Αυτή την εποχή ορισμένες συκιές είναι φορτωμένες με άγουρα πρασινωπά συκαλάκια. Ορνιοί τα λέμε στα μέρη μου. Τα μαζεύουμε τέλη Απρίλη με αρχές Μάη γιατί τότε έχουν το κατάλληλο μέγεθος για το γλυκάκι αυτό.
Υλικά:
- 1 κιλό συκαλάκια
- 1 1/2 κιλό ζάχαρη
- 3 ποτήρια νερό
- λίγα γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
- 1 βανίλια
- 4 κ.σ χυμός λεμονιού
- 1/2 κούπα γλυκόζη
- Προαιρετικά: ξεφλουδισμένα αμύγδαλα όσα τα συκαλάκια μας)
Εκτέλεση:
- Κόβουμε λίγο το κοτσανάκι απ τα σύκα και τα ξεπλένουμε. (Αυτή τη διαδικασία την κάνω πάντα με γάντια γιατί το γάλα των σύκων μπορεί να μας προκαλέσει φαγούρα)
- Βάζουμε τα συκαλάκια σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
- Τα στραγγίζουμε και με βελόνα πλεξίματος ή με καλαμάκι για σουβλάκια τρυπάμε κάθετα και οριζόντια κάθε σύκο.
- Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με νερό και βράζουμε άλλα 5 λεπτά, αυτό το επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά.
- Στραγγίζουμε καλά τα σύκα σε τρυπητό και αφού κρυώσουν τα πιέζουμε ένα ένα να φύγει το περιττό νερό από μέσα.
- Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και τη βράζουμε για 10 λεπτά.
- Ρίχνουμε μέσα τα συκαλάκια και τα βράζουμε για 15 λεπτά.
- Τα βγάζουμε απ τη φωτιά και τα αφήνουμε όλη νύχτα μέσα στο σιρόπι.
- Την επόμενη μέρα συνεχίζουμε για να δέσει το γλυκό μας.
- Αν το σιρόπι δεν έχει δέσει καλά και τα σύκα είναι πολύ μαλακά, τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τα στραγγίζουμε δένουμε το σιρόπι και μετά τα ξαναπροσθέτουμε.
- Λίγο πριν κατεβάσουμε το γλυκό μας προσθέτουμε τα αρωματικά, το χυμό λεμονιού και τη γλυκόζη.
- Αφήνουμε να κρυώσει και το φυλάμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Λίγα ακόμη μυστικά:
Το συγκεκριμένο γλυκάκι έχει μια ευαισθησία ως προς το δέσιμο. Αν το δέσουμε πολύ ζαχαρώνει εύκολα αν δεν το δέσουμε καλά και έχουν κρατήσει νερό μέσα τα συκαλάκια μουχλιάζει. Αν μας ζαχαρώσει το βάζουμε σε κατσαρολίτσα και το βράζουμε πάλι με λίγο νεράκι. Αν πάλι μας μουχλιάσει πετάμε το πάνω μέρος του γλυκού το βάζουμε σε κατσαρολίτσα και το ξαναβάζουμε μέχρι να δέσει κ΄άλλο Πολλοί χρησιμοποιούν γαλαζόπετρα για να κρατήσει το σύκο το βαθύ πράσινο χρώμα του, δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ καθότι είμαι επιφυλακτική ως προς αυτή. Πάντως και χωρίς αυτή το χρώμα του είναι τέλειο. Προαιρετικά μπορούμε πριν ρίξουμε τα συκαλάκια στο σιρόπι να τους βάλουμε στο κέντρο από ένα ολόκληρο ξεφλουδισμένο αμύγδαλο.
Ελενάκι μου τέλειο σου έγινε, δεν ξερω τι λες για το χρώμα, εμένα μια χαρά μου φαίνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφτιαξε και η Μαρία μας συκαλάκι μου είπε και της έγινε πολύ νόστιμο, ελπίζω να το φωτογραφίσει να βάλει και την δική της συνταγή, πριν το ... εξαφανίσουν όοοολο!!
Φιλάκια, καλή βδομάδα:))
Έφτιαξα κι εγώ αλλά δεν μου αρέσει, δεν έχω δοκιμάσει βέβαια ποτέ και δεν έχω κάτι πρότυπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια φίλη που δοκίμασε μου είπε ότι είναι μια χαρά και πήρε κι ένα βάζο μαζί της.Νομίζω ότι έχει σχέση με την ποικιλία των σύκων και ψάχνω για άλλα.
Κρίμα που δεν είμαστε κοντά να δοκιμάσω, έτσι για να ξέρω άλλη φορά.
Καλό μήνα και καλή εβδομάδα.
καλημέρα ! δεν το πιστεύω!! αύριο εχουμε προγραμματίσει να βάλουμε και εμείς το συκαλάκι που έφτιαξα! το εκπληκτικό είναι ότι έχω γράψει σχεδόν και εγώ τις ίδιες οδηγίες και με σχεδόν ίδιο λεκτικό !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα το δείς και θα καταλάβεις τι εννοώ, τέτοια ταύτιση ομολογώ ότι δεν την περίμενα !! χιχιχιχι!!
τι να πω για το γλυκάκι σου, το οποίο είναι σχεδόν ίδιο με το δικό μου ??? απλά είναι ΤΕΛΕΙΟ !!!
και του χρόνου να είμαστε καλά να ξαναφτιάξουμε !!!
Από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού! Δεν έχω φτιάξει ποτέ αλλά όπου το βρω το ταράζω! Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμένα το συκαλάκι και το νεράντζι που κάνει μια θεία του άντρα μου είναι τα καλύτερά μου....Το δικό σου φαίνεται εξαιρετικό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι του χρόνου, βέβαια εγώ ποτέ δεν τρώω αν έχει γαρύφαλο, αλλά γούστα είναι αυτά εγώ θέλω τη μυρωδιά του σύκου να φαίνεται, άντε σου κάνω κι οικονομία
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπ' τα πιο αγαπημένα γλυκά του κουταλιού!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χεράκια σου Λενάκι μου, Και του χρόνου...
Καλοφαγωτο και παντα γλυκαμενη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερό γλυκό απο τα πιο αγαπημένα..Ευχαριστώ την Ελένη για τη συνταγή..το μυστικό νομίζω ειναι στο τρυπημα..δεν το ξερα και πέρσι έβγαλα κατι συκαλάκια - τερατάκια..Σήμερα εγιναν τέλεια και αισθάνθηκα την αναγκη να ευχαριστήσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤη μανία να φτιάχνω γλυκά την αποκτησα τα τελευταια τρια χρόνια..
Εδω θα μαστε να τα λέμε...
Οι ορνιοί ή ορνοί είναι οι καρποί της αρσενικής συκιάς που φυσικά βγαίνουν πρώιμα για να επικονιάσουν τις θηλυκές συκιές που καρποφορούν τον Αύγουστο. Για το σκοπό αυτό οι αγρότες κόβουν αρμαθιές ορνούς που τις περνάνε σε ένα βούρλο ή σπάγγο και τις κρεμάνε στα κλαδιά των θηλυκών συκιών το μήνα Ιούνιο(στα μέρη μας τον Ιούνη τον λέμε και Ορνιαστή γιατί τότε κυρίως γίνεται αυτή η εργασία). Υπάρχουν κάτι έντομα σαν μεγάλα μυρμήγκια που έλκονται από τους ορνούς και μπαινοβγαίνοντας στα άρρενα και θηλυκά σύκα επιτυγχάνουν την επικονίαση και αυξάνεται η παραγωγή. Άλλως ο αέρας και οι πτήσεις των εντόμων κάνουν τη δουλειά σε μικρότερη κλίμακα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα για τη χρήση της γαλαζόπετρας ή θειϊκού χαλκού: είναι το λιγότερο απαράδεκτη και επικίνδυνη! Ο θειϊκός χαλκός είναι δηλητήριο για τα έμβια όντα και η χρήση του ως αντιμηκυτιασικού φαρμάκου στη γεωργία έχει περιορισμούς, ειδάλλως εάν ανιχνευτεί σε μεγαλύτερη ποσότητα από την επιτρεπτή τα προϊόντα για κατανάλωση κρίνονται ακατάλληλα. Η υπερβολική συσώρευση του στο χώμα των καλλιεργειών νεκρώνει τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς και καθιστά τη γη προβληματική. ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ!!