
Ως λάτρης των σιροπιαστών δεν θα μπορούσε να λείπει αυτό το γλυκάκι από το blog μου.
Υλικά:
- 500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 750 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 κ.γλ σόδα
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 κ.γλ μαστίχα σκόνη
- λίγο ξύσμα λεμονιού
- βούτυρο για να αλείψουμε το πυρέξ μας (25*35)
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
3 1/2 κούπες νερό
φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση:
- Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη ζάχαρη.
- Διαλύουμε τη σόδα στο νερό και τη προσθέτουμε στο μείγμα γιαούρτι-ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τη μαστίχα και το ξύσμα.
- Σιγά σιγά ρίχνουμε το σιμιγδάλι για να μη μας σβολιάσει.
- Βουτυρώνουμε το πυρέξ με αρκετό βούτυρο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 7-8 λεπτά περίπου και περιχύνουμε το γλυκό μας μόλις το βγάλουμε κουταλιά κουταλιά με το σιρόπι.
- Το αφήνουμε να κρυώσει και να ρουφήξει το σιρόπι.
Όταν κρυώσει το σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μη μας στεγνώσει.
Σερβίρεται επίσης τώρα το καλοκαιράκι και με παγωτάκι.
.gif)
Τη συνταγή αυτή μου την έχει δώσει η φίλη μου Βάσω στην οποία έκαμα κάποιες μικρές επεμβάσεις. Την ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή την υπέροχη συνταγούλα.
Ωραία μας γλύκανες Ελενίτσα μου!!!!! Μ αρέσει η συνταγή σου που δεν έχει αυγά. Οτι πρέπει είναι και με παγωτό...... Μια μερίδα παρακαλώ, θα μπορούσα...... :Ρ Φιλάκια :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία συνταγή! Είχαμε πολλά χρόνια να θυμηθούμε αυτό το γλυκό. Την καλημέρα μας από το Βερολίνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύη μου και σ εμένα αρέσει που δεν έχει αυγά δεν τα πάω και πολύ καλά με τα πολλά αυγά. Βάζω μεριδούλα και σε περιμένω. Πολλά πολλά φιλάκια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήBenikos είναι υπέροχο γλυκάκι πραγματικά, θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια. Καλημέρα και πολλά Σαμιώτικα φιλιά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφαίνεται πως πέτυχες πολύυυυυυυυ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμε παγωτό καϊμάκι, τέλειο
εξαιρετικό.....πολύ γλυκό....
ΑπάντησηΔιαγραφήνάσαι καλά μου έφτιαξες την ημέρα.....καλημέρα...
Ελενάκι μόλις το δει η Μαρία θα έρθει τρέχοντας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι το αγαπημένο της γλυκό, και εδώ και καιρό ψάχνει μια πετυχημένη συνταγή για σάμαλι.
Το σάμαλι των παιδικών μας χρόνων, που πουλούσαν πλανόδιοι στους δρόμους και ήταν πραγματικά το κάτι άλλο!
Εγώ ομολογώ πως όσες συνταγές έχω δοκιμάσει, πιο πολύ ραβανί μου θυμίζουν, παρά εκείνο το σάμαλι.
Θα δοκιμάσουμε σίγουρα κι αυτήν που φαίνεται σούπερ!!
Φιλάκια!!
Γαστεροπληξ όντως με παγωτάκι είναι όλα τα λεφτά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήhomemade ευχαριστώ καλή σου μέρα να σαι καλά.
Ελενάκι σαν ειδήμων πλέον στα σιροπιαστά γλυκά μπορώ να πω ότι είναι το γνήσιο σάμαλι των παιδικών μας χρόνων. Χωρίς αυγά έτσι είναι το γνήσιο σάμαλι, που μοσχοβολάει μαστίχα.
Φιλιά πολλά!!!
Τέλειο φαίνεται! Μια φορά προσπάθησα να φτιάξω και δεν το πέτυχα. Και μου αρέσει τόσο πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια μερίιιιιδα με απαγωτοοοοοοο παρακαλώ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σας βράδυ και καλή εβδομάδα.
big mama είναι εύκολο και γρήγορο και η επιτυχία είναι σίγουρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠλεκτό εγκώμιο έφτασεεεεε η μεριδούλα μη το φάω μόνη δεν λέει:P
Καλό σου βράδυ και καλή εβδομάδα:)
Ελενάκι, αν μου λες ότι είναι το γνήσιο, βάζω να το φτιάξω σήμερα κιόλας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλή βδομάδα!!
Περιμένω εντυπώσεις Έλενα μου. Καλή εβδομάδα φιλάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτική συνταγή,αυτή κάνω πια και αρέσει σ΄όλους.Ειδικά στον γιό μου και στον πατέρα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ, ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΝΕΡΟ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΛΙΓΟ ΤΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ Η ΟΧΙ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μείγμα δεν μπαίνει καθόλου στη φωτιά. Μόνο το σιρόπι βράζουμε τα υπόλοιπα υλικά του μείγματος τα ανακατεύουμε με τη σειρά που γράφω στη συνταγή και τα ψήνουμε στο φούρνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τη δοκιμάσω και θα σας πω σε λίγο....
ΑπάντησηΔιαγραφή