
Πιτούλες φτιαγμένες με πορτοκαλί κολοκύθα. Μια παραδοσιακή Σαμιώτικη συνταγή.
Υλικά:
- 1 μέτρια πορτοκαλί κολοκύθα
- 2-3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και σωταρισμένα σε λίγο ελαιόλαδο
- 2 κ.σ κανέλα
- αλάτι, πιπέρι
- 2-3 κ.σ ζάχαρη
- 1-2 φλυτζάνια θρυμματισμένο τυρί φέτα
- 1 δόση φύλλο σπιτικό ή σπιτική σφολιάτα
- Τυρί τριμμένο για από πάνω
Εκτέλεση:
1. Συνήθως καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα και την βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει, αλλά εγώ κάνω μια πιο εύκολη διαδικασία που μας γλυτώνει απ΄ το επίπονο καθάρισμα της κολοκύθας λόγω της σκληρής φλούδας της. Συν ότι γίνεται πιο νόστιμο. Έτσι λοιπόν κόβω στη μέση την κολοκύθα την καθαρίζω από τα σπόρια και την βάζω με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω να ψηθεί στους 180-200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσει.
2. Αφαιρούμε το νερό που συγκεντρώνεται στο κοίλο μέρος της και με κουτάλι την αδειάζουμε απ τη φλούδα της και την βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξει για μια ολόκληρη νύχτα.

3. Αφού στραγγίξει καλά ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και δοκιμάζουμε τη γεύση αν είναι λίγο άγευστη προσθέτουμε λίγο αλατάκι και ζάχαρη παραπάνω.
4. Ανοίγουμε φύλλο με τη ζύμη μας και το κόβουμε σε λωρίδες μακριές και φάρδους 4 δαχτύλων περίπου
5. Απλώνουμε κατά μήκος γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό που του δίνουμε το σχήμα του σαλιγκαριού
6. Αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
7. Σερβίρουμε με τυράκι τριμμένο ή με ζάχαρη.

Λίγα ακόμη μυστικά
Μπορούν επίσης να γίνουν και στο τηγάνι αλλά γίνονται πιο βαριά. Αν βαριέστε το τύλιγμα φτιάξτε μια μεγάλη πίτα με φύλλο πάνω και κάτω και στη μέση τη γέμιση.
Αν σας περισσέψει γέμιση ή κολοκύθι στραγγισμένο, φυλάσσεται για αρκετό καιρό σε πλαστική σακουλίτσα στην κατάψυξη.