Σελίδες

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Καλτσούνια αλμυρά



Νόστιμα αλμυρά γεμιστά πιτάκια.

Υλικά για τη ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¾ ποτηριού ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ αλάτι
  • 1 ποτηράκι κρασιού ρακί
  • 1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό

Για τη γέμιση με σπανάκι:

  • ½ κιλό σπανάκι
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ή ξερά
  • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • Άνηθο ψιλοκομμένο
  • Τυρί φέτα κατά βούληση
  • Λίγο πιπέρι

Για τη γέμιση με κίτρινο κολοκύθι:

  • 2 κούπες βρασμένο και στραγγισμένο καλά κίτρινο κολοκύθι
  • 1 ψιλοκομμένο τσιγαρισμένο σε λίγο λάδι κρεμμύδι
  • Τυρί φέτα
  • Ψιλοκομμένο άνηθο
  • Λίγο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για τηγάνισμα


Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

  1. Με τα υλικά της ζύμης φτιάχνουμε ένα εύπλαστο ζυμαράκι που να μη κολάει στα δάχτυλα. Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω νεράκι.
  2. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Για τη γέμιση με το σπανάκι:

  1. Τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και το πράσο
  2. Προσθέτουμε το σπανάκι αφού το έχουμε ψιλοκόψει και στραγγίσει καλά.
  3. Κατεβάζουμε απ τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο πιπέρι και μπόλικο τυράκι φέτα.


Για τη γέμιση με κολοκύθι:

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
  2. Ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε με ένα μπολάκι ή κου πατ διαμέτρου 15 εκατ. κόβουμε δίσκους τους οποίους γεμίζουμε με όποια γέμιση μας αρέσει.
  3. Τα κλείνουμε μισοφέγγαρα και με ένα πιρουνάκι πατάμε τις άκρες τους .
  4. Τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο γυρίζοντας τα να ψηθούν ομοιόμορφα
  5. Τα βάζουμε πάνω σε αποροφητικό χαρτί που έχουμε στρώσει σε λεκανίτσα ώστα να τα στηρίξουμε όρθια να στραγγίξουν απ το περιττό λάδι.
  6. Τα σερβίρουμε με τριμμένο τυράκι ή και σκέτα.


Λίγα ακόμη μυστικά:

Μπορούμε να παίξουμε με τη γέμιση και να τα γεμίσουμε με ότι μας αρέσει. Με σκέτο τυράκι φέτα μέσα, με πατάτα βρασμένη, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τυρί ή και με κιμά ακόμη που μας περίσεψε απ τη μακαρονάδα μας.



11 σχόλια:

  1. Ποιον από όλους τους αλμυρούς πειρασμούς να διαλέξω??
    Η μία γέμιση καλύτερη από την άλλη, αλλά με εντυπωσίασε η γέμιση με κολοκύθα και θέλω να την δοκιμάσω!
    Φιλιά Ελενάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Ελενάκι μου!!! και εμένα μου αρέσει ιδιαίτερα η γέμιση της κολοκύθας. Θα περιμένω εντυπώσεις όταν τη δοκιμάσεις. Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα!!εγώ το έχω δοκιμάσει με ανθότυρο και δυόσμο, θα δοκιμάσω και την γέμιση με κολοκύθα που μας προτείνεις, φαίνεται πολύ νόστιμη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από εδώ έρχετε η θεσπέσια μυρωδιά;
    Μμμμμμμ ωραία πράγματα.
    Θα πάρω ένα με σπανάκι :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα...
    Πολύ καλές οι γέμισες για τα καλτσούνια σου.
    Εγω θα τα γεμίσω με ψιλοκομμένα μανιτάρια...άγρια που ψάζεψα αυτές τις μέρες στο δάσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έλεν βλέπω έπιασες ξανά τις κολοκύθες σου!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΥΡΙΣΑ ΤΑ ΠΙΤΑΚΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΗΡΘΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΕΝΑ!
    ΦΙΛΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ cookmania καλωσήρθες. Ο συνδιασμός ανθότυρου και δυόσμου είναι πολύ νόστιμος. Θα περιμένω εντυπώσεις με την γέμιση κολοκύθας.

    @ Αστεράκι μου πάρε όσα θέλεις. Φιλιά!!!

    @ Δήμητρα μανιταράκια ε? πωπω θα γίνουν φανταστικά και με άγρια μανιτάρια!!!

    @ Ξανθή μου φέτος πάλι μεγάλη παραγωγή κολοκύθας να δω τι θα τις κάνω τόσες!!:Ρ

    @ georgiaxara καλωσήρθες στο μπλογκ μου. Να πάρεις όσα θέλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φανταστική συνταγή..τρελλαίνομαι για τέτοια σε στυλ πιτάκι μικρό..αχ! με λιγωσες τώρα κακίστρω βραδιάτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Thank you for posting the recipe on your blog, i will try to cook this at home.


    Lift Kits | SQL Server 2008

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Фимпус Спасибо за науку!!! Буду иметь в виду, поживем увидим.

    ΑπάντησηΔιαγραφή