Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

Κις λορέν (quiche lorraine) με μπρόκολο




Μια υπέροχη κις λορέν με μπρόκολο. Εύκολη και νόστιμη. Ένας τρόπος για να φάνε και τα παιδιά το πολύτιμο αυτό λαχανικό.

Υλικά για τη ζύμη :

  • 200 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γραμ. βούτυρο κρύο σε κομματάκια
  • μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 2-3 κ.σ  κρύο νερό όσο για να ζυμώνεται η ζύμη μας

Για τη γέμιση:

  • 1 1/2 κούπα όχι πολύ βρασμένο μπρόκολο (καλά στραγγισμένο) σε μικρές φουντίτσες
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 4 αυγά
  • 150 γραμ. τυρί φέτα θρυμματισμένο
  • 5 φέτες τυρί gouda ή μισή κούπα τριμμένο 
  • 1 κούπα τριμμένη μοτσαρέλλα
  • αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση:

  1. Φτιάχνουμε τη ζύμη ζυμώνοντας όλα τα υλικά προσθέτοντας τόσο νερό όσο να πετύχουμε μια απαλή ζύμη.
  2. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
  3. Την απλώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα ή στρογγυλό ταψάκι και της κάνουμε τρυπούλες με ένα πιρούνι ώστε να μη φουσκώσει.
  4. Ψήνουμε τη ζύμη στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 15 λεπτά.
  5. Αφού βγάλουμε την μισοψημένη ζύμη απ το φούρνο απλώνουμε τις φουντίτσες του  μπρόκολου και το τυρί φέτα καλύπτοντας την επιφάνεια της ζύμης.
  6. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι.
  7. Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών πάνω στο μπρόκολο.
  8. Πάνω στρώνουμε τις φέτες ή το τριμμένο gouda και τέλος απλώνουμε τη μοτσαρέλλα.
  9. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014

Γλύκισμα με ινδική καρύδα





Λαχταριστό ζουμερό γλυκάκι με ινδική καρύδα. Κρεμώδες και ανάλαφρο Αν σας αρέσει η ινδική καρύδα σίγουρα θα το λατρέψετε!!!

Υλικά: 

Για το μείγμα μπισκότου:

  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γλ baking powder
  • 1 κ.γλ ζάχαρη
  • ελάχιστο αλάτι
  • 1/4 κούπας βούτυρο ή μαργαρίνη σε κομματάκια

Υλικά για το γλυκό:

  • 1/2 κούπα απ το μείγμα μπισκότου
  • 4 αυγά
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 1/4 κούπας λιωμένο βούτυρο
  • 2 κούπες γάλα ή μία κούπα γάλα και μία γάλα καρύδας
  • 1 κούπα ινδική καρύδα

Εκτέλεση:

  1. Φτιάχνουμε το μείγμα του μπισκότου αφού ανακατέψουμε πολύ καλά τα υλικά με τα δάχτυλα μας να γίνει ψιχουλιαστό.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και το γάλα
  3. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τις βανίλιες, την καρύδα και μισή κούπα απ το μείγμα μπισκότου μέσα στο μείγμα και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. 
  4. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό πυρέξ
  5. Ρίχνουμε το μείγμα και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 50-60 λεπτά περίπου
  6. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.




Λίγα ακόμη μυστικά:

Το μείγμα μπισκότου βγαίνει σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που θα χρειαστούμε αυτό που θα περισσέψει το φυλάσσουμε σε σακουλάκι στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Βγάζει περίπου δύο δόσεις. Το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα και το ανακατεύουμε δεν το στρώνουμε κάτω. Αντικαθιστά το αλεύρι και δίνει υπέροχη υφή στο γλυκό μας. Η συνταγή γίνεται με γάλα αλλά αν αντικαταστήσετε τη μία κούπα με γάλα καρύδας το αποτέλεσμα θα σας συναρπάσει.

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

Πάβλοβα ~ Pavlova


Ένα υπέροχο αέρινο γλυκό. Από πού πήρε όμως αυτή την ονομασία;

To 1926, η πρίμα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα, ίσως η διασημότερη μπαλαρίνα του 20ου αιώνα, κάνει τουρνέ στη Νέα Ζηλανδία. Όπως φημολογείται, ο σεφ του ξενοδοχείου "Wellington" αποφασίζει να δώσει το όνομα Πάβλοβα στο επιδόρπιο προς τιμήν της μπαλαρίνας που είχε μαγέψει, με την ερμηνεία της ως κύκνος στο Καρναβάλι των Ζώων, κοινό και κριτικούς. Η αφράτη και ελαφριά Πάβλοβα ταίριαζε απόλυτα με το τουτού από το κοστούμι του κύκνου, που ήταν πολυεπίπεδο  και λευκό.

Πηγή: Μαμά πεινάω

Υλικά για την μαρέγκα:


  • 4 ασπράδια αυγών (120 γραμ)
  • 120 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 120 γραμ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • 1/2 κ. γλ κρεμόριο
  • 2 βανίλιες

Γέμιση:

  • 500 ml σαντιγί χτυπημένη χωρίς ζάχαρη ή 1 φυτική σαντιγί αυτή στο μεταλλικό κουτάκι
  • 1 βανίλια
  • Φράουλες ( επειδή δεν βρήκα φρέσκιες είχα μόνο λίγες κατεψυγμένες έβαλα 1 κομπόστα καλά στραγγισμένη διάφορα φρούτα)
  • 2-3 κ.σ ζάχαρη
  • 1-2 κ.σ κορν φλάουρ

Εκτέλεση:


  1. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη, το κρεμόριο και τις βανίλιες και χτυπάμε πολύ καλά σε μεσαία ταχύτητα του μίξερ στην αρχή και μετά στην πιο δυνατή.
  2. Χτυπάμε το μείγμα αρκετή ώρα ώσπου η μαρέγκα να στέκεται και να κάνει κορυφές.
  3. Με σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά την άχνη μέχρι να ενσωματωθεί.
  4. Στο ταψί του φούρνου στρώνουμε μια λαδόκολλα και με τη βοήθεια της σπάτουλας στρώνουμε μέσα τη μαρέγκα κυκλικά φτιάχνοντας ένα βαθούλωμα στη μέση σαν μεγάλο μπολ.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 90-100 βαθμούς Κελσίου για 2.30 με 3 ώρες.
  6. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε σε πιατέλα να κρυώσει
  7. Χτυπάμε τη σαντιγί με τη βανίλια και την απλώνουμε πάνω στην Πάβλοβα
  8. Αν έχουμε φρέσκες φράουλες τη διακοσμούμε όλη από πάνω διαφορετικά απλώνουμε τα φρούτα της κομπόστας.
  9. Με λίγες φράουλες που θα κρατήσουμε φτιάχνουμε μια σως που θα περιχύσουμε την Πάβλοβα.
  10. Βάζουμε σε κατσαρολάκι ένα φλιτζάνι φράουλες περίπου με 2-3 κ.σ ζάχαρη ανάλογα πόσο γλυκιά τη θέλουμε ( εγώ χρησιμοποίησα 1 κ.σ στέβια) όταν πάρουν βράση και βγάλουν λίγα υγρά διαλύουμε το κορν φλάουρ σε ελάχιστο νερό και δένουμε τη σάλτσα.
  11. Αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε την Πάβλοβα.
  12. Μπορούμε να την περιχύσουμε και με σάλτσα φράουλας που θα έχουμε ετοιμάσει από πριν και για άλλες παρασκευές συνταγή μπορείτε να δείτε εδώ: Σάλτσα φράουλας 






Λίγα ακόμη μυστικά:

Για μια επιτυχημένη Πάβλοβα θα πρέπει: το σκεύος που θα χτυπήσετε τη μαρέγκα να είναι εντελώς στεγνό. Χτυπάμε την μαρέγκα αρκετή ώρα ώστε να στέκεται στο σύρμα του μίξερ και να κάνει κορυφές διαφορετικά δεν θα ψηθεί καλά.
Στο ψήσιμο προσέχουμε να μην την παραψήσουμε ώστε να κρατήσει το λευκό της χρώμα.
Έτσι πετυχαίνουμε μια υπέροχη Πάβλοβα τραγανή εξωτερικά και αέρινη εσωτερικά που αφήνει μια μαστιχωτή υφή στο στόμα. Αν θέλετε μεγαλύτερη ποσότητα να θυμάστε όσα γραμμάρια είναι τα ασπράδια τόσα γραμμάρια πρέπει να είναι η κρυσταλλική ζάχαρη και άλλα τόσα η άχνη π.χ 180 γραμ. ασπράδια- 180 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική-180 γραμ. άχνη.
Καλή επιτυχία!!!
To 1926, η πρίμα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα, ίσως η διασημότερη μπαλαρίνα του 20ου αιώνα, κάνει τουρνέ στη Νέα Ζηλανδία. Όπως φημολογείται, ο σεφ του ξενοδοχείου "Wellington" αποφασίζει να δώσει το όνομα Πάβλοβα στο επιδόρπιο προς τιμήν της μπαλαρίνας που είχε μαγέψει, με την ερμηνεία της ως κύκνος στο Καρναβάλι των Ζώων, κοινό και κριτικούς. Η αφράτη και ελαφριά Πάβλοβα ταίριαζε απόλυτα με το τουτού από το κοστούμι του κύκνου, που ήταν πολυεπίπεδο  και λευκό. - See more at: http://www.mamapeinao.gr/articles/565-%CE%97-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%B1%CF%87%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%A0%CE%AC%CE%B2%CE%BB%CE%BF%CE%B2%CE%B1#sthash.ew1Rucdg.dpuf
To 1926, η πρίμα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα, ίσως η διασημότερη μπαλαρίνα του 20ου αιώνα, κάνει τουρνέ στη Νέα Ζηλανδία. Όπως φημολογείται, ο σεφ του ξενοδοχείου "Wellington" αποφασίζει να δώσει το όνομα Πάβλοβα στο επιδόρπιο προς τιμήν της μπαλαρίνας που είχε μαγέψει, με την ερμηνεία της ως κύκνος στο Καρναβάλι των Ζώων, κοινό και κριτικούς. Η αφράτη και ελαφριά Πάβλοβα ταίριαζε απόλυτα με το τουτού από το κοστούμι του κύκνου, που ήταν πολυεπίπεδο  και λευκό. - See more at: http://www.mamapeinao.gr/articles/565-%CE%97-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%B1%CF%87%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%A0%CE%AC%CE%B2%CE%BB%CE%BF%CE%B2%CE%B1#sthash.ew1Rucdg.dpuf

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014

Donuts Muffins ~ Κεκάκια donuts


Λαχταριστά muffins με άρωμα και γεύση donuts. Γίνονται πολύ γρήγορα, δεν χρειαζόμαστε καν μίξερ. Σε 1/2 ώρα τα απολαμβάνετε με το καφεδάκι σας.


Υλικά για 12 muffins:

  • 1 1/3 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 κ.γλ baking powder
  • 1/2 κ.γλ αλάτι
  • 1/2 κ.γλ μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1/2 κ.γλ κανέλα
  • 1/3 κούπας λάδι 
  • 1 αυγό 
  • 3/4 κούπας γάλα
  • 1/2 κούπα ζάχαρη

Επικάλυψη:

  • 1/2 κούπα λιωμένη μαργαρίνη
  • 1/3 κούπας ζάχαρη
  • 3/4 κ. σούπας κανέλα

Εκτέλεση: 

  1. Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε τα στέρεα υλικά ( αλεύρι, baking, μοσχοκάρυδο, κανέλα, αλάτι, ζάχαρη.
  2. Σε μια άλλη λεκάνη χτυπάμε τα υγρά ( αυγό, γάλα, λάδι)
  3. Ενσωματώνουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε καλά
  4. Μοιράζουμε το μείγμα σε 12 θήκες για muffins που τις έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει πρώτα.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 15 - 20 λεπτά
  6. Όσο τα muffins ψήνονται ετοιμάζουμε την επικάλυψη μιας και πρέπει να τα καλύψουμε όσο είναι ζεστά μόλις βγουν απ το φούρνο.
  7. Λιώνουμε τη μαργαρίνη και σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και την κανέλα
  8. Μόλις βγάλουμε τα κεκάκια μας απ το φούρνο τα βουτάμε στη μαργαρίνη και μετά τα βάζουμε στην κανελοζάχαρη να πασπαλιστούν αρκετά.


Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014

Κέικ πορτοκαλιού σιροπιαστό




Λαχταριστό ζουμερό κέικ με έντονο άρωμα και γεύση πορτοκαλιού.

Υλικά:

  • 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 5 αυγά
  • 300 γραμ. ζάχαρη
  • 300 γραμ. γιαούρτι
  • 450 γραμ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του απλό ή με άρωμα πορτοκάλι
  • 1 κ.σ.  baking powder
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 1 βανίλια

Σιρόπι:
  • 700 γραμ. ζάχαρη
  • 400 γραμ. χυμός πορτοκάλι
  • 400 γραμ. νερό
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού.

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν
  2. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και το γιαούρτι
  3. Ρίχνουμε τη βανίλια, το baking, το αλάτι και το ξύσμα
  4. Αφού χτυπηθούν καλά προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι
  5. Βάζουμε το μείγμα μας σε παραλληλόγραμμο ή στρογγυλό ταψί αφού πρώτα το βουτυρώσουμε και το αλευρώσουμε καλά.
  6. Ψήνουμε το κέικ στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 45-60 λεπτά περίπου ανάλογα το φούρνο.
  7. Βγάζουμε το κέικ απ το φούρνο και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  8. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά
  9. Σιροπιάζουμε κουταλιά κουταλιά με το σιρόπι το κέικ μας μέχρι να απορροφήσει καλά το σιρόπι. Αυτό μπορεί να γίνει λίγο λίγο γιατί δεν το παίρνει όλο το σιρόπι αμέσως. Ρίχνουμε δηλαδή το μισό σιρόπι περιμένουμε να απορροφηθεί και μετά συνεχίζουμε σιγά σιγά με το υπόλοιπο.
  10. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε.

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin