Σελίδες

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Μαρμελάδα δαμάσκηνο


Υλικά:

  • 2 κιλά δαμάσκηνα
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • προαιρετικά λίγη βανίλια άρωμα ή λίγη εσάνς πικραμύγδαλου
  • 2 κ.σ χυμός λεμονιού

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τους αφαιρούμε τα κουκούτσια.
  2. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό και τα βράζουμε για 40 λεπτά περίπου να μαλακώσουν. (Αν είναι ώριμα χρειάζονται λιγότερο).
  3. Αν θέλουμε η μαρμελάδα να έχει κομμάτια φρούτου την αφήνουμε όπως έχει, διαφορετικά περνάμε μέρος των φρούτων ή όλα απ το μπλέντερ να γίνουν πολτός, και προσθέτουμε τη ζάχαρη .
  4. Βράζουμε την μαρμελάδα σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι για να μην κολλήσει μέχρι να δέσει (προσοχή να μην δέσει πολύ) προς το τέλος προσθέτουμε το άρωμα και το χυμό λεμονιού.
  5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά αφαιρούμε τυχόν αφρό που έχει σχηματιστεί στην επιφάνεια.
  6. Μόλις κρυώσει τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
  7. Διατηρείται στο ψυγείο για 1 χρόνο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Προσωπικά περνάω μόνο το 1/3 των φρούτων ,μετά το βράσιμο με το νερό, απ το μπλέντερ και τα υπόλοιπα τα αφήνω έτσι. Έτσι η μαρμελάδα έχει κομμάτια φρούτου. Θέλει προσοχή στο βράσιμο να μην παρασφίξει και όταν είναι έτοιμη οπωσδήποτε κατεβάζουμε την κατσαρόλα μας από τη φωτιά να μην συνεχίσει ο βρασμός. Μπορεί να γίνει και με βανίλιες.




12 σχόλια:

  1. Η μαρμελάδα δαμάσκηνο είναι από τις αγαπημένες μου!!!
    Μπράβο σου Ελένη μου!!!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια στα χέρια σου! Και πολύ ωραίο χρώμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Νατάσα μου και εμένα μου αρέσει πολύ. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Φιλιά!!!

    @ big mama ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε! κάποιος θα μου φέρει σίγουρα δαμάσκηνα όπως κάθε χρόνο για να φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχάαααα!!!!! κανά βαζάκι παίζει να έρθει κατά δω μεριά; :)))
    Μάκιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπραβο Ελένη, πολυ χρησιμα και νοστιμα ολα. Να προσεχεις τον εαυτό σου, πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχ Ελενάκι μου, τι ωραίο χρώμα που έχει η μαρμελαδίτσα σου!!!
    Τέλεια φαίνεται, δεν έχω φτιάξει ποτέ με δαμάσκηνα γιατί δεν βρίσκω εύκολα...

    Γεια στα χεράκια σου, και του χρόνου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. kalispera kalos sas vrika
    poli petiximeni egine i marmelada sas ...oreo xroma
    kali kipiaki

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Αχτίδα μου καλή επιτυχία όταν θα φτιάξεις.

    @ Αsteraki χαλάλι σου όχι μόνο ένα.

    @ Benikos γεια χαρά φιλαράκια μου πολλά φιλιά!!!

    @ Χρύσα μου είναι υπέροχη μαρμελάδα γίνεται άνετα και με βανίλιες με το ίδιο αποτέλεσμα.

    @ Vasiliki μου καλωσόρισες στο μπλόγκ μου. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι συνταγεσ σας είναι τέλειες.....θα δοκιμάσω όσες περισσότερες μπορώ! Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. την ετοιμαζω....ελπιζω να τα καταφερω ...ευχαριστω για την συνταγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ετοιμη και ειναι πεντανοστιμη και εμφανισημη και ΑΠΛΑ υπεροχη!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή