Σελίδες

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

~Στροβιλιστό τυρόψωμο~



Υλικά:

  • 1 κούπα γάλα χλιαρό
  • 3 κ.γλ μαγιά
  • 2 κούπες αλεύρι για το προζύμι + 2 -2 1/2 κούπες αλεύρι
  • 1/4 κούπας λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ ζάχαρη
  • 1 κ.γλ αλάτι
  • 2 αυγά
  • 1 1/2 κούπας διάφορα τυρία ( gouda,edam,γραβιέρα, φέτα, ότι σας αρέσει)
  • 1 ασπράδι καλά χτυπημένο για το άλειμμα.
Εκτέλεση:

1. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε τις 2 κούπες αλεύρι να γίνει ένα πολύ μαλακό ζυμαράκι.

2. Το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Χτυπάμε τα αυγά με το λιωμένο βούτυρο ή το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ζάχαρη.

3. Προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών το προζύμι μας και ρίχνοντας λίγο λίγο αλεύρι φτιάχνουμε ένα απαλό ζυμαράκι που να μην κολλάει στα χέρια.( Ίσως να μην πάρει όλο το αλεύρι).


4. Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μεμβράνη και κουβέρτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.


5. Ανοίγουμε με τη ζύμη ένα στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 40 εκ περίπου και πάχους 1 εκ.

6. Στο κέντρο του φύλλου βάζουμε ένα μικρό φλυτζανάκι.

7. Κόβουμε το φύλλο σταυρωτά σε 4 σημεία όπως στη φώτο.

8. Κάθε τέταρτο το κόβουμε σε άλλα τέσσερα σημεία χωρίζοντας έτσι τον κύκλο μας σε 20 κομμάτια.

9. Βάζουμε απ το μείγμα των τυριών πάνω σε κομμάτι παρά κομμάτι δηλαδή στο ένα κομμάτι βάζουμε τυρί το επόμενο το αφήνουμε κενό γιατί θα το σκεπάσει, κρατάμε μείγμα απ τα τυριά για να βάλουμε και από πάνω.

10. Σκεπάζουμε το κομμάτι με το τυρί με το δίπλα του που είναι χωρίς τυρί έτσι θα έχομε 10 γεμιστά κομμάτια.

11. Στροβιλίζουμε ένα ένα κομμάτι το κάνουμε ρολλάκι και το βάζουμε στο κέντρο.

12. Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα γύρω γύρω.

13. Βάζουμε το στροβιλιστό ψωμάκι μας σε ταψάκι με λαδόκολλα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

14. Αλείφουμε με το χτυπημένο ασπράδι και πασπαλίζουμε με μείγμα τυριών.

15. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά.

16. Το ψωμάκι είναι έτοιμο όταν το χτυπάτε από κάτω ακούγεται σαν κούφιο.




Λίγα ακόμη μυστικά:

Είναι ένα ψωμάκι που λατρεύουμε οικογενειακώς Τη συνταγή την πήρα και την μετέτρεψα από ένα Βρετανικό site. Εκεί θα τη βρείτε με ζαμπόν καθώς και με διαφορετικά τυριά.
Την αυθεντική συνταγή θα τη βρείτε εδώ: COOKINGBREAD.COM.

9 σχόλια:

  1. μμμμμμμμμμμμ!!!!! σίγουρα δεν προλαβαίνει να κρυώσει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. elen Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!!Τι απίθανη ιδέα είναι αυτή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ που να προλάβει να κρυώσει. Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε!!:Ρ

    Ξανθή μου Αληθώς Ανέστη!! Πολύ ωραία ιδέα όντως μου άρεσε πολύ μόλις το είδα και από γεύση δε σου λέω τίποτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλώς το Ελενάκι, Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη!!
    Τι λαχταριστό ψωμάκι είναι αυτό!! Τέεελειο, δεν το συζητάω καθόλου!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταπληκτική έμπνευση!
    Φαντάζομαι θα γίνεται ανάρπαστο!!!

    Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά - εντυπωσιάστηκα τόσο από το τυρόψωμό σου, που ξέχασα τους καλούς μου τρόπους :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Un exquisito dulce que voy a preparar ,con el paso a paso de lujo seguro que me quedará rico,excelente elaboración,cariños y abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνεπης πάντα αφου λυθηκε το θεμα με το ιστολογιο μου περασα να αφησω ευχες για το ξεκινημα μιας νεας και καλης εβδομάδας.Να εισαι καλά και καλο μηνα.
    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ πρωτότυπο! Υπέροχη εμφάνιση και από τα υλικά φαντάζομαι και γεύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Elen τι τέλειο ψωμάκι είναι αυτό! Ενθουσιάστηκα! Θα το φτιάξω το γρηγορότερο! Σ ευχαριστώ για την ωραία ιδέα! Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή