Είναι η τέλεια Βασιλόπιτα κέικ για μένα. Μια συνταγή που την φτιάχνω τα τελευταία χρόνια και δεν την αλλάζω γιατί μας αρέσει πάρα πολύ. Είναι μια συνταγή που είδα σε μια τηλεοπτική εκπομπή κάποτε. Χωρίς να θυμάμαι την ακριβή πηγή της. Την τροποποίησα λίγο στα μέτρα μου και θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας.
Υλικά:
- 1 1/2 κούπα βούτυρο (εγώ χρησιμοποιώ γάλακτος)
- 2 κούπες ζάχαρη
- 6 αυγά χωρισμένα χωριστά κρόκοι ασπράδια
- 4 1/2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γλ baking
- 1/4 κ.γλ αλάτι
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 1 κούπα ψιλοκομμένη κουβερτούρα ή ψηφίδες σοκολάτας
- 1 κούπα τριμμένα φουντούκια ή καρύδια
- 1/2 κούπα κόντιτα
- 1/2 κούπα σταφίδες
- 2 βανίλιες
- Λίγη μαρμελάδα της αρεσκείας μας
- Αμύγδαλο φιλέ
- Γλάσο άχνης ζάχαρης ( λίγη άχνη ζάχαρη με ελάχιστο ζεστό νεράκι και κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής)
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα αφήνουμε στην άκρη
- Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν
- Προσθέτουμε τους κρόκους το ξύσμα και τις βανίλιες
- Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι που έχουμε ανακατέψει το baking και το αλάτι, εναλλάξ με το χυμό πορτοκαλιού
- Προσθέτουμε τα φουντούκια ή τα καρύδια
- Ρίχνουμε στο μείγμα την μαρέγκα ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις να αφομοιωθεί στο μείγμα μας
- Αλευρώνουμε ελαφρά τη σοκολάτα τις σταφίδες και τα κόντιτα και τα ρίχνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά
- Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι 26-27 εκ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά.
- Μόλις ψηθεί άν μας έχει φουσκώσει στη μέση το αφαιρούμε με ένα πριονωτό μαχαιράκι να ισιώσει και αναποδογυρίζουμε σε πιατελίτσα, αλείφουμε το γύρω γύρω με μαρμελάδα της αρεσκείας μας και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
- Πάνω πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη και με γλάσο που θα φτιάξουμε με την άχνη και χρώμα ζαχαροπλαστικής αφού το βάλουμε σε μικρό κορνεδάκι γράφουμε τη χρονιά και στολίζουμε τη Βασιλόπιτα μας.
Λίγα ακόμη μυστικά:
Αντί για κόντιτα μπορείτε να βάλετε ψιλοκομμένα γλυκά του κουταλιού που θα τα έχετε στραγγίσει πρώτα. Εγώ προτιμώ το περγαμόντο.
Εύχομαι ολόψυχα σε όλους μια καλή, δημιουργική και γλυκιά Χρονιά!!!!
