Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

~Μηλοπιτάκια όνειρο~

Τα ωραιότερα μηλοπιτάκια που έχω φάει ποτέ. Εκείνο που με εξέπληξε είναι η τραγανή ζύμη σαν σφολιάτα. Που σίγουρα θα τη δοκιμάσω και σε αλμυρή εκδοχή. Είναι είδος σφολιάτας που θέλει μεν το χρόνο της αλλά δεν χρειάζεται να γίνουν τα διπλώματα της κλασσικής σφολιάτας. Τη συνταγή θα τη βρείτε εδώ:http://blackjackbakehouse.com/home/2012/10/11/apple-cinnamon-hand-pies.html από όπου και την μετέφρασα.

Υλικά για τη ζύμη:

  • 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 κ.γλ.αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 250 γραμ. αγελαδινό βούτυρο (σκληρό όχι soft)
  • 1/2 φλιτζάνι + 2 κ.σ γάλα κρύο γάλα
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 2 κ.σ. κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας σας
  • 1 αυγό για επάλειψη
  • λίγη κανελλοζάχαρη για πασπάλισμα
  • άχνη για πασπάλισμα

Γέμιση:

  • 2 μήλα ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ corn flour
  • 2 κ.σ. κονιάκ ή λικέρ
  • 2 κ.σ. νερό
  • 3 κ.σ βούτυρο
  • 1/4 κούπας ζάχαρη καστανή
  • 1/4 ζάχαρη λευκή
  • 1/4 κ.γλ αλάτι
  • 3/4 κ.σ. κανέλα

Εκτέλεση: 

  1. Βάζουμε το βούτυρο για μισή ώρα στην κατάψυξη.
  2. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι
  3. Σε άλλο μπολ βάζουμε το γάλα με το χυμό λεμονιού και το κονιάκ. Τα ανακατεύουμε και το βάζουμε στο ψυγείο.
  4. Βάζουμε το παγωμένο βούτυρο σε μικρά κομμάτια στο μείγμα με το αλεύρι και φτιάχνουμε μια ψιχουλιαστή ζύμη
  5. Προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος και το ζυμώνουμε ελαφρά. Να ενωθούν τα υλικά. Πολύ σημαντικό να μη παραζυμώσουμε τη ζύμη.
  6. Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 2 ώρες
  7. Ανοίγουμε δισκάκια με κουπ πατ και τα βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Γέμιση: 
  1. Σε μπολ ανακατεύουμε το κονιάκ με το νερό και το corn flour
  2. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε το μείγμα με το κονιάκ το αλάτι, την κανέλα  την καστανή και τη λευκή ζάχαρη. 
  3. Βράζουμε ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά να δέσει το μείγμα μας και το ρίχνουμε πάνω στα μήλα και ανακατεύουμε.
  4. Σκεπάζουμε τη γέμιση και αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Βγάζουμε τα στρογγυλά κομμάτια ζύμης και βάζουμε ένα κουταλάκι γέμισης στο κάθε ένα.
  6. Τα σκεπάζουμε σαν μισοφέγγαρα και τα πατάμε με ένα πιρουνάκι ώστε να μη φύγει η γέμιση κατά το ψήσιμο. Όπως κάνουμε για τα τυροπιτάκια.
  7. Αραδιάζουμε τα μηλοπιτάκια μας σε αντικολλητικό χαρτί και τα βάζουμε στην κατάψυξη για αρκετές ώρες να παγώσουν. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να τα ψήσουμε όποτε θέλουμε. Ή να βγάζουμε λίγα λίγα κάθε φορά.
  8. Τα αλείφουμε με το αυγό που το έχουμε χτυπήσει με 2 κ.σ νερό και τα πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.
  9. Ψήνονται σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 30 λεπτά περίπου.




Λίγα ακόμη μυστικά:


Είναι πολύ σημαντικό να μη παραζυμώσουμε τη ζύμη έτσι θα πετύχουμε μια τραγανή και φύλλα φύλλα ζύμη σαν σφολιάτα. Επίσης το πάγωμα τη ζύμης είναι πολύ σημαντικό σε όλες της φάσεις της προετοιμασίας της ζύμης πρέπει να είναι η ζύμη μας κρύα.

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

Αφράτο κέικ βουτύρου με άρωμα λεμόνι και τυρί κρέμα


 Τέλειο αφράτο κεκάκι βουτύρου με άρωμα λεμόνι και κρεμώδη γέμιση με τυρί κρέμα, ότι πρέπει για το απογευματινό μας καφεδάκι.
 

Υλικά για το κέικ:

  • 2/3 κούπας αλεύρι για όλες της χρήσεις που θα του προσθέσετε 2 κ.γλ baking powder ή 2/3 κούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
  • 1/4 κ.γλ αλάτι
  • 1/3 κούπας ζάχαρη
  • 125 γρ. αγελαδινό βούτυρο λιωμένο
  • 2 αυγά
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα δύο λεμονιών
  •  
Για τη κρέμα τυριού:

  • 1 πακέτο τυρί κρέμα
  • 3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνη 
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη
  • έξτρα άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Για το κέικ:ανακατεύουμε καλά το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη
  2. Προσθέτουμε τα αυγά το χυμό τις βανίλιες και το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα
  3. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι με το baking ή το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και το αλάτι και χτυπάμε ελαφρά. 
  4. Στρώνουμε το μείγμα του κέικ σε  καλά αλευρωμένη και βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα ή ταψάκι διαμέτρου 26 εκ.

Γέμιση:

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα για 5 λεπτά να αφρατέψει 
  2. Προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε για 3 λεπτά ακόμη
  3. Προσθέτουμε το αυγό το βούτυρο τη βανίλια και το ξύσμα και τα χτυπάμε για λίγο ακόμη να αναμειχθούν.
  4. Στρώνουμε το μείγμα της γέμισης πάνω απ το μείγμα του κεικ προσέχοντας να είναι στο κέντρο πιο πολύ η γέμιση όπως βάζουμε τη γέμιση σε μια τάρτα.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 175-180 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου.



 Τη συνταγή την έχω μεταφράσει από εδώ:http://bakehouse.squarespace.com/home/2011/7/27/lemony-cream-butter-cake.html


Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012

Μενταγιόν λαχανικών










Νοστιμότατα μενταγιόν λαχανικών. Τέλειο συνοδευτικό για κρέας ή ψάρι. Αλλά και ως μόνα τους σαν μεζεδάκι σε μπουφέ. Ένας τέλειος τρόπος να  φάνε τα παιδάκια μας, και όχι μόνο, λαχανικά.

Υλικά για 12 περίπου τεμάχια:


  • 3 μεγάλες πατάτες βρασμένες
  • 1 μπουκετάκι μπρόκολο βρασμένο
  • 1 κολοκυθάκι βρασμένο
  • 1 καρότο βρασμένο
  • 2 αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη
  • 120 ml κρέμα γάλακτος
  • 3/4 φλιτζανιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.
  • Ελάχιστο ελαιόλαδο
  • Φρυγανιά τριμμένη


Εκτέλεση: 

  1. Λιώνουμε με πιρούνι τα λαχανικά μας μπορούμε να μη τα λιώσουμε εντελώς να έχει μικρά κομματάκια ή αν θέλουμε τα πολτοποιούμε εντελώς. 
  2. Προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί, την κρέμα γάλακτος, το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο κατά βούληση.
  3. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
  4. Λαδώνουμε 12 υποδοχές για μάφινς ή χρησιμοποιούμε μέσα σε αυτές θήκες μάφινς από σιλικόνη. 
  5. Τις πασπαλίζουμε με φρυγανιά και βάζουμε σε κάθε υποδοχή μια γεμάτη κουταλιά απ το μείγμα μας.
  6. Πασπαλίζουμε με φρυγανιά και τυρί τριμμένο
  7. Ψήνουμε τα μενταγιόν σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν  χρώμα.


Λίγα ακόμη μυστικά:

Τα λαχανικά καλό θα ήταν να είναι καλά στραγγισμένα και χλιαρά για να μη γίνουν σαν πουρές. Επίσης τα λιώνουμε με πιρούνι στο χέρι και όχι στο μούλτι.

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin