Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013

Kodrit kadir (Τούρτα καραμελέ)




Ένα υπέροχο δροσερό γλυκάκι προερχόμενο απ την Αραβία.  Άλλο ένα μαγικό γλυκάκι τόσο στην παρασκευή του όσο και στη γεύση του.
Τα υλικά είναι για ένα  στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20-22 εκ και ύψους 8 περίπου εκατοστών.

Υλικά για την κρέμα καραμελέ:


  • 800 ml γάλα φρέσκο πλήρες
  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1 βανίλια


Υλικά για την καραμέλα:

  • ½ κούπα ζάχαρη
  •  ¼ κούπας νερό


Υλικά για το κέικ:

  • 1 αυγό
  • 100 ml  γάλα
  • 100 γραμ . ζάχαρη
  • 100 ml λάδι
  • 100 gr αλεύρι
  • 2-3 κ. γλ κακάο κοσκινισμένο
  • 1 βανίλια


Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε πρώτα την καραμέλα:
Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και ανακατεύουμε στη φωτιά μέχρι να διαλυθεί
Αφήνουμε να σιγοβράσει εως ότου πάρει καστανό χρώμα της καραμέλας προσοχή να μην καεί
Ρίχνουμε την καραμέλα στο ταψί μας και γρήγορα κουνάμε το ταψάκι να απλωθεί σε όλη του την επιφάνεια.
 
Φτιάχνουμε την κρέμα καραμελέ:
Χτυπάμε στο μίξερ στη δυνατή ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη να ασπρίσουν και να αφρατέψουν
 
Σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα και τη βανίλια.
 
Ρίχνουμε το μείγμα μας που είναι νερουλό στο ταψί που έχει εν τω μεταξύ κρυώσει η καραμέλα.
Φτιάχνουμε τη ζύμη για το κέικ:

   Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ ακριβώς στο κέντρο του ταψιού που έχουμε βάλει το μείγμα της κρέμας καραμελέ
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις με ένα ταψί μέσα μεγαλύτερο απ το ταψί που έχουμε το γλυκό μας,μισογεμάτο  με νερό το οποίο καθώς προθερμαίνεται ο φούρνος θα ζεσταθεί και θα το χρησιμοποιήσουμε σαν μπαίν μαρί ώστε να ψηθεί μέσα το γλυκό μας.
Βγάζουμε προσεκτικά το ταψί με το νερό και βάζουμε μέσα το ταψί με το γλυκό μας και το τοποθετούμε προσεκτικά στο φούρνο
Ψήνουμε το γλυκό για 50 λεπτά περίπου
Το βγάζουμε απ το φούρνο και μόλις κρυώσει το τοποθετούμε στο ψυγείο χωρίς το μπαιν μαρί για αρκετές ώρες
 
Σερβίρουμε αναποδογυρίζοντας το γλυκό σε πιατέλα και έτσι έχουμε τη βάση του κεικ από πάνω την κρέμα καραμελέ .
  

Λίγα ακόμη μυστικά:

Το μαγικό με αυτό το γλυκάκι είναι πως ενώ το μείγμα του κέικ όταν το βάλουμε στο ταψί πάει λόγω βάρους κάτω κάτω κατά το ψήσιμο ανεβαίνει πάνω και κάτω κατεβαίνει η κρέμα καραμελέ. Έτσι όταν το αναποδογυρίσουμε κάτω είναι το κέικ και πάνω η κρέμα καραμελέ!! Δοκιμάστε το είναι καταπληκτικό!!!

Τη συνταγή αυτή μπορείτε να την δείτε εδώ εγώ απλά έκανα ορισμένες αλλαγές στην καραμέλα και πρόσθεσα επίσης βανίλια στο κέικ. http://www.mycookingcreations.com/2009/04/kodrit-kadir-cake.html

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013

Αυγά με ντομάτα φούρνου (αλλιώτικος καγιανάς)



Υλικά:

  • 5-6 μεγάλες ώριμες ντομάτες περασμένες στο μούλτι η κανονίστε την ποσότητα ανάλογα με το πόσα αυγά θα χρησιμοποιήσετε
  • Αυγά όσα θέλετε
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή στο μούλτι
  • 1 πιπεριά ψιλοκομμένη
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη,πάπρικα κατά βούληση
  • 2κ. γλ. ζάχαρη
  • Τυρί φέτα
  • Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα ταψάκι βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες, το κρεμμύδι την πιπεριά τη ζάχαρη  τα μπαχαρικά και το λάδι και ανακατεύουμε.
  2. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στη χαμηλή σχάρα και ψήνουμε σε αέρα 180 βαθμούς ή αντιστάσεις μέχει να πιεί τα υγρά του και να μείνει μια σαλτσούλα.
  3. Βγάζουμε το ταψί απ το φούρνο κάνουμε με ένα κουτάλι λακουβίτσες και τοποθετούμε ένα ένα τα αυγά χωρίς να τα ανακατέψουμε και τα αλατοπιπερώνουμε από πάνω.
  4. Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να γίνουν τα αυγά μας. 
  5. Ο χρόνος ποικίλει ανάλογα με το πως θέλουμε τα αυγά μας μελάτα η σφιχτά.
  6. Λίγο πριν το βγάλουμε τρίβουμε πάνω απ τα αυγά τυρί φέτα και κλείνουμε το φούρνο
  7. Προμηθευόμαστε μπόλικο φρέσκο ψωμάκι απ το φούρνο και.... καλές βούτες!!!!!

Λίγα ακόμη μυστικά:

Αν δεν τα θέλετε μάτια μπορείτε να τα χτυπήσετε και να τα προσθέσετε μέσα στη σαλτσούλα και να τα ανακατέψετε όπως τον κλασσικό καγιανά.













Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013

Σουφλέ με πατάτες και κολοκυθάκια


Ένα νόστιμο καλοκαιρινό φαγάκι για να αξιοποιήσουμε και τα άφθονα κολοκυθάκια της εποχής.

Υλικά για ένα μέτριο παραλληλόγραμμο πυρέξ:

  • 4 πατάτες σε φέτες
  • 4-5 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 400 ml κρέμα γάλακτος
  • 8 φέτες ή τριμμένο τυρί gouda
  • ψιλοκομμένο άνηθο
  • 4 αυγά
  • Ψιλοκομμένη καπνιστή γαλοπούλα ή bakon
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι 


Εκτέλεση:

  1. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου μας και απλώνουμε τις φέτες της πατάτας αφού τις έχουμε αλατίσει
  2. Τις ραντίζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο γκρίλ να ροδίσουν γυρίζοντας τες και απ την άλλη πλευρά
  3. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα κολοκυθάκια
  4. Στρώνουμε στο πυρέξ τις φέτες πατάτας
  5. Από πάνω στρώνουμε φέτες ή τριμμένο τυρί ψιλοκομμένο άνηθο και τη μισή ποσότητας της γαλοπούλας
  6. Μετά απλώνουμε τα κολοκυθάκια τυρί πάλι άνηθο και γαλοπούλα
  7. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με την κρέμα γάλακτος προσθέτοντας αλατοπίπερο και περιχύνουμε το πυρέξ
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  9. Καλή σας όρεξη!!

Λίγα ακόμη μυστικά:
Μπορείτε να παραλείψετε τη γαλοπούλα. Μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα τυριά πχ τυρί φέτα μαζί με το gouda η reggato ότι σας αρέσει.



 

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin