Σελίδες

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Κολοκυθοτυρόπιτα



Μια πεντανόστημη πιτούλα και ένας ωραίος τρόπος να αξιοποιήσουμε τα άφθονα κολοκυθάκια που είναι στην εποχή τους!!

Υλικά για ένα ταψί 35*28 περίπου:

  • 1 πακ φύλλο κρούστας, ή χωριάτικα φύλλα ή δικό μας σπιτικό.
  • 5 κούπες τριμμένο κολοκύθι στο χοντρό τρίφτη
  • 1 μέτριο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 400 γρ φέτα σε χοντρά τρίμματα
  • Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3 αυγά
  • 1/2 κούπα ρύζι καρολίνα ή τραχανά
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • Αλάτι πιπέρι

Για το χυλό:

  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα νερό
  • λίγο αλάτι, λίγο λάδι

Εκτέλεση:

1. Τρίβουμε το κολοκύθι και το βάζουμε σε σουρωτήρι αφού το αλατίσουμε λίγο το στίβουμε με τα χέρια μας να αποβάλει τα υγρά του. Το αφήνουμε να στραγγίσει καλά για 1/2 ώρα περίπου.
2. Στο τριμμένο κολοκύθι ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα αυγά, το τυρί, άνιθο, πιπέρι και το ρίζυ και ανακατεύουμε καλά.

3. Στρώνουμε σε καλά λαδωμένο ταψάκι τα μισά φύλλα λαδώνοντας τα ένα προς ένα.
4. Απλώνουμε τη μισή γέμιση ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε ένα φύλλο λαδώνοντας το και αυτό.


5 Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και ραντίζουμε λίγο με ελαιόλαδο.


6. Στρώνουμε ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας τα.


7. Χτυπάμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι, το λάδι και το νερό να γίνει ένας χυλός όχι πηχτός αραιός και με ένα κουτάλι αλείφουμε την πίτα μας.



8. Την χαράσσουμε σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμοί πάνω κάτω αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου.


Λίγα ακόμη μυστικά


Στίβουμε καλά τα κολοκυθάκια ώστε να μην έχουν πολλά νερά. Αν δούμε ότι ή γέμιση βγάζει αρκετά νερά πριν την βάλουμε στην πίτα την στραγγίζουμε λίγο ή προσθέτουμε λίγο ρύζι παραπάνω. Αν χρησιμοποιήσουμε σπιτικό φύλλο θα χρειαστούμε 3 ένα για κάτω ένα για ενδιάμεσα και ένα για πάνω. Χαράσσουμε καλά την πίτα πριν το ψήσιμο ώστε να βγει ο ατμός απ τη γέμιση και να γίνει η πίτα μας τραγανή. Γίνεται και με κίτρινο κολοκύθι. Ο χυλός κάνει το φύλλο κρούστας να μοιάζει με χωριάτικο. Και κάνει τραγανή την πίτα μας.

12 σχόλια:

  1. Ηρθα πρώτη???
    Διπλό κομμάτι παρακαλώ, καθόσον είμαι και πιτού! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τριπλό για μένα!
    Είμαι πιο ... πιτού από την Μπέτυ!
    Φιλιά Ελενάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λενάκι μου χάθηκες!!! Σε πεθύμησα φιλενάδα...

    Πολλά φιλάκια, καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχη πίτα...δύο σε ένα..θα την δοκιμάσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πιτούλα με αγαπημένα υλικά είδα κι έτρεξα!!! μμμμμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Μπέττυ μου και διπλό και τριπλό χαλάω εγώ χατίρια:)

    @ Ελενάκι και σε σένα τριπλό!!!

    @ Χρύσα μου και εγώ σας πεθύμησα αλλά με έχει απορροφήσει η μητρότητα!!Πολλά πολλά φιλιά!!

    @ Eva περιμένω εντυπώσεις αν την δοκιμάσεις. Είναι όντως πεντανόστημη!!!

    @ Αγγελική θα σου στείλω κομμάτι και εσένα!!

    @ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είναι αγαπημένη γεύση!! την λατρεύω αυτή την πίτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ πάλι θα στην πάρω όοολη την πίτα γιατί είμαι και πολύυυυυυυυυυυυυυυ πιτού χιχιχι
    Φιλάκια
    Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραία και καλοκαιρινή η πιτούλα σου, να είχα λίγο!
    Καλή εβδομάδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΓΕΙΑ!!! ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΗ Η ΚΟΛΟΚΥΘΟΤΥΡΟΠΙΤΑ!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!
    ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πολυ ωραια η πιτα σου.Εαν φτιαξω σπιτικα φυλλα θα βαλω την επικαλυψη του αβγου απο πανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι πεντανόστιμη πίτα είναι αυτή Λενιώ μου!!! Να καταλάβεις, έφαγε κι ο δύσκολος πελάτης μου!!! Σ'ευχαριστώ πολύ πολύ φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή