
Η βασίλισσα της Κ. Δευτέρας. Μια εύκολη συνταγή για να φτιάξετε τις λαγάνες με τα χεράκια σας.
Υλικά για 6 μεσαίες λαγάνες:
- 20 γραμ. νωπή μαγιά ή 2 κ.γλ ξερή
- 1/2 κούπα νερό χλιαρό
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ αλάτι
- 2 κ.σ λιωμένο βούτυρο(εγώ χρησιμοποιώ ελαιόλαδο)
- 2 κ.σ ζάχαρη
- 2 κούπες χλιαρό νερό
- Σουσάμι άσπρο και μαύρο
Εκτέλεση:
- Διαλύουμε στη 1/2 κούπα χλιαρό νερό τη μαγιά και ρίχνουμε 2-3 κ.σ αλεύρι να γίνει πηχτός χυλός, που τον σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τον αφήνουμε να φουσκώσει όλη νύχτα σε ζεστό μέρος.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι ανακατεύουμε μέσα το αλάτι και τη ζάχαρη.
- Κάνουμε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίχνουμε το λάδι, τη μαγιά που έχει φουσκώσει από βραδύς και τις 2 κούπες το χλιαρό νερό.
- Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη.
- Την χωρίζουμε σε 6 μπάλες ή αναλόγως το μέγεθος της λαγάνας που θέλουμε να έχουμε.
- Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να φουσκώσουν.
- Πατάμε την κάθε μπάλα με τον πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια να σχηματίσουμε χοντρές πίτες.
- Βάζουμε τις λαγάνες σε ταψιά . Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Πατάμε τις λαγάνες σε διάφορα σημεία με τα δυό μας δάχτυλα κάνοντας βαθιές δαχτυλιές σε όλη την επιφάνεια.
- Τις αλείφουμε με λίγο νεράκι και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Ψήνουμε τις λαγάνες στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
Λίγα ακόμη μυστικά:
Καταναλώνονται την ίδια μέρα γιατί στεγνώνουν. Αν θέλουμε μπορούμε να τις φυλάξουμε στην κατάψυξη σε πλαστική σακούλα.
Η συνταγή είναι από το βιβλίο Ελληνική κουζίνα της Βέφας Αλεξιάδου.
Καλημέρα, εγώ αποφάσισα θα τις διαβάσω όλες και μετά θα βάλω κλήρο πια θα φτιάξω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή!!!
ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ, σιγά μην περισσέψουν για την κατάψυξη, δε μένει ψίχουλο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά! Καλά Κούλουμα να έχουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενάκι μου καλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη η συγκεκριμένη λαγάνα την φτιάχνω από οταν θυμάμαι τον εαυτό μου....Καλή Σαρακοστή!!
Ελένη υπέροχη η λαγάνα σου. Εγώ μόνο που δεν την φτιάχνω με προζύμι γιατί δεν αρέσει στους υπόλοιπους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου με υγεία.
Καλά κούλουμα.
Επειδή δεν θα φτιάξω, παίρνω κομματάρα από τη δική σου που την λιμπίστηκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά Κούλουμα!
Απο τα πιο ομορφα ψωμακια η λαγανα.Καλα Κουλουμα να περασετε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρονου να ειστε καλα.
Και του χρόνου Λενάκι!!! Καλό τριήμερο να περάσετε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη σαρακοστη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου! Καλά Κούλουμα και καλή Σαρακοστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά κούλουμα!!!!Καλή σαρακοστή
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου! Καλά Κούλουμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενάκι μου χρυσοχέρα και του χρόνου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά Κούλουμα, καλά να περάσεις!
Φιλάκια!
Καλά κούλουμα σε όλους!! Καλά να περάσετε!!Πολλά φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή