Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Καλή Χρονιά

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους μια καλή, δημιουργική και γλυκιά Χρονιά!!!!








Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012

Μπακλαβάς γιορτινός






Με αυτό το γιορτινό γλυκάκι να ευχηθώ σε όλους Χρόνια Πολλά με υγεία και ευτυχία στα σπιτικά σας!!Χρόνια Πολλά δημιουργικά και γλυκά όσο γλυκά μπορούν αυτά να είναι τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
Μπακλαβάς τραγανός, μοσχομυρίστος, εκτός απ τα αρωματικά κανέλα και μοσχοκάρυδο το καβουρδισμένο σουσαμάκι τον απογειώνει!! Μελωμένος όσο ακριβώς χρειάζεται χωρίς να κολυμπάει στα σιρόπια, αλλά ούτε να είναι και στεγνός. Δοκιμάστε τον και θα με θυμηθείτε.

Υλικά για ένα παραλληλόγραμμο ταψί 40x30


  • 2 πακέτα φύλλο κρούστας λεπτό για γλυκά
  • 350 γραμ.λιωμένο βούτυρο γάλακτος ή μισό μισό με φυτικό βούτυρο ή  ελαιόλαδο
  • 300 γραμ αμύγδαλο ξεφλουδισμένο και καβουρδισμένο ελαφρά
  • 350 γραμ τριμμένο καρύδι
  • 100 γραμ. φιστίκι Αιγίνης
  • 100 γραμ. αράπικο φιστίκι ξεφλουδισμένο και καβουρδισμένο
  • 50 γραμ. σουσάμι καβουρδισμένο και χοντροκομμένο στο μούλτι
  • μισό τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.γλ κανέλα


Σιρόπι:


  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 1/2 κούπες νερό
  • 2 κ.σ γεμάτες μέλι
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • φλούδα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • 3 κ.σ χυμός λεμονιού
  • 1/2 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 βανίλια


Εκτέλεση:


  1. Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζουντας τη ζάχαρη το νερό το μέλι και τα αρωματικά εκτός της βανίλιας, για 5 λεπτά απ τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει. Μόλις το κατεβάσουμε προσθέτουμε τη βανίλια το χυμό λεμονιού και το κονιάκ και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
  2. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και στρώνουμε 4 φύλλα κάτω βουτυρώνοντας τα ενδιάμεσα
  3. Ψιλοκόβουμε στο μούλτι όλους τους καρπούς και τους ανακατεύουμε με την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
  4. Πάνω απ τα βουτυρωμένα φύλλα πασπαλίζουμε το μείγμα των καρπών και συνεχίζουμε φύλλο-βούτυρο-τριμμένοι καρποί προσέχοντας να ισιώνουμε ώστε να είναι σε όλες τις στρώσεις ο μπακλαβάς μας ίσιος χωρίς λακουβίτσες
  5. Τέλος φροντίζουμε να βάλουμε πάνω πάνω τα 4 τελευταία φύλλα μας χωρίς να βάλουμε μείγμα ενδιάμεσα μόνο  βούτυρο όπως κάναμε στην αρχή.
  6. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια τον μπακλαβά μας με πολύ κοφτερό μαχαίρι μέχρι κάτω και μετά διαγώνια σχηματίζοντας τριγωνάκια.
  7. Σε κάθε τριγωνάκι μπήγουμε ένα γαρύφαλλο ώστε να παραμείνουν τα φύλλα στη θέση τους κατά το ψήσιμο.
  8. Όσο βούτυρο περίσσεψε, αν δεν περίσσεψε βάζουμε λίγο έξτρα σε ένα κατσαρολάκι και το καίμε σε δυνατή φωτιά ώστε να καπνίσει και περιχύστε το έτσι καυτό πάνω στα σημεία που κόψαμε το μπακλαβά και πάνω από αυτόν.
  9. Ψήνουμε τον μπακλαβά σε προθερμασμένο φούρνο  σε χαμηλή φωτιά 150 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 1 1/2 ώρα περίπου.
  10.  Μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά απ το φούρνο όπως είναι καυτός τον σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Έτσι έχουμε ένα τέλειο σιρόπιασμα χωρίς να μουλιάζει ο μπακλαβάς μας.
  11. Καλό είναι να τον αφήσουμε όλη νύχτα να πιει αργά το σιροπάκι του και να τον σερβίρουμε την επόμενη μέρα.


Λίγα ακόμη μυστικά:

Ο μπακλαβάς είναι ένα γλυκάκι που παίρνει παραλλαγές στη γέμιση ανάλογα με τα γούστα μας. Μπορούμε να τον  κάνουμε μόνο με αμύγδαλο ή μόνο με καρύδι ή φιστίκι Αιγίνης ή όλα μαζί όπως έκανα εγώ. Μπορούμε πάλι να κάνουμε στρώσεις στρώσεις μισό στρωμένο με αμύγδαλο και τον υπόλοιπο με καρύδι.  Το σουσάμι μπορεί να παραλειφθεί αλλά πιστέψτε με δίνει φοβερή γεύση στο μπακλαβά.
 Δώστε μεγάλη προσοχή στο καλό βουτύρωμα των φύλλων έτσι μόνο θα ψηθεί καλά ο μπακλαβάς μας και θα γίνει το φύλλο τραγανό τραγανό. Βούτυρο προσωπικά προτιμώ γάλακτος όχι τύπου lurpac το άλλο βούτυρο το πρόβειο δίνει φανταστικό άρωμα στο μπακλαβά. Για όποιον τον θέλει πιο ελαφρύ μπορεί να χρησιμοποιήσει φυτίνη ή ακόμη και ελαιόλαδο. Μη χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη ή αν το κάνετε φροντίστε αφού τη λιώσετε να πάρετε μόνο την καθαρή μαργαρίνη πετώντας το νεράκι που είναι κάτω κάτω στο σκεύος που θα τη λιώσετε. Αυτό ισχύει και για το βούτυρο τύπου lurpac.
 Στη γέμιση μπορείτε να βάλετε και γαρύφαλλο τριμμένο το έχω παραλείψει καθώς μας πέφτει λίγο βαρύ και το αποφεύγω.
  Έχω δοκιμάσει όλους τους συνδυασμούς κατά καιρούς για το σιρόπιασμα του μπακλαβά και έχω καταλήξει στο ζεστός μπακλαβάς κρύο σιρόπι μόνο έτσι διατηρείται τραγανός και όσο πρέπει μελωμένος μέσα χωρίς να μουλιάζει και να λασπώνει.
 Δεν σκεπάζουμε τον μπακλαβά ώστε να διατηρηθεί τραγανός.

Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012

Ρολό χοιρινό γεμιστό



Ένα Κυριακάτικο ή γιορτινό φαγάκι και όχι μόνο.

Υλικά:

  • 1,5-2 κιλά σπάλα χοιρινή ( θα ζητήσετε απ τον κρεοπώλη σας να το ανοίξει σε φέτα για ρολό)
  • 1 πιπεριά φλωρίνης
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 250 γραμ. κεφαλοτύρι ή όποιο σκληρό τυρί πικάντικο σας αρέσει
  • 1 κ.σ μουστάρδα
  • 1 ντομάτα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 7 λωρίδες bakon
  • αλάτι,ρίγανη,θυμάρι,πάπρικα,πιπέρι
  • 3 κ.σ βούτυρο λιωμένο η λίγο παραπάνω ελαιόλαδο

Για τη σως

  • Το ζουμί απ το ψητό μας περίπου 1 1/2 φλυτζάνι
  • 1 1/2 κ.σ γεμάτη corn flour

Εκτέλεση:

  1. Στρώνουμε σε ευρύχωρο ταψί δυο μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας και απλώνουμε τη φέτα το κρέας
  2. Το πασπαλίζουμε με το αλάτι και τα μπαχαρικά και απ τις δύο πλευρές και απλώνουμε στη μία πλευρά τη μουστάρδα
  3. Πάνω απ τη στρώση μουστάρδας απλώνουμε τις λωρίδες μπέικον ,το τυρί σε λεπτά φετάκια, τις πιπεριές σε λωρίδες, το κρεμμύδι και την ντομάτα σε λεπτές φέτες
  4. Απλώνουμε όλα τα υλικά ώστε να καλύπτουν ολόκληρη τη φέτα του κρέατος και ραντίζουμε πάνω μια κουταλιά απ το λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο
  5. Τυλίγουμε προσεκτικά το ρολό και το πιάνουμε με οδοντογλυφίδες
  6. Απ έξω το αλείφουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και το τυλίγουμε σφιχτά σε λαδόκολλα και απ έξω με αλουμινόχαρτο
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 190 βαθμούς για 2 ώρες περίπου
  8. Ξετυλίγουμε το κρέας προσθέτουμε λίγο νεράκι στο ταψί και ψήνουμε για λίγη ώρα στο γκριλ για να πάρει χρώμα
  9. Βάζουμε το ζουμάκι απ το ψητό μας σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι αν δεν είναι αρκετό και ρίχνουμε το corn flour αραιωμένο σε λίγο κρύο νερό ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η σαλτσούλα μας.
  10. Σερβίρουμε με πατατούλες ή ρυζάκι.
Εγώ το σέρβιρα με πατάτες φούρνου με πορτοκάλι της φίλης Βάνας.

Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

Τούρτα καραμέλα





Είμαστε λάτρεις της καραμέλας οικογενειακώς. Κάθε φορά επιστρατεύω την φαντασία μου για να τη χρησιμοποιήσω με κάθε ευκαιρία στα γλυκά μου. Αποτέλεσμα αυτού είναι και αυτή η εύκολη και γρήγορη τούρτα.

Υλικά:

  • 2 πακέτα μπισκότα σαβαγιάρ
  • 1 δόση κρέμα πατισερί   (ή όποια συνταγή χρησιμοποιείτε εσείς, 2 κούπες περίπου)
  • 1/2 δόση ρευστή καραμέλα
  • 1 κουτί μόρφατ στο μεταλλικό κουτί που θα χτυπήσουμε με λίγη βανίλια και 4-5 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη ή 500 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ με βανίλια και 4-5 κ.σ άχνη ζάχαρη
  • 1 1/2 κούπα γάλα για το βρέξιμο των μπισκότων
  • 4 κ.σ ρόφημα σοκολάτας σκόνη
  • 3 κ.σ σιρόπι καραμέλας που αρωματίζουμε τον καφέ ή οποιαδήποτε άλλο σιρόπι καραμέλας ή εσάνς καραμέλας

Εκτέλεση:

  1. Διαλύουμε το ρόφημα σοκολάτας στο γάλα και προσθέτουμε και το σιρόπι καραμέλας
  2. Βουτάμε ένα ένα τα σαβαγιάρ και κάνουμε μια στρώση σε ένα πυρέξ
  3. Από πάνω στρώνουμε ένα λεπτό στρώμα ρευστής καραμέλας
  4. Απλώνουμε την πατισερί και επαναλαμβάνουμε με μια στρώση μπισκότα βουτηγμένα στο σοκολατούχο γάλα μας και βάζουμε ακόμη μια λεπτή στρώση ρευστής καραμέλας
  5. Τέλος στρώνουμε τη σαντιγύ μας απλώνουμε ρευστή καραμέλα εδώ και εκεί και τρίμματα σοκολάτας.
  6. Παγώνουμε για λίγες ώρες πριν σερβίρουμε.

Λίγα ακόμη μυστικά:

Τη καραμέλα μπορούμε να την φτιάξουμε μέρες πριν. Διατηρείται μια χαρά στο ψυγείο σε τάπερ. Όταν είναι να τη χρησιμοποιήσουμε απλώς τη ζεσταίνουμε ελάχιστα στο φούρνο μικροκυμάτων και γίνεται ρευστή και έτσι απλώνεται ευκολότερα. Πάντα κάνω παραπάνω δόση και διατηρώ φυλαγμένη στο ψυγείο για κάθε περίπτωση πχ παγωτό κάποιο κέικ κλπ. Πατώντας στις λέξεις: πατισερί και ρευστή καραμέλα λειτουργούν σύνδεσμοι που σας πάνε κατευθείαν στις συνταγές.
 
γσδγσγγσ











Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Ψωμί τσιαπάτα με σπιτικό προζύμι






Εδώ και χρόνια προσπαθούσα να φτιάξω μόνη μου σπιτικό προζύμι χωρίς επιτυχία. Ώσπου πέτυχα στο διαδίκτυο αυτή τη συνταγή εδώ :http://www.aglaiakremezi.com/el/articles/genika/pos-tha-ksekinisete-agrio-prozymi.html  Θέλει βέβαια το χρόνο του αλλά θα σας ανταμείψει. Θα πετύχετε ένα δυνατό προζύμι που θα έχετε στο ψυγείο σας και με μια μικρή προετοιμασία θα φτιάχνετε φρέσκο σπιτικό ψωμάκι με τη δική σας μαγιά που καμία σχέση δεν έχει με αυτή του εμπορίου. Η συγκεκριμένη συνταγή για προζύμι φτιάχνει όχι το γνωστό ζυμαράκι- προζύμι αλλά ένα χυλό. Αυτό λοιπόν το προζύμι χρησιμοποίησα σε αυτή τη συνταγή. Είναι ένα ψωμάκι που δεν θέλει ζύμωμα και που πρέπει να το προετοιμάσουμε από βραδύς καθώς θέλει όλη νύχτα για να φουσκώσει.

Υλικά:


  • 1 κούπα προζύμι
  • 3 κούπες αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 2 κ.γλ αλάτι
  • 1 κ.σ ζάχαρη


Εκτέλεση:


  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με μια ξύλινη κουτάλα ώσπου να πετύχουμε μια κολλώδη ζύμη. Δεν χρειάζεται ζύμωμα.
  2. Το  βάζουμε σε μια λεκάνη που την έχουμε αλείψει λάδι και το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος όλη νύχτα να φουσκώσει.
  3. Την επόμενη μέρα στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με αλεύρι.
  4. Με μια σπάτουλα ρίχνουμε τη ζύμη στο ταψί την πασπαλίζουμε αλεύρι και την αφήνουμε να σταθεί για 2 ώρες να φουσκώσει πάλι.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς τοποθετώντας στο κάτω ράφι του φούρνου ένα μεταλλικό δοχείο με νερό. 
  6. Ψήνουμε το ψωμί μας για 30 - 35 λεπτά περίπου.


Λίγα ακόμη μυστικά

Μη περιμένετε αυτό το ψωμάκι να σας γίνει πολύ φουσκωτό άλλωστε η ονομασία του σημαίνει παντόφλα στα ιταλικά.
Ciabatta (ιταλική προφορά: [tʃabatta] , κυριολεκτικά παντόφλα ψωμί) είναι ένα ιταλικό άσπρο ψωμί γίνεται από αλεύρι σιταριού και μαγιά . Το ψωμί είναι κάπως επιμήκη, ευρεία και επίπεδη. Ciabatta ψήνεται σε πολλές παραλλαγές.

Ciabatta αναπτύχθηκε το 1982. [1] Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, υπήρξε δημοφιλής σε όλη την Ευρώπη , ιδιαίτερα στην Ισπανία , το Ηνωμένο Βασίλειο, και στο Ηνωμένες Πολιτείες , και χρησιμοποιείται ευρέως ως ένα σάντουιτς ψωμί.
Ένα τοστ που κατασκευάζεται από μικρά καρβέλια τσιαπάτα είναι γνωστό ως ένα panino (πληθυντικός panini).
Πηγή:http://en.wikipedia.org/wiki/Ciabatta 

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

~Κέικ σοκολάτας με ρευστή καραμέλα~

 Βελούδινο σοκολατένιο κέικ με βελούδινη ρευστή καραμέλα γάλακτος, σκέτη κόλαση!!

Υλικά για το κέικ:

  • 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κούπα άγλυκο κακάο σκόνη κοσκινισμένο
  • 1 1/2 κ.γλ σόδα
  • 3/4 κ.γλ baking powder
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κ.γλ αλάτι
  • 2 αυγά
  • 3/4 κούπας γάλα εβαπορέ
  • 4 κ.σ λάδι φυτικό
  • 2 βανίλιες
  • 3/4 κούπας χλιαρό νερό

Για τη ρευστή καραμέλα:

  • 2 1/2 κούπες ζάχαρη
  • 2/3 κούπας νερό
  • 1 κ.σ γλυκόζη
  • 3/4 κούπας κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

  1. Σε λεκανίτσα ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι,κακάο,ζάχαρη.baking, σόδα,αλάτι, βανίλια)
  2. Προσθέτουμε τα αυγά, το λάδι, το γάλα, και ανακατεύουμε με ένα χτυπητήρι και τέλος προσθέτουμε το νερό.
  3. Έτσι θα πετύχουμε ένα μείγμα λίγο πιο νερουλό απ του κλασσικού κέικ.
  4. Μοιράζουμε το μείγμα σε μαφινιέρα ή σε παραλληλόγραμμο πυρέξ ή σε κλασσική φόρμα για κέικ
  5. Θα προσαρμόσουμε μόνο τους χρόνους ψησίματος.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για καπκεικς:15-20 λεπτά για φόρμα ή ταψάκι 30 λεπτά κάνοντας πάντα το τεστ της οδοντογλυφίδας που αν βγει καθαρή το κέικ είναι έτοιμο. 
  7. Αφήνουμε το κέικ στη φόρμα μας για 10 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.

Ετοιμάζουμε τη καραμέλα μας:

  1. Σε κατσαρολίτσα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει το σιρόπι μας να βράζει αν έχουμε θερμόμετρο το τοποθετούμε μέσα μέχρι να φτάσει 175 βαθμούς κελσίου. Ανακινώντας κάθε λίγο την κατσαρόλα μας. Διαφορετικά την αφήνουμε να βράζει μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ καστανό χρώμα.
  2. Αποσύρουμε αμέσως απ τη φωτιά και ρίχνουμε μεμιάς την κρέμα γάλακτος μέσα προσέχοντας πολύ να μην καούμε γιατί το μείγμα πιτσιλάει.
  3. Περιχύνουμε το κέικ μας αμέσως αφού του κάνουμε εδώ και εκεί τρυπούλες με ένα μαχαιράκι ή ένα καλαμάκι από σουβλάκι, γιατί μετά η καραμέλα πήζει.
  4. Αν φτιάξουμε μάφινς αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι ένα μικρό κώνο απ το κέντρο κάθε μάφιν και ρίχνουμε 1 -2 κουταλάκια γλυκού καραμέλα μέσα σε κάθε τρυπούλα.


sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin