Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013

Γλυκό κουταλιού νεράντζι ρολό


Αυτή την εποχή οι νεραντζιές είναι γεμάτες ώριμα νεράντζια καιρός λοιπόν για γλυκό κουταλιού νεράντζι. Ένα γλυκάκι που μας αρέσει πολύ. Κέρασμα που πάντα σε βγάζει από δύσκολη θέση στο σπίτι όταν έρθουν απρόσμενοι επισκέπτες. Ένα γλυκό που χρησιμοποιώ συχνά μέσα σε διάφορες συνταγές γλυκών όπως τρουφάκια ή κέικ πάντα μου αρέσει κάποιο ψιλοκομμένο γλυκό του κουταλιού μέσα. Και το νεράντζι δένει τέλεια με αυτά. Πάμε να δούμε πως φτιάχνεται. Με τις παρακάτω αναλογίες το γλυκάκι έχει όσο σιροπάκι ακριβώς χρειάζεται για ένα τέλειο δεμένο γλυκάκι.

Υλικά:

  • 11 νεράντζια μετρίου μεγέθους (1500 γραμ. περίπου ολόκληρα φρούτα, που μας δίνουν 44 ρολάκια)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 1/2 κούπες νερό (625 γραμ. περίπου)
  • Λίγο ξινό (το  βρίσκουμε σε σκόνη στα σμ σε φακελάκι) ή 3 κ.σ χυμός λεμονιού

Εκτέλεση:

1. Ξύνουμε με λεπτό τρίφτη ένα ένα τα νεράντζια






2. Χαράζουμε τη φλούδα σε 4 φέτες και τις αφαιρούμε με προσοχή.



3. Τυλίγουμε κάθε φέτα σε ρολό και την περνάμε με μεγάλη βελόνα σε λίγο χοντρή κλωστή φτιάχνοντας κολιέδες με περίπου 20 φλούδες ο καθένας. Δένουμε τις άκρες της κλωστής ώστε να πιεστούνε μεταξύ τους τα ρολλάκια για να διατηρήσουν το σχήμα τους. Διαφορετικά κάνουμε την ίδια δουλειά με οδοντογλυφίδες.







4. Βάζουμε τα ρολλάκια σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να τα σκεπάζει, και τα βράζουμε για 7 λεπτά απ τη στιγμή που θα αρχίσει το νερό να κοχλάζει. Πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 3-4 φορές μέχρι να μαλακώσουν και να ξεπικρίσουν τα ρολλάκια.





5. Μετά το τελευταίο βράσιμο,πετάμε το νερό και το αντικαθιστούμε με άφθονο κρύο νερά που να τα σκεπάζει. Αφήνουμε μέσα εκεί τα ρολλάκια για 24 ώρες αλλάζοντας κάθε τόσο νερό ώστε να ξεπικρίσουν. Δοκιμάζουμε ένα κομμάτι φλούδας για να δούμε αν ξεπίκρισαν. Αν δεν έχουν ξεπικρίσει παρατείνουμε τη διαδικασία για λίγες ώρες ακόμη αλλάζοντας συχνά το νερό τους. Όταν είναι έτοιμα τα στραγγίζουμε καλά.

6. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά περίπου και ρίχνουμε μέσα τα ρολλάκια αφού τους αφαιρέσουμε την κλωστή ή τις οδοντογλυφίδες. Το αφήνουμε να βράσει 15 λεπτά και το σβήνουμε. Αφήνουμε τα ρολλάκια να σταθούν στο σιρόπι για λίγες ώρες και μετά ξαναδένουμε το γλυκό μας. Προς το τέλος ρίχνουμε το ξινό ή το χυμό λεμονιού. Το γλυκό είναι έτοιμο όταν στάζοντας σταγονίτσες απ το σιρόπι με ένα κουταλάκι πάνω σε πιατάκι σχηματίζεται μια σταγόνα που δεν απλώνει όχι πολύ σφιχτή σταγόνα. Γι αυτό προς το τέλος δοκιμάζουμε συνεχώς ώστε να μη δέσει πολύ το γλυκό μας. Μόλις κρυώσει φυλάμε σε αποστειρωμένα βάζα.











Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

Αφράτο κέικ με τυρί κρέμα (cream cheese pound cake)


Ένα σούπερ αφράτο κέικ με  αέρινη υφή και τέλεια γεύση που ξεφεύγει απ τα συνηθισμένα κέικ.

Υλικά:

  • 1 πακ. τυρί κρέμα
  • 250 γραμ. αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 αυγά
  • 1 3/4 κούπας ζάχαρη
  • 2 βανίλιες και προαιρετικά λίγη εσάνς καρύδας ή πικραμύγδαλο
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 1/2 κ.γλ baking powder αν  δεν χρησιμοποιήσετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κ.γλ αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ να αφρατέψει και προσθέτουμε και το τυρί κρέμα, τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ένα ένα τα αυγά και τις βανίλιες
  3. Ανακατεύουμε το baking με το αλεύρι και το αλάτι και τα προσθέτουμε στο μείγμα χτυπώντας τα σε μέτρια ταχύτητα. (Αν βάλουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του δεν θα βάλουμε το baking powder)
  4. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ και ρίχνουμε το μείγμα μας.
  5. Πριν το ρίξουμε αν θέλουμε κέικ μαρμπέ , ρίχνουμε το μισό μείγμα στη φόρμα και στο υπόλοιπο προσθέτουμε λίγο κακάο ή λιωμένη κουβερτούρα και το προσθέτουμε στη φόρμα ανακατεύοντας ελαφρά ώστε να δημιουργηθεί σχέδιο.
  6. Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο 175 βαθμούς για μία ώρα 
  7. Για να δούμε αν έχει ψηθεί μέσα βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα και αν αυτή βγει καθαρή τότε είναι έτοιμο.
  8. Αφήνουμε τη φόρμα έξω από το φούρνο για 5 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.


Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

Πρασόσουπα βελουτέ






Μια βελούδινη θρεπτική σουπίτσα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Υλικά:


  • 4 πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 3 μεγάλες πατάτες κομμένες
  • 3 καρότα σε ροδέλες
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • μισό σφηνάκι λευκό κρασί
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
  • πιπέρι
  • 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου ή 1 κύβο έτοιμο διαλυμένο σε 1 lt νερό
  • λίγη κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα
  • λίγη πάπρικα


Εκτέλεση:


  1. Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε μια κατσαρόλα και τα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο
  2. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε μέσα το ζωμό
  3. Βάζουμε πιπέρι λίγη πάπρικα και το ξύσμα και σιγοβράζουμε σκεπάζοντας την κατσαρόλα να μαλακώσουν τα λαχανικά μας.
  4. Μόλις μαλακώσουν σβήνουμε τη φωτιά και περνάμε τη σούπα μας απ το μούλτι να γίνει κρέμα.
  5. Σερβίρουμε ζεστή με λίγη κρέμα γάλακτος και πασπαλισμένη πάπρικα.

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Αλλιώτικο σπετσοφάι χοιρινό


Ένα αλλιώτικο απ’ το κλασσικό σπετσοφάι που έχουμε συνηθίσει με χοιρινό, ότι πρέπει για μπουφέ και για μεγάλα τραπεζώματα!
 Υλικά:

  • 2 κιλά κρέας χοιρινό (χωρίς κόκκαλο)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 - 3 πιπεριές φρέσκες
  • Πιπεριές Φλωρίνης κονσέρβα
  • Μαϊντανό
  • 2 κούπες τριμμένη φέτα
  • 2 κούπες κίτρινα τυριά
  • 1 ποτηράκι κρασιού κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ. πελτέ
  • 1 κ.σ. γεμάτη μουστάρδα
  • Ρίγανη
  • Κόκκινο & μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι
  • Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Μαρινάρουμε το κρέας από το προηγούμενο βράδυ.
  2. Κόβουμε το κρέας και τις πιπεριές σε μεσαία κυβάκια.
  3. Το βάζουμε σε μία λεκάνη με τα μπαχαρικά, τις πιπεριές και το σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού τα υλικά. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο πάρα πολύ καλά και το τοποθετούμε στη συντήρηση για όλο το βράδυ.
  4. Την επόμενη μέρα κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, βγάζουμε το μαριναρισμένο κρέας και το τσιγαρίζουμε ελαφρώς , προσθέτοντας σε μία κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και το κρεμμύδι, περίπου για 10’.
  5. Έπειτα, το σβήνουμε με το κρασί το αφήνουμε για περίπου 2’ να εξατμιστεί και προσθέτουμε τον πελτέ ,τη μουστάρδα και το μαϊντανό . Αφήνουμε να σιγοβράσει έως ότου δέσει η σάλτσα και πιει τα υγρά του το κρέας.
  6. Στρώνουμε σ’ ένα πυρέξ τις πιπεριές Φλωρίνης (τόσες όσες για να καλυφθεί ο πάτος του πυρέξ) και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρέας μας. Ρίχνουμε από πάνω την τριμμένη φέτα και καλύπτουμε με τα τριμμένα κίτρινα τυριά. Σκεπάζουμε πολύ καλά με ένα αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ψηθεί για 30’ στους 200°C.
  7. Ξεσκεπάζουμε το κρέας και το ψήνουμε για άλλα 10’ έως ότου λιώσουν τα τυριά μας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να αποφύγετε το μαρινάρισμα και να το φτιάξετε την ίδια μέρα. Εγώ χρησιμοποιώ πολύχρωμες πιπεριές για διαφορετική γεύση και εμφάνιση. Το φαγητό αυτό είναι προτιμότερο να σερβίρεται ζεστό. Πολλές φορές όταν βγάζω το κρέας από το φούρνο το πατάω με ένα πιρούνι και το ενώνω με τα τυριά. Τη συνταγή μου την έδωσε η μαμά της φίλης μου της Σοφίας την ευχαριστώ πολύ :) Καλή όρεξη!!!

Η συνταγούλα αυτή είναι της αγαπημένης μου φίλης Βάσως. Με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη σε πολλά μπουφέ και μαζώξεις φίλων. Σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα , είναι ένα καταπληκτικό μεζεδάκι αλλά μπορεί να αποτελέσει και κυρίως πιάτο με συνοδεία από ριζάκι ή πατατούλες τηγανιτές. Τη συνταγή μπορείτε να την δείτε και εδώ όπου την έχει ανεβάσει: http://www.sintagespareas.gr/sintages/alliotiko-spetsofai-xoirino.html

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Γλυκό αρωματικό ψωμάκι με σταφίδες και μαρμελάδα πορτοκάλι







Πειραματίστηκα αρκετά μέχρι να πετύχω ένα γλυκό ψωμάκι ισάξιο τσουρεκιού αλλά χωρίς αυγά. Αφράτο, βελούδινο, μοσχομυριστό ακριβώς σαν τσουρεκάκι, που τυλίγει μέσα του μοσχομυριστή κανέλα, σταφίδες και μαρμελάδα πορτοκάλι. Πιο τέλειο δεν γίνεται. Για να συνοδεύσουμε το πρωινό η το απογευματινό μας καφεδάκι, για να πάρουν μαζί τα παιδάκια μας στο σχολείο, για τις ώρες λιγούρας για όλες τις ώρες!!

Υλικά για μία μεγάλη φόρμα κέικ:

  • 500 γραμ. αλεύρι σκληρό ή το συγκεκριμένο για τσουρέκια
  • 270 ml φρέσκο γάλα χλιαρό (χρησιμοποίησα light)
  • 1 κ.γλ αλάτι
  • 1/2 κούπα ζάχαρη συν δυο κουταλιές σούπας έξτρα
  • 80 γραμ. μαργαρίνη soft 60 για τη ζύμη και 20 γραμ. για επάλειψη
  • 1 φακ. ξηρή μαγιά ή 30 γραμ. νωπή
  • 200 γραμ. σταφίδες ξανθές
  • 2 κουταλιές σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι ή ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού πορτοκάλι
  • 1 1/2 κ.σούπας κανέλα
  • λίγο μαχλέπι
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι 
  • λίγο εβαπορέ αδιάλυτο για επάλειψη και σουσάμι





Εκτέλεση:

  1. Σε μπολ διαλύουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά στο γάλα και αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου να φουσκώσει σκεπασμένο σε ζεστό μέρος.
  2. Σε μια λεκάνη  κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, τα μυρωδικά εκτός απ την κανέλα, και 60 γραμ. απ το βούτυρο λιωμένο και ανακατεύουμε.
  3. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε καλά να πετύχουμε μια αφράτη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
  4. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί 1 1/2 ώρα περίπου.
  5. Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο μας και ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο φύλλο.
  6. Απλώνουμε με το χέρι τα 20 γραμ. μαργαρίνης να πάει παντού πασπαλίζουμε με μείγμα κανέλας και δύο κουταλιές σούπας ζάχαρη, απλώνουμε εδώ και εκεί την μαρμελάδα, και τέλος σκορπίζουμε τις σταφίδες.
  7. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό, του δίνουμε φόρμα με τα χέρια μας ώστε να χωρέσει σε φόρμα του κεικ
  8. Βάζουμε το ψωμάκι μας στη φόρμα του κεικ που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
  9. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο σε ζεστό μέρος
  10. Πριν το ψήσουμε αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο γάλα εβαπορέ ή κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών πάνω κάτω αντιστάσεις για 35-40 λεπτά περίπου. 
 

Λίγα ακόμη μυστικά:

Παίζει μεγάλο ρόλο το αλεύρι μας να είναι οπωσδήποτε σκληρό.
Στα αρωματικά μπορείτε να βάλετε ότι σας αρέσει. Προσωπικά ο συνδυασμός κανέλα, μαχλέπι, πορτοκάλι και μοσχοκάρυδο για μένα είναι τέλειος!!!
Μαρμελάδα μπορείτε να βάλετε όποια σας αρέσει αν και με την κανέλα ταιριάζουν τα εσπεριδοειδή. Μπορείτε να βάλετε και ψιλοκομμένα στραγγισμένα γλυκά το κουταλιού.
Αντί να βάλετε το ψωμάκι σε φόρμα μπορείτε να φτιάξετε ατομικά ψωμάκια κόβοντας το ρολλό σε κομμάτια και  σχηματίζοντας  μικρά στρογγυλά ατομικά ψωμάκια.


Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013

Σκορδοτυρόψωμο λαχταριστό

 Λάτρης του σκορδόψωμου ειδικά όταν αυτό περιέχει και μπόλικη λιωμένη φέτα!!Έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές χωρίς να με ενθουσιάζουν. Η έμπνευση ήρθε φτιάχνοντας το τέλειο τυρόψωμο της φίλης μου Γίαννας την οποία και προσάρμοσα ώστε να γίνει αυτό το ζουμερό λαχταριστό σκορδοτυρόψωμο. Τέλειο μεζεδάκι για το κρασάκι ή την μπυρίτσα μας ή ως συνοδευτικό μεζεδάκι στο τραπέζι μας.

Υλικά:

  • 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γλ αλάτι
  • 2 κ.γλ ζάχαρη
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 1/2 περίπου κούπα νερό χλιαρό
  • τυρί φέτα κατά βούληση
  • 200 γραμ. μαργαρίνη soft
  • ρίγανη και σκόρδο σκόνη

Εκτέλεση:

  1. Ανακατεύουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι με τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  2. Κάνουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό
  3. Ζυμώνουμε ώσπου να πετύχουμε μια απαλή μαλακή ζύμη αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμη λίγο νεράκι.
  4. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί 1 1/2 ώρα περίπου.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο ίσες μπάλες και τις ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο.
  6. Αλείφουμε από 100 γραμ. μαργαρίνη σε κάθε φύλλο και πασπαλίζουμε με ρίγανη και σκόνη σκόρδου.
  7. Απλώνουμε το τυρί φέτα σε τρίμματα παντού και τυλίγουμε κάθε φύλλο σε ρολό φτιάχνοντας δύο φραντζολάκια
  8. Τα πλατύνουμε με τον πλάστη που ανοίγουμε φύλλο και τα βάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι.
  9. Τα πασπαλίζουμε με σκόνη σκόρδου
  10. Τα αφήνουμε  σκεπασμένα μέχρι να προθερμαστεί ο φούρνος μας στους 200 βαθμούς κελσίου.
  11. Φουρνίζουμε τα τυροσκορδόψωμά μας. 
  12. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος λιώνει η μαργαρίνη και ψήνεται πιο γρήγορα το κάτω μέρος από κάθε ψωμάκι γι αυτό το λόγο μόλις πάρει χρώμα γυρίζουμε τα σκορδοψωμάκια μας και απ την άλλη να ξεροψηθούν μέσα στη μαργαρίνη.

Λίγα ακόμη μυστικά:

Μπορείτε αντί σκόνη να βάλετε τριμμένο σκόρδο για πιο έντονη γεύση. Παίζει ρόλο να πλατύνετε αρκετά τα φραντζολάκια έτσι θα πετύχετε τραγανά ξεροψημένα τυροσκορδοψωμάκια. Μη ξεχάσετε να γυρίσετε το σκορδόψωμο στα μισά του ψησίματος ώστε να ξεροψηθεί και να κάνει κρούστα και απ τις δύο πλευρές.


sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin