Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015

Τσουρέκια








Η πιο τέλεια συνταγή για υπέροχα, τρυφερά, αφράτα, μυρωδάτα, και κορδονάτα τσουρέκια που έχετε φτιάξει ποτέ!!!!

Υλικά:

  • 1 κιλό σκληρό αλεύρι ή ειδικό για τσουρέκια ( μπορεί να χρειαστείτε λίγο παραπάνω και πρέπει οπωσδήποτε να είναι σκληρό αλεύρι )
  • 90 γραμ νωπή μαγιά ή 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 κούπα (240 ml) χλιαρό γάλα
  • 1 κούπα γύρω στα 230 γραμ λιωμένο βούτυρο είτε γάλακτος (lurpac soft) είτε μαργαρίνη φυτική αλλά να είναι οπωσδήποτε soft
  • 250-300 γρ. ζάχαρη αναλόγως πόσο γλυκά τα θέλετε
  • 5 αυγά + 1 έξτρα για επάλειψη ( σε θερμοκρασία δωματίου όχι κρύα απ το ψυγείο)
  • αρωματικά: 1 κγλ μαστίχα που την έχουμε αλέσει με λίγη από τη ζάχαρη, 1 κ.σ μαχλέπι αλεσμένο, 1 κ.γλ κακουλέ, ξύσμα πορτοκαλιού
  • σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Φτιάχνουμε πρώτα ένα προζύμι για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά. Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαγιά το μισό απ το χλιαρό (προσοχή όχι καυτό γάλα γιατί θα χαλάσουμε τη μαγιά) ,μια κουταλιά απ τη ζάχαρη και αλεύρι τόσο όσο να πετύχουμε ένα χυλό τον οποίο θα σκεπάσουμε και θα τον αφήσουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί τότε είμαστε σίγουροι πως η μαγιά μας είναι εντάξει για να φουσκώσει τα τσουρέκια μας. Αν δεν φουσκώσει πετάξτε τη και ξανακάνετε τη διαδικασία.
  2. Σε μίξερ χτυπάμε καλά τα αυγά, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, το υπόλοιπο χλιαρό γάλα,το προζύμι, και το αλεύρι λίγο λίγο. 
  3. Τα αφήνουμε στο μίξερ να χτυπηθούν για 10 λεπτά περίπου η ζύμη θα είναι κολλώδης αλλά δεν θα προσθέσουμε άλλο αλεύρι έτσι πρέπει να είναι για να γίνουν τα τσουρέκια μας αφράτα και τρυφερά.
  4. Έχουμε λιώσει το βούτυρο προσοχή όχι να είναι καυτό απλώς ζεστό προς χλιαρό
  5. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λεκάνη ευρύχωρη και προσθέτουμε λίγο λίγο το λιωμένο βούτυρο όχι ζυμώνοντας αλλά διπλώνοντας τη ζύμη απαλά απαλά από κάτω προς τα πάνω συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί όλο το  βούτυρο.
  6. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε τη λεκάνη στο φούρνο μας που έχουμε προθερμάνει στους 30-40 βαθμούς ώστε να φουσκώσει σίγουρα και με ασφάλεια. 
  7. Μόλις φουσκώσει πατάμε τη ζύμη με τα χέρια και επαναλαμβάνουμε το φούσκωμα για άλλη μία φορά. Μπορούμε αν θέλουμε να φτιάξουμε τη ζύμη το βράδυ να την αφήσουμε όλη νύχτα να φουσκώσει όχι στο φούρνο αλλά στον πάγκο της κουζίνας μας σκεπασμένη και την επόμενη να πλάσουμε και να ψήσουμε τα τσουρέκια μας. Η ζύμη δεν θα πάθει τίποτα, δεν θα ξινίσει δεν θα χαλάσει.
  8. Μόλις γίνει και το δεύτερο φούσκωμα πλάθουμε τα τσουρέκια μας, έχει μεγάλη σημασία να μη κόβουμε και ενώνουμε τη ζύμη γιατί έτσι χαλάμε τις ίνες της. Κόβουμε απ την αρχή το μέγεθος ζύμης για κάθε τσουρέκι και μετά χωρίζουμε τα κορδόνια ανάλογα με πόσα κορδόνια θα χρησιμοποιήσουμε στο κάθε τσουρέκι
  9. Όταν πλάσουμε τα τσουρέκια μας τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα
  10. Χωρίς να τα σκεπάσουμε τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος, τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι ή το αμύγδαλο φιλέ.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 25 λεπτά, αν βάλουμε δύο ταψιά μαζί θα τα ψήσουμε στον αέρα στους 150 βαθμούς. Φουρνίζουμε πρώτα το πρώτο ταψί που πλάσαμε και συνεχίζουμε με τη σειρά που τα πλάσαμε.
  12. Αν φτιάξουμε μικρά ατομικά τσουρεκάκια θα τα ψήσουμε στους 170 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις ένα ταψί για 18 λεπτά.

Παρακάτω σας βάζω βιντεάκια που με βοήθησαν πολύ τόσο στο πλάσιμο των κορδονιών όσο και στο πλάσιμο των τσουρεκιών. Πολύτιμες συμβουλές της Βίκυς Κουμάντου απ την υπέροχη σελίδα της το tasteFULL εδώ το πλάσιμο των κορδονιών:



Πλέξιμο τσουρεκιού με 3 κορδόνια:




Για περισσότερα βιντεάκια και μυστικά για τα τσουρέκια μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα της Βίκυς Κουμάντου εδώ:  tasteFULL

Μυστικά για επιτυχημένα τσουρέκια:

Όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι ζεστά τα αυγά καλό θα είναι να τα έχουμε βγάλει από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν να χουν θερμοκρασία δωματίου. Το προζύμι είναι σημαντικό για να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας και να δούμε αν όντως είναι καλή να τη χρησιμοποιήσουμε ώστε να μην πάνε χαμένα και τα υπόλοιπα υλικά. Το γάλα και το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι χλιαρά περίπου 40 βαθμούς Κελσίου. Τα υλικά πριν την προσθήκη του βουτύρου να χτυπηθούν καλά στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος ή πολύ καλό ζύμωμα στο χέρι όσο και να κολλάει δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι η ζύμη θα γίνει τρυφερή και απαλή με την προσθήκη του βουτύρου μετά και δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Το βούτυρο καλό θα ήταν ειδικά αν χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη μόλις το λιώσετε να αφαιρέσετε το νερό που θα βγάλει γιατί θα αραιώσει τη ζύμη μας αν έχει πολύ νερό θα βάλετε 1-2 κουταλιές της σούπας παραπάνω λιωμένο βούτυρο. Στο πλάσιμο δεν κομματιάζουμε τη ζύμη γιατί σπάμε τις ίνες του τις λεγόμενες κλωστές  του, κόβουμε απ την αρχή ανάλογα πόσα τσουρέκια θα φτιάξουμε ανοίγουμε ένα φύλλο απ τη ζύμη και κόβουμε τα κορδόνια όπως στο δεύτερο βίντεο. Αν μας χαλάσει ένα κορδόνι δεν το κόβουμε το διπλώνουμε και το ξαναπλάθουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της Βίκυς στο πρώτο βιντεάκι. Μπορούμε αν θέλουμε να τα γεμίσουμε με σοκολάτα ή νουτέλα πριν τα πλάσουμε ή να φτιάξουμε το τσουρέκι της κουμπάρας που θα βρείτε την αντίστοιχη τεχνική εδώ:  Το τσουρέκι της κουμπάρας Ίσως σας φαίνονται δύσκολα όλα αυτά αλλά στην πράξη είναι πανεύκολα και θα απολαύσετε τόσο τη διαδικασία όσο και το αποτέλεσμα που θα είναι μυρωδάτα αφράτα και κορδονάτα τσουρέκια!!!
Καλή επιτυχία!!!!


sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin