
Υλικά για τα σουτζουκάκια:
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 2 φέτες μουσκεμένη ψίχα ψωμιού
- 1 τριμμένο κρεμμύδι
- 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 1 αυγό
- αλάτι,πιπέρι,μπαχάρι,πάπρικα, κύμινο ,λίγο κρασί
Για τη σάλτσα:
- 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου
- 1/4 κούπας ελαιόλαδο
- 1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί
- 2 κούπες πολτός ντομάτας ή κονκασέ
- 1 κ.γλ ζάχαρη,αλάτι πιπέρι,λίγο πάπρικα.200 γραμ.
- κεφαλοτύρι σε κύβους
Εκτέλεση:
- Ζυμώνουμε τα υλικά για τα σουτζουκάκια τα αφήνουμε για κανένα μισάωρο στο ψυγείο.
- Πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας και τα στρώνουμε σε λαδωμένο πυρέξ και τα περιχύνουμε με λίγο λαδάκι.
- Τα ψήνουμε στο γκρίλ του φούνου μας γυρίζοντας τα μέχρι να ροδίσουν.
- Εν τω μεταξύ όσο ψήνονται, φτιάχνουμε τη σάλτσα μας
- Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι και σβήνουμε με το κρασί
- Προσθέτουμε τη ντομάτα και τα μυρωδικά και βράζουμε για 5 λεπτά περίπου
- Βάζουμε τα σουτζουκάκια στη γάστρα και περιχύνουμε με τη σάλτσα
- Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 40 λεπτά περίπου
- Λίγο πριν το κατεβάσουμε ρίχνουμε τα κομμάτια το κεφαλοτύρι ίσα που να λιώσει λίγο
- Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας,πατατούλες τηγανιτές ή ρυζάκι.
Λίγα ακόμη μυστικά:
Μπορούμε αντί για γάστρα να περιχύσουμε τα σουτζουκάκια με τη σάλτσα μέσα στο πυρέξ που τα ψήσαμε και να συνεχίσουμε το ψήσιμο. Βέβαια αν θέλουμε τα τηγανίζουμε αντί να τα ψήσουμε, αλλά θα προσέξουμε το λάδι της σάλτσας να είναι λιγότερο για να μη γίνουν βαριά.
σειρά σου ήταν να φτιάξεις σουτζουκάκια ε; καλέ πεινάω γιατί μου το κάνεις αυτό και με τα ξεσηκώματα που έχω στο μπαλκόνι, ουτε να φάω δεν προλαβαίνω
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ και εγώ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ όλες αυτές τις μέρες ξεσηκώματα έχω στο σπίτι, και μου έμεινε η αυλή και όλο την αναβάλω. Έλα να φάμε παρεούλα. Καλή δύναμη:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα στη γάστρα τα κάνω κι εγώ, και διατηρούνται ζουμερά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μάλιστα εκεί βάζω και την σάλτσα από την αρχή!!
Κάποια στιγμή θα σας βάλω και τα δικά μου, που έχουν μιαν ολόκληρη ιστορία πίσω τους, μιας και όταν τα πρωτοδοκίμασαν η μαμά μου και η πεθερά μου, μου ανακοίνωσαν ότι δεν ήταν τα αυθεντικά σμυρνέϊκα και οτι δεν επρόκειτο να μάθω να μαγειρεύω ΠΟΤΕ!!!!!
Τέλεια τα σουτζουκάκια σου Ελενάκι, ελπίζω να ισχύει και για μένα η πρόσκληση που προσπαθώ επίσης να μαζέψω τον χαμό που γίνεται στο σπίτι μου εν μέσω εξετάσεων!!
Φιλιά!!!
Ελενάκι μου εννοείται ισχύει και για σένα η πρόσκληση. Με μεγάλη μου χαρά!!!Θα περιμένω και τη δική σου συνταγόύλα. Καλή δύναμη κορίτσια στις δουλίτσες σας:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και σκασμένη απο φαγητό, με λιγούρεψες με τα σουτζουκάκια σου. Είναι και πιο ελαφριά έτσι μιας και δεν τηγανίζονται. Θα τα δοκιμάσω και έτσι για να δω αν θα το καταλάβουν... Δεν πιστεύω πάντως να κάνατε μάζωξη χωρίς εμένα..... :Ρ Φιλάκια. :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυήτσα μου είναι δυνατόν να αφήσω εσένα παραπονεμένη. Και συ πουλάκι μου είσαι καλεσμένη. Δοκίμασε τα δεν θα το καταλάβουν είμαι σίγουρη. Πολλά φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμο φαγητό! Και η γάστρα πολύ ωραία ιδέα. Και εγώ δεν τα τηγανίζω, τα ψήνω στο φούρνο, αλλά μετα τα βάζω στην κατσαρόλα. Θα δοκιμάσω να τα κάνω έτσι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο τέλειο... το κακό με μένα είναι, ότι όσο και να θέλω να αδυνατίσω, τις βούτες με αυτά τα φαγητά δεν μπορώ να τις κόψω...
ΑπάντησηΔιαγραφήElenaki έχεις ένα βραβείο στο blog μας, με πολλή αγάπη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλα να το παραλάβεις!!
έχεις κι άλλο δωράκι έλα να το πάρεις!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή