Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Μαγειρίτσα


 Η πατροπαράδοτη μαγειρίτσα που  το βράδυ της Ανάστασης προετοιμάζει το στομάχι μας μετά τη νηστεία ώστε να δεχτεί την απότομη εισαγωγή των λιπαρών κρεάτων. Κάθε τόπος βέβαια έχει διαφορετικό τρόπο παρασκευής. Σε κάποια μέρη την κάνουν κοκκινιστή, αλλού πάλι βράζουν το κεφαλάκι του αρνιού ή του κατσικιού με τα ποδαράκια. Σε άλλους αρέσει σε άλλους δεν θέλουν ούτε να τη μυρίσουν αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία μια εναλλακτική λύση είναι εδώ .


Υλικά:

  • 1 κατσικίσια ή αρνίσια συκωταριά
  • Λίγα έντερα 
  • 1 μεγάλο μαρούλι
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι νυχάκι ή σουπέ
  • χυμός 2 λεμονιών
  • 2 αυγά
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Ζεματίζουμε σε καυτό νερό τη συκωταριά και την κόβουμε σε ψιλά κομματάκια.
  2. Γυρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα έντερα τα ζεματίζουμε και αυτά και τα ψιλοκόβουμε.
  3. Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τη συκωταριά και τα συκωτάκια να τσιγαριστούν.
  4. Προσθέτουμε και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
  5. Ρίχνουμε 6 κούπες περίπου νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Συμπληρώνουμε νεράκι αν χρειάζεται.
  6. Ρίχνουμε τον άνηθο και τα μαρούλια ψιλοκομμένα, το αλάτι και το πιπέρι. 
  7. Σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα μας να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει και το μαρούλι.
  8. Τέλος ρίχνουμε το ρύζι.
  9. Όταν η σούπα είναι έτοιμη κατεβάζουμε απ τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αβγολέμονο.
  10. Χτυπάμε τα αυγά σε μεγάλη σουπιέρα και προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών. 
  11. Ρίχνουμε αργά αργά με τη κουτάλα ζουμάκι απ τη σούπα συνεχίζοντας να χτυπάμε το αβγολέμονο μέχρι να γεμίσει η σουπιέρα μας.
  12. Ρίχνουμε με μιας το αβγολέμονο μέσα στην σούπα και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
Η μαγειρίτσα μας είναι έτοιμη!






 Λίγα ακόμη μυστικά:

Επειδή συνήθως το Μ. Σάββατο μια νοικοκυρά έχει ένα σωρό ετοιμασίες, για να γλυτώσουμε χρόνο εκείνη την ημέρα μπορούμε να έχουμε  ζεματίσει και ψιλοκόψει τα εντόσθια μέρες πριν και να τα έχουμε φυλάξει στη κατάψυξη. Καθώς επίσης και τα κρεμμυδάκια. Έτσι απλά τα ξεπαγώνουμε και τα χρησιμοποιούμε. Τα εντεράκια απαιτούν πολύ καλό πλύσιμο. Συνήθως τα γυρίζω με ένα καλαμάκι από σουβλάκι τα πλένω πάρα πολλές φορές μετά τα βάζω για 5 λεπτά περίπου στο ξύδι τα ξεπλένω και τα βάζω άλλα 5 λεπτά σε χυμό λεμονιού. Τα ξεβγάζω πολλές φορές και έτσι γίνονται κάτασπρα. Αν σας είναι δύσκολη όλη η διαδικασία ή δεν σας αρέσουν μπορείτε να τα παραλείψετε.

Καλή Ανάσταση!!!






sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin