρόπιτα



Μια πεντανόστημη πιτούλα και ένας ωραίος τρόπος να αξιοποιήσουμε τα άφθονα κολοκυθάκια που είναι στην εποχή τους!!

Υλικά για ένα ταψί 35*28 περίπου:

  • 1 πακ φύλλο κρούστας, ή χωριάτικα φύλλα ή δικό μας σπιτικό.
  • 5 κούπες τριμμένο κολοκύθι στο χοντρό τρίφτη
  • 1 μέτριο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 400 γρ φέτα σε χοντρά τρίμματα
  • Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3 αυγά
  • 1/2 κούπα ρύζι καρολίνα ή τραχανά
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • Αλάτι πιπέρι

Για το χυλό:

  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα νερό
  • λίγο αλάτι, λίγο λάδι

Εκτέλεση:

1. Τρίβουμε το κολοκύθι και το βάζουμε σε σουρωτήρι αφού το αλατίσουμε λίγο το στίβουμε με τα χέρια μας να αποβάλει τα υγρά του. Το αφήνουμε να στραγγίσει καλά για 1/2 ώρα περίπου.
2. Στο τριμμένο κολοκύθι ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα αυγά, το τυρί, άνιθο, πιπέρι και το ρίζυ και ανακατεύουμε καλά.

3. Στρώνουμε σε καλά λαδωμένο ταψάκι τα μισά φύλλα λαδώνοντας τα ένα προς ένα.
4. Απλώνουμε τη μισή γέμιση ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε ένα φύλλο λαδώνοντας το και αυτό.


5 Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και ραντίζουμε λίγο με ελαιόλαδο.


6. Στρώνουμε ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας τα.


7. Χτυπάμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι, το λάδι και το νερό να γίνει ένας χυλός όχι πηχτός αραιός και με ένα κουτάλι αλείφουμε την πίτα μας.



8. Την χαράσσουμε σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμοί πάνω κάτω αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου.


Λίγα ακόμη μυστικά


Στίβουμε καλά τα κολοκυθάκια ώστε να μην έχουν πολλά νερά. Αν δούμε ότι ή γέμιση βγάζει αρκετά νερά πριν την βάλουμε στην πίτα την στραγγίζουμε λίγο ή προσθέτουμε λίγο ρύζι παραπάνω. Αν χρησιμοποιήσουμε σπιτικό φύλλο θα χρειαστούμε 3 ένα για κάτω ένα για ενδιάμεσα και ένα για πάνω. Χαράσσουμε καλά την πίτα πριν το ψήσιμο ώστε να βγει ο ατμός απ τη γέμιση και να γίνει η πίτα μας τραγανή. Γίνεται και με κίτρινο κολοκύθι. Ο χυλός κάνει το φύλλο κρούστας να μοιάζει με χωριάτικο. Και κάνει τραγανή την πίτα μας.

Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011

cupcakes λουλουδάκια




Τον Απρίλιο η μεγάλη μου νεραιδούλα είχε γενέθλια Έψαχνα να της φτιάξω κάτι για το σχολείο της που να μην απαιτεί πολύ χρόνο, να είναι εμφανίσιμο, να μοιάζει με τούρτα αλλά να μην είναι ώστε και τα παιδάκια να μη λερωθούν και να μη χρειάζεται σερβίρισμα. Η αγαπημένη μου φίλη Γεωργία είχε τη φοβερή ιδέα!!! cupcakes σε σχήμα λουλουδιών!! ενθουσιάστηκα!!

Υλικά για 25-30 περίπου κεκάκια:

  • 1 δόση ζύμη κέικ όποια σας αρέσει ακόμη και η κλασσική.
  • 1 δόσηζαχαρόπαστα
  • 1 δόση κρέμα βουτύρου για διακόσμηση κέικ
  • 25 θηκούλες για κεκάκια
  • Ταψάκι για ψήσιμο cupcakes
  • Χρώματα τζελ ζαχαροπλαστικής : (κόκκινο, ροζ, κίτρινο, πράσινο, μαύρο)
  • Κουπ πατ πεταλουδίτσες.
  • Κορνέ ζαχαροπλαστικής
  • Ένα παραλληλόγραμμο κουτί ή δίσκο επενδεδυμένο με ασημί χαρτόνι.

Εκτέλεση:

  1. Φτιάχνουμε τη ζύμη της επιλογής μας για τα κεκάκια.
  2. Βάζουμε τις χάρτινες θηκούλες μέσα στην μαφινιέρα και γεμίζουμε 2/3 το κάθε χαρτάκι με το μείγμα μας.
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω αντιστάσεις 170 βαθμούς 20-25 λεπτά (μην τα παραψήσετε γιατί θα στεγνώσουν).
  4. Αφήνουμε τα κεκάκια να κρυώσουν.
  5. Φτιάχνουμε τη ζαχαρόπαστα κρατάμε μόνο μια μικρή μπαλίτσα για τις πεταλούδες και τις πασχαλίτσες και την υπόλοιπη την χρωματίζουμε με λίγο απ το πράσινο τζελ.
  6. Την μπαλίτσα που κρατήσαμε τα 2/3 τα χρωματίζουμε φούξια και το υπόλοιπο κόκκινο.
  7. Τυλίγουμε καλά τις μπαλίτσες με διαφανή μεμβράνη να μη στεγνώσουν μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε
  8. Φτιάχνουμε τη κρέμα βουτύρου και την χωρίζουμε μέσα σε μπολάκια σε 3 μέρη.
  9. Με το κίρτρινο θα χρωματίσουμε λιγότερη κρέμα μιας και θα την χρησιμοποιήσουμε μόνο σε 3 κεκάκια.
  10. Τα άλλα δύο τα χρωματίζουμε με ροζ και φούξια αντίστοιχα.( Για να πετύχουμε το ροζ είτε βάζουμε ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής είτε ελάχιστο κόκκινο. Για το φούξια μπόλικο ροζ χρώμα)
  11. Βάζουμε σε κορνέ πρώτα την κίτρινη κρέμα και στολίζουμε με τη μύτη αστεράκι ροζετούλες σε 3 κεκάκια.
  12. Μετά διακοσμούμε με την ίδια μύτη και τα πέταλα των λουλουδιών.
  13. Με την πράσινη ζαχαρόπαστα κάνουμε τα κοτσάνια και τα φύλλα.
  14. Με την κόκκινη ζαχαρόπαστα φτιάχνουμε τις πασχαλίτσες και τις βάφουμε με λεπτό πινελάκι με μαύρο χρώμα ζαχαροπλαστικής
  15. Και με ροζ ή φούξια ζαχαρόπαστα κόβουμε με κουπ πατ τις πεταλουδίτσες.
  16. Στήνουμε τα κεκάκια και τα κοτσανάκια και διακοσμούμε όπως στις φώτο.






Περιττό να σας πω πως στο σχολείο τα εξαφάνισαν όλα!! ακόμη και τα φυλλαράκια!!


Λίγα ακόμη μυστικά:

Τις πεταλούδες και τις πασχαλίτσες καλό είναι να τις έχουμε κάνει απ την προηγούμενη ώστε να έχουν στεγνώσει.
Και η βουτυρόκρεμα φτιάχνεται απ την προηγούμενη και διατηρείται στο ψυγείο. Απλά πριν την χρησιμοποιήσετε χτυπήστε τη στο μίξερ να αφρατέψει.
Αν τα κεκάκια σας φουσκώσουν κατά το ψήσιμο στη μέση κόψτε όσο εξέχει με ένα μαχαιράκι για να είναι ευθεία και να στρώσει όμορφα η κρεμούλα.

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin