Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Δωράκι



Πριν λίγο καιρό ήμουν μέσα στους 4 τυχερούς για την προσφορά του Λουμίδη και της φίλης blogger Conna΄s στο blog της :http://saborconna.blogspot.gr/.
 Έτσι σήμερα παρέλαβα το δωράκι μου, 3 πακέτα αγαπημένου καφέ Λουμίδη και το συλλεκτικό φλυτζάνι δώρο της φίλης Κωνσταντίνας. Τους ευχαριστώ ολόψυχα για αυτό το υπέροχο δωράκι. 
Ζεστός μυρωδάτος καφές που με συντροφεύει κάθε πρωί και απόγευμα σε κάθε ξύπνημα μου και όχι μόνο. Με συντρόφευε ακόμη και στην εγκυμοσύνη μου o Λουμίδης χωρίς καφείνη , μιας  και δε επιτρεπόταν ο κανονικός. Έτσι δεν τον στερήθηκα ποτέ.
 Ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνα θα πίνω καφεδάκι στην υγεία σου με το υπέροχο αυτό φλυτζάνι.

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Ταχινόπιτες Κυπριακές








Αγαπημένο γλύκισμα για την περίοδο την νηστείας και όχι μόνο.  Ξεχωριστές, αρωματισμένες με κανέλα, μαχλέπι,πορτοκάλι και μαστίχα. Με το ταχίνι που έχει απλωθεί ανάμεσα στη ζύμη και όχι απλώς μια ξερή λεπτή στρώση όπως αυτές που οι περισσότεροι φούρνοι πωλούν. Όλα αυτά κάνουν αυτή την ταχινόπιτα ξεχωριστή!!! Η συνταγή είναι αποτέλεσμα αναζήτησης στο διαδίκτυο με λίγες δικές μου παρεμβάσεις. Λίγο μπελαλίδικες αλλά αξίζει τον κόπο να τις δοκιμάσετε. Πάμε να τις φτιάξουμε βήμα βήμα.


Για 7 ταχινόπιτες

Υλικά:


  • 360 γραμ. αλεύρι δυνατό σκληρό αυτό για τα τσουρέκια θα ήταν τέλειο
  • 140 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κ.γλ αλάτι
  • 30 γραμ. νωπή μαγιά ή ένα φακελάκι ξερή
  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 1 γεμάτη κουταλιά σούπας κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι μαστίχα αλεσμένη στο μπλέντερ με λίγη ζάχαρη
  • 1/2 κ.γκ μαχλέπι
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • λίγο μοσχοκάρυδο αλεσμένο
  • 1 1/4 κούπας χλιαρό νερό


Γέμιση:


  • 1 βάζο 300-400 γραμ. ταχίνι σκέτο 
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 1/2 κ.σ κανέλα

Εκτέλεση:

1. Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με 1/4 κούπας χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, και δυο τρεις κουταλιές από το αλεύρι και φτιάχνουμε ένα χυλό που τον αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 15 λεπτά περίπου.
2. Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι ανακατεύουμε μέσα το αλάτι και τα μυρωδικά και προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά μας.
3. Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη να είναι μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια μας αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ή λίγο αλεύρι ακόμη να την φέρουμε σε ισορροπία.
4. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί για 1 ώρα περίπου.
5. Φτιάχνουμε τη γέμιση ανακατεύοντας το ταχίνι, τη ζάχαρη και την κανέλα.
6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 ίσα μέρη
 
7. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι της ζύμης σε παραλληλόγραμμο φύλλο  30x15εκ περίπου.
 
8. Απλώνουμε δύο κουταλιές από τη γέμιση αφήνοντας γύρω γύρω ένα δάχτυλο περίπου κενό.
 
9. Διπλώνουμε τη μισή ζύμη πάνω στη γέμιση και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη να κλειστεί μέσα η γέμιση



10. Πιάνω τις δύο άκρες του ρολλού που έχει σχηματιστεί και το τεντώνω χτυπώντας το στο μπάγκο της κουζίνας. Η ζύμη είναι ελαστική και τεντώνει έτσι θα δημιουργηθεί ένα κορδόνι 50 εκ περίπου.
 
11. Διπλώνω το κορδόνι στη μέση ρολάρω το κορδόνι που θα σχηματιστεί να επιμηκυνθεί και πάλι.
 
 
12. Τυλίγω το κορδόνι σε ρολό σαν σαλιγκάρι.
 
13. Βάζω την ταχινόπιτα σε ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος και πιέζω με τα χέρια ώστε να γίνει πιο πλατιά.

14. Ψήνουμε τις ταχινόπιτες σε προθερμασμένο φούρνο 160  στον αέρα για 40 λεπτά περίπου.










Λίγα ακόμη μυστικά:

Κατά τη διάρκεια τεντώματος της ζύμης αν σας βγει η γέμιση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ίσα ίσα αυτό θα κάνει την ταχινόπιτα να είναι τραγανή και νόστιμη. Μπορείτε αν θέλετε μέσα στη γέμιση να βάλετε και ψιλοτριμμένο καρύδι.


 

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Χορτόπιτα νηστίσιμη





Υλικά:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή φύλλο για πίτες η σπιτική σφολιάτα 
    αν χρησιμοποιήσετε φύλλο σφολιάτας εμπορίου θα χρειαστείτε έξτρα χυλό που θα τον φτιάξετε με 1 1/2 κούπα αλεύρι, 2 κ.σ ελαιόλαδο, αλάτι και νερό όσο πάρει να γίνει χυλός.
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • Διάφορα χόρτα εγώ χρησιμοποίησα παπαρούνες και σπανάκι
  • 2-3 πράσα σε ροδέλες
  • 3-4 χλωρά κρεμμυδάκια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ένα ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ πελτέ
  • αλάτι, πιπέρι.
  • Προαιρετικά τυρί νηστίσιμο ή αν δεν την κάνετε νηστίσιμη τυρί φέτα όσο θέλετε.

Εκτέλεση:

  1. Στο 1/4 της κούπας ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε λίγο τα κρεμμύδια και τα πράσα και προσέθουμε τα χόρτα χοντροκομμένα
  2. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε στη φωτιά να μαραθούν τα χόρτα μας 
  3. Προσθέτουμε πιπέρι, τον πελτέ και τον άνηθο
  4. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να πιουν τα υγρά τους
  5. Αφήνουμε στην άκρη να χλιάνει η γέμιση
  6. Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλα εμπορίου φτιάχνουμε τον χυλό ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.
  7. Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί
  8. Στρώνουμε δύο φύλλα ραντίζοντας τα με ελαιόλαδο ανάμεσα και ρίχνουμε δύο - τρεις κουταλιές απ το χυλό μας και απλώνουμε
  9. Μετά δύο φύλλα πάλι λαδώνοτας τα ανάμεσα χυλό κ.ο.κ μέχρι να χρησιμοποιήσουμε τα μισά φύλλα της συσκευασίας
  10. Πριν βάλουμε τη γέμιση θα μείνει το φύλλο χωρίς χυλό μόνο με λάδι
  11. Απλώνουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε με δύο φύλλα λαδωμένα χυλό δύο φύλλα κ.ο.κ
  12. Τελειώνουμε με φύλλο και πάνω ρίχνουμε όσο χυλό μας περίσσεψε που τον απλώνουμε καλά στην επιφάνεια της πίτας μας.
  13. Ραντίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια
  14. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις εως ότου ροδίσει.
Καλή επιτυχία!!
 
Λίγα ακόμη μυστικά:

 Μπορείτε να παραλείψετε εντελώς το τυρί είτε φυτικό είτε φέτα γίνεται εξίσου πεντανόστιμη. Ο πελτές δίνει γλύκα στην πίτα μας και την κάνει ξεχωριστή. 
 Αν δεν έχουν πιει εντελώς τα υγρά τους τα χόρτα μας κατά το βράσιμο και έχουν λίγο ζουμάκι μπορείτε να ρίξετε μέσα στη γέμιση λίγο σιμιγδάλι ή τριμμένη φρυγανιά.
 Το κόλπο με τον χυλό κάνει το φύλλο να μοιάζει με χωριάτικο. Ειδικά αν χρησιμοποιήσετε φύλλο κρούστας με τον χυλό αυτό θα έχετε μια καταπληκτική πίτα με τραγανό φύλλο σαν σπιτικό.
 Η ποσότητα του ελαιόλαδου είναι ενδεικτική. Μπορεί να πάρει παραπάνω. Όσο περισσότερο λαδάκι βάλετε τόσο πιο τραγανό θα γίνει το φύλλο σας.
 Τη μέθοδο του χυλού μπορείτε να την φτιάξετε σε όλες τις αλμυρές πίτες που φτιάχνετε με φύλλο εμπορίου. Άλλη μια πίτα που χρησιμοποιώ το χυλό είναι εδώ :http://kouzinoskalismata.blogspot.gr/2011/06/blog-post.html

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

Κοτόπουλο στο φούρνο με τραγανή κρούστα δημητριακών


Κοτόπουλο τραγανό απ έξω ζουμερό από μέσα. Και γλιτώνουμε και τα λιπαρά του τηγανητού μιας και γίνονται στο φούρνο. 

Υλικά:

  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε μικρές μερίδες ή 4 μπούτια κοτόπουλου χωρισμένα στα δυό
  • χυμός λεμονιού
  • 1 κούπα κεφίρ ή γιαούρτι ή ξινόγαλα
  • μπαχαρικά: αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη, σκόνη σκόρδου,μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο (κατά βούληση)
  • λίγο ελαιόλαδο
  • θρυμματισμένα corn flakes περίπου 1 1/2 κούπα 

Εκτέλεση:

  1. Ραντίζουμε με το χυμό το κοτόπουλο και το πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά μας
  2. Περιχύνουμε με το κεφίρ ή το γιαούρτι να πάει παντού
  3. Το σκεπάζουμε και το βάζουμε ψυγείο για 2 ώρες περίπου ή όλη νύχτα και το ψήνουμε την επόμενη.
  4. Σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα απλώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου αφού τα πανάρουμε πριν στα τριμμένα corn flakes (νυφάδες καλαμποκιού)
  5. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αέρα+grill σε μέτρια θερμοκρασία γυρίζοντας τα που και που να ροδοψηθούν γύρω γύρω.
  6. Σερβίρουμε με πατάτες πουρέ ή ρυζάκι ή ότι άλλο τραβάει η όρεξη μας.
  7. Καλή επιτυχία!!

Λίγα ακόμη μυστικά:

Προσέχουμε τα corn flakes να είναι αυτά που δεν περιέχουν πολύ ζάχαρη ή μέλι δηλαδή η κλασσική συσκευασία των corn flakes. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία γυρίζοντας τα ώστε να καλοψηθούν και στο εσωτερικό. Πριν ξεφουρνίσουμε δοκιμάζουμε κόβοντας ένα κομμάτι ώστε να έχει καλοψηθεί μέχρι μέσα. Μπαχαρικά βάλτε ότι άλλο σας αρέσει. Ο συνδυασμός που έχω επιλέξει εγώ είναι ο αγαπημένος μας.

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Κοχύλια ογκρατέν



 
Υλικά:

  • 1 συσκευασία ζυμαρικά κοχύλια ή πέννες ή βίδες ή ότι άλλο σας αρέσει
  • 500 γραμ. κιμά
  • 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 μεγάλο πράσο σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 1 κούπα ψιλοκομμένη ντομάτα ή κονκασέ
  • 2κ.σ πελτέ
  • 1/2 κ.γλ ζάχαρη
  • 1 κ.γλ αλάτι
  • Μπαχαρικά: πιπέρι, πάπρικα, κόλιανδρο,μπαχάρι, κανέλα, 2 φύλλα δάφνης, μοσχοκάρυδο (κατά βούληση)
  • 1/2 ποτηράκι κρασί
  • 1 κρέμα γάλακτος
  • 1 κούπα τυριά τριμμένα
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ:

  • 1 λίτρο γάλα
  • 5 κ. σούπας γεμάτες αλεύρι
  • 2 κ.σ μαργαρίνη ή 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι-μοσχοκάρυδο
  • Μισή κούπα διάφορα τυριά gouda, edam, κεφαλοτύρι

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε τα  ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.
  2. Τα στραγγίζουμε  τα βάζουμε σε πυρέξ  και τα περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος
  3. Φτιάχνουμε τον κιμά όπως κάνουμε για να φτιάξουμε μακαρονάδα: σωτάροντας τον με το κρεμμύδι, το πράσο, και το σκόρδο στο ελαιόλαδο. Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε το κονκασέ και τον πελτέ, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Τον βράζουμε να μαλακώσει και να απορροφήσει τα υγρά του.
  4. Απλώνουμε τον κιμά πάνω στα ζυμαρικά μας και ανακατεύουμε καλά.
  5. Πασπαλίζουμε με 1 κούπα τυριά
  6. Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ
  7. Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα κρύο με το αλάτι
  8. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να διαλυθεί
  9. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει και να γίνει μια αραιή μπεσαμέλ αν είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε γάλα αν είναι πολύ νερουλή προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
  10. Κατεβάζουμε απ τη φωτιά προσθέτουμε τη μαργαρίνη ή το ελαιόλαδο, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
  11. Απλώνουμε πάνω στα ζυμαρικά τη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε ελαφρά να μπει ανάμεσα στα ζυμαρικά μας.
  12. Πασπαλίζουμε με τη μισή κούπα τυριών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα.
 
 

 

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013

Αναποδογυριστή μηλόπιτα με σιρόπι καραμέλας




Μια υπέροχη, λαχταριστή ζουμερή μηλόπιτα που αξίζει να δοκιμάσετε.

Υλικά:

Για τη  ζύμη της μηλόπιτας:

  • 3/4 κούπας φυτικό λάδι (εγώ χρησιμοποιώ ελαιόλαδο καλής ποιότητας)
  • 2/3 κούπας ζάχαρη καστανή
  • 2 κ.σ χυμό πορτοκαλιού
  • 2 αυγά
  • 1 1/2 κ.γλ κανέλα
  • 1/4 κ.γλ σκόνη τζίντζερ
  • 1/2 κ.γλ αλάτι
  • 1 1/2 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/4 κ.γλ σόδα
  • 2 μικρά μήλα ή ένα μεγάλο τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
  • 1-2 μήλα σε φέτες 
  • 1/2 κούπα αλεσμένα καρύδια
  • 1 βανίλια
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι καραμέλας:

  • 1/2 κούπα γλυκόζη
  • 4 κ.σ βούτυρο
  • 3/4 κούπας καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κ.γλ κανέλα
  • 2 κ.σ χυμός πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις
  2. Σε κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι καραμέλας
  3. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και αποσύρουμε
  4. Σε πυρέξ καλά βουτυρωμένο πυρέξ 25 εκ. απλώνουμε τις φέτες των μήλων κυκλικά να καλυφθεί ο πάτος του πυρέξ
  5. Ραντίζουμε με 1/2 φλιτζάνι περίπου απ το σιρόπι
  6. Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κέικ με αυγοδάρτη (δεν χρειαζόμαστε μίξερ)
  7. Απλώνουμε το μείγμα της μηλόπιτας πάνω στα σιροπιασμένα μήλα
  8. Ψήνουμε τη μηλόπιτα για 50 λεπτά περίπου
  9. Μόλις τη βγάλουμε απ το φούρνο την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα μετά από 5 λεπτά
  10. Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το σιρόπι καραμέλας αφού το έχουμε ζεστάνει πρώτα


Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

Κοτόπουλο γλυκόξινο με Σαμιώτικο κρασί



 

Μια φανταστική συνταγή για κοτόπουλο, όπου το κοτόπουλο παίρνει γεύση και άρωμα απ το υπέροχο Σαμιώτικο κρασί και γίνεται στην κυριολεξία "λουκούμι" που λιώνει στο στόμα.

Υλικά:

  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες ή 4 μπούτια κοτόπουλου χωρισμένα στα δύο
  • 1/2 κούπα Σαμιώτικο κρασί γλυκό (Vin Doux)
  • 1 πορτοκάλι χυμός και ξύσμα
  • Λίγο χυμός λεμονιού ή ξύδι balsamico
  • 1 κ.σούπας μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη 
  • 1 κ. γλυκού μέλι
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  
  1. Πλένουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε ταψί αφού το ραντίσουμε με το λεμόνι ή το balsamico
  2. Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε το λάδι, το κρασί, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα , το μέλι, και τα μπαχαρικά μας και περιχύνουμε το κοτόπουλο.
  3. Ψήνουμε σε αέρα + grill  σε μέτρια θερμοκρασία γυρίζοντας το ανα διαστήματα μέχρι να κάνει κρούστα.
  4. Σερβίρουμε με πατατούλες τηγανητές, πουρέ η ρύζι.
 

Λίγα ακόμη μυστικά:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο γλυκό κρασί. Αν θέλετε για περισσότερο γεύση μπορείτε να μαρινάρετε το κοτόπουλο με όλα τα υλικά του να το αφήσετε όλη νύχτα στο ψυγείο και να το ψήσετε την επόμενη.
 

Σάββατο, 2 Μαρτίου 2013

Pancakes

 .
 Έχω δοκιμάσει κατά καιρούς διάφορες συνταγές για pancakes. Αυτή με ενθουσίασε!! Γίνονται τόσο αφράτες και τόσο νόστιμες!!!

Υλικά: 

  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.γλ σόδα
  • 1 κ.γλ baking powder
  • 1 αυγό
  • λίγο αλάτι
  • 1 1/4 κούπας γάλα που του έχουμε προσθέσει 1 1/4 κ. σούπας ξύδι
  • 2 κ.σ λιωμένο βούτυρο
  • 1/4 κούπας ζάχαρη

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με το γάλα προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να πετύχουμε ένα χυλό.
  2. Σε αντικολλητικό τηγάνι αλείφουμε με πινέλο ελάχιστη ποσότητα μαργαρίνης και ρίχνουμε αφού κάψει δύο κουταλιές της σούπας απ το μείγμα μας
  3. Μόλις ψηθεί απ τη μία πλευρά γυρίζουμε απ την άλλη
  4. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το μείγμα μας
  5. Σερβίρουμε με ότι μαρμελάδα θέλουμε ή με βούτυρο και μέλι με πετιμέζι,απλές με άχνη ζάχαρη και κανέλα, σαντιγί, κρέμα γάλακτος, ακόμη και με τυρί και ζαμπόν, με ότι τραβάει η όρεξη μας.

Λίγα ακόμη μυστικά:

Μη φοβηθείτε το ξύδι στη συνταγή είναι ένας τρόπος να μετατρέψουμε το γάλα σε buttermilk και γίνεται σε πολλές συνταγές, κάτι που κάνει το μείγμα μας πολύ αφράτο. Δεν το νοιώθουμε καθόλου στη γεύση. Τις δικές μου τις σέρβιρα με σάλτσα φρούτων του δάσους και κρέμα γάλακτος. Αν θέλετε μπορείτε να μη βάλετε αλεύρι ολικής άλεσης αλλά για όλες τις χρήσεις όλη την ποσότητα, αν και εμένα μου αρέσουν περισσότερο με ολικής άλεσης.



sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin