Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

Κοτόπουλο ρολό με ρύζι στο φούρνο



Κοτόπουλο αλλιώς!! Ένα υπέροχο Κυριακάτικο φαγάκι για την οικογένεια!! Ζουμερό ρολό κοτόπουλο με ρύζι στο φούρνο. Γι αυτούς που έχουν βαρεθεί το κλασσικό κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο.

Υλικά:

  • 1 έτοιμο κοτόπουλο σε ρολό απ το χασάπη σας εκτός και αν προτιμάτε να το φτιάξετε μόνοι σας. αρκετά μπελαλίδικο θα έλεγα, μπορείτε να του προσθέσετε ότι υλικά θέλετε ζαμπόν ή μπέικον, τυρί πιπεριά και ότι άλλο σας αρέσει.
  • 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου
  • 1 κουτί ψιλοκομμένη ντομάτα
  • πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, κουρκουμάς (προαιρετικά), λίγο δεντρολίβανο
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κούπες ρύζι parboiled (κίτρινο μακρύκοκο)
  • 4-5 κούπες  νερό

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε το ρολό σε ταψί
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά,την ντομάτα,το ελαιόλαδο, και 4-5 κούπες νερό και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς να ψηθεί μέχρι να πάρει χρώμα γυρίζοντας το ανά τακτά διαστήματα.
  3. Μόλις το ψηθεί το ρολό μας το βάζουμε σε πιατέλα και συμπληρώνουμε στο ταψί νερό τόσο ώστε να είναι συνολικά 4-5 κούπες.
  4. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στους 200-220 βαθμούς μέχρι να πάρει βράση η σάλτσα μας
  5. Προσθέτουμε το ρύζι  ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για 20 λεπτά, φροντίζοντας να το ανακατεύουμε ανά τακτά διαστήματα και προσθέτουμε νερό αν χρειαστεί.
  6. Πρέπει να μείνει ελαφρώς υγρό όταν είναι έτοιμο,
  7. Κλείνουμε το φούρνο και προσθέτουμε το ρολό μέσα στο ταψί στον σβηστό φούρνο ώστε να ζεσταθεί μέχρι να σερβίρουμε.



Καλή όρεξη!!

Λίγα ακόμη μυστικά:

Αν θέλουμε μπορούμε αντί για ρολό να το φτιάξουμε με ολόκληρο κοτόπουλο ή με μπουτάκια κοτόπουλου ή με στήθος κοτόπουλου. Αν δεν μας αρέσει το ρύζι με την ντομάτα μπορούμε να το κάνουμε λευκό χωρίς να προσθέσουμε την ντομάτα. Μέσα στο ρύζι ταιριάζει και η πιπεριά συνήθως βάζω μια ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης.

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015

Ρολάκια με κρέμα και σταφίδες



Λατρεμένα αφράτα ρολάκια με κρέμα και σταφίδες.

Υλικά για 24 περίπου ρολάκια:

Ζύμη:

  • 500 γραμ. αλεύρι
  • 2 αυγά
  • 1 φακ ξηρή μαγιά
  • 120 γραμ λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 50 γραμ ζάχαρη
  • 1 κούπα γάλα χλιαρό
  • 1 κ.γλ αλάτι
  • 1 βανίλια

Κρέμα:

  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 2 κρόκοι αυγού
  • 100 γραμ ζάχαρη
  • 50 γραμ αλεύρι
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
  • 1 κούπα σταφίδες που τις μουλιάζουμε σε 1 κούπα αρωματισμένο νερό με ανθόνερο ή λίγο κονιάκ για μία ώρα περίπου, και τις έχουμε στραγγίξει καλά.



Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το  χλιαρό γάλα τη μαγιά τη ζάχαρη και 100 γραμ αλεύρι και φτιάχνουμε ένα χυλό που τον αφήνουμε σκεπασμένο να φουσκώσει για 20 λεπτά περίπου
  2. Βάζουμε σε λεκάνη τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης εκτός από το βούτυρο και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς
  3. Ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά ( η ζύμη κολλάει δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι)
  4. Ρίχνουμε λίγο λίγο το λιωμένο βούτυρο προσοχή όχι καυτό, και διπλώνουμε τη ζύμη να απορροφήσει το βούτυρο η ζύμη παραμένει πολύ μαλακή.
  5. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για μία ώρα περίπου.
  6. Ετοιμάζουμε την κρέμα
  7. Ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά της κρέμας και την βάζουμε στη φωτιά
  8. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και την σκεπάζουμε με μεμβράνη  και την αφήνουμε να κρυώσει όσο φουσκώνει η ζύμη μας.
  9. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο
  10. Ανοίγουμε δύο φύλλα παραλληλόγραμμα απ τη ζύμη 40Χ25 εκ περίπου πάνω σε καλά λαδωμένη επιφάνεια καθώς η ζύμη κολλάει, επίσης λαδώνουμε πολύ καλά και τα χέρια μας, και απλώνουμε την κρέμα
  11. Από πάνω ρίχνουμε τις σταφίδες και  τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας απ την φαρδιά πλευρά του φύλλου
  12. Κόβουμε κάθε 3 εκ το ρολό φτιάχνοντας έτσι τα ρολάκια μας
  13. Τα απλώνουμε ξαπλωτά σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα
  14. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν όσο προθερμαίνεται ο φούρνος μας στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις
  15. Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν




Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015

Σπανακοτυρόπιτα ή χορτόπιτα χωρίς φύλλο






Μια υπέροχη εύκολη πιτούλα χωρίς φύλλο.

Υλικά για ένα στρογγυλό ταψί 30 εκ

  • 300-400 γραμ. σπανάκι ή διάφορα χόρτα για πίτες ανακατεμένα ( καυκαλίθρες παπαρούνες κλπ)
  • 1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένο
  • 4 αυγά
  • 250 γραμ τυρί φέτα σε τρίμματα
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κούπα νερό
  • τριμμένο κεφαλοτύρι
  • αλάτι- πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Αφού πλύνουμε το σπανάκι ή τα χόρτα μας τα κόβουμε σε μια λεκάνη και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι για να βγάλουν τα υγρά τους. Τα αφήνουμε για λίγη ώρα, και τα στίβουμε καλά με τα χέρια μας.
  2. Προσθέτουμε στα χόρτα τα 2 αυγά, το τυρί, τα κρεμμυδάκια, το πράσο, τον άνηθο, και πιπέρι, αλάτι δεν βάζουμε, και το μισό λάδι, και τα ανακατεύουμε καλά.
  3. Σε άλλη λεκάνη κάνουμε ένα χυλό με τα υπόλοιπα 2 αυγά, το υπόλοιπο λάδι , το αλεύρι, και λίγο αλάτι.
  4. Ραντίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο το ταψί μας και στρώνουμε την μισή ποσότητα του χυλού.
  5. Βάζουμε στη μέση τη γέμιση πατώντας την καλά με το χέρι μας.
  6. Πάνω στρώνουμε τον υπόλοιπο χυλό πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς αντιστάσεις για 45 περίπου λεπτά.

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin