Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2019

Τούρτα Ναπολεόν





Τούρτα Ναπολεόν ή αλλιώς Ρωσικό Μιλφέιγ. Μια παραλλαγή του κλασικού μιλφέιγ που όμως φτιάχνεται με σπιτικά αέρινα φύλλα σφολιάτας και υπέροχη βουτυράτη κρέμα. Λίγο μπελαλίδικη συνταγή αλλά αξίζει να την δοκιμάσετε!!



Υλικά για τα φύλλα:


  • 375 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ ξύδι
  • 110 ml κρύο νερό
  • 300 γραμ βούτυρο γάλακτος σκληρό όχι soft κρύο απ το ψυγείο
  • 1 αυγό
  • 1/2 κ.γλ αλάτι


Για την κρέμα:


  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 300 γραμ ζάχαρη ή 100 γραμ στέβια 1:3 με ερυθριτόλη
  • 120 γραμ corn flour
  • 4 αυγά
  • 20 γραμ. βούτυρο
  • 250 γραμμ έξτρα βούτυρο που το έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου να μαλακώσει
  • 2 βανίλιες





Εκτέλεση:


  1. Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη η οποία θα πρέπει να μείνει στο ψυγείο για 12 ώρες οπότε την φτιάχνουμε απ την προηγούμενη μέρα που θέλουμε να φτιάξουμε το γλυκό μας
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με το αλάτι και το νερό και το βάζουμε στο ψυγείο.
  3. Βάζουμε το αλεύρι στον πάγκο εργασίας ή σε ένα μεγάλο ταψί
  4. Τρίβουμε το βούτυρο στο χοντρό μέρος του τρίφτη αλευρώνοντας το πριν κάθε τρίψιμο καλά μέσα στο αλεύρι 
  5. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας να υγρανθεί το βούτυρο
  6. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος αλεύρι- βούτυρο και προσθέτουμε το αυγό με το  νερό που έχουμε στο ψυγείο
  7. Διπλώνουμε σιγά σιγά το αλεύρι προς το κέντρο χωρίς να ζυμώνουμε. Διπλώνουμε συνεχώς μέχρι να πετύχουμε μια αλευρωμένη σχετικά ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας. Δεν θέλει ζύμωμα μόνο διπλώματα.
  8. Τυλίγουμε πολύ καλά σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.
  9. Μετά από 12 περίπου ώρες( εγώ το φτιάχνω απ το προηγούμενο βράδυ και το αφήνω όλη νύχτα στο ψυγείο) το βγάζουμε από το ψυγείο και το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη θα φτιάξουμε δηλαδή 3 μεγάλα φύλλα σφολιάτας
  10. Απλώνουμε αρκετό νισεστέ στον πάγκο εργασίας καθώς και πάνω στη ζύμη και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα ένα φύλλο στο μέγεθος του ρηχού ταψιού της κουζίνας μας
  11. Ανοίγουμε ένα ένα φύλλο κάθε φορά πριν το ψήσουμε τα υπόλοιπα κομμάτια μέχρι να ανοίξουμε το κάθε φύλλο τα βάζουμε πάλι στο ψυγείο.
  12. Συνήθως χρησιμοποιώ δύο ταψιά το ένα ψήνεται και εν τω μεταξύ εγώ ετοιμάζω το άλλο.
  13. Μεταφέρουμε κάθε φύλλο στο ταψί αφού το ανοίξουμε τυλίγοντας το ελαφρά πάνω στον πλάστη μας
  14. Βάζουμε το φύλλο στο ταψί χωρίς να το αλείψουμε κάτι, τρυπάμε εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι και ψήνουμε το κάθε φύλλο ένα ένα στους 200 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 15 -20 λεπτά ως ότου πάρει ένα ωραίο χρώμα 
  15. Όταν ψήσουμε όλα τα φύλλα μας τα αφήνουμε να κρυώσουν
  16. Τα περισσεύματα του φύλλου δεν τα πετάμε τα μαζεύουμε όπως είναι και τα ψήνουμε σε ένα μικρό ταψάκι αυτά θα τα τρίψουμε και θα πασπαλίσουμε την τούρτα μας όταν την στήσουμε


Κρέμα:


  1. Την φτιάχνουμε την μέρα που θα στήσουμε το γλυκό μας
  2. Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη να πάρει βράση
  3. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με το corn flour
  4. Μόλις πάρει βράση το γάλα με μια κουτάλα παίρνουμε απ το ζεστό γάλα και προσθέτουμε λίγο λίγο στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας ζωηρά όπως πχ στο αβγολέμονο
  5. Προσθέτουμε το μείγμα στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να πήξει η κρέμα
  6. Αποσύρουμε απ τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα 20 γρ. βούτυρο και ανακατεύουμε
  7. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει
  8. Όταν κρυώσει η κρέμα εντελώς χτυπάμε σε άλλο μπολ τα 250 γραμ βούτυρο με τις βανίλιες να αφρατέψει
  9. Προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά την κρύα κρέμα μας και την χτυπάμε καλά να αφρατέψει


Συναρμολόγηση:


  1. Κόβουμε τα τρία φύλλα στη μέση και έτσι θα έχουμε 6 παραλληλόγραμμα φύλλα σφολιάτας
  2. Βάζουμε το πρώτο φύλλο και από πάνω αλείφουμε 4-5 κουταλιές κρέμας αυτό το κάνουμε εναλλάξ μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα φύλλα μας και τελειώνουμε με κρέμα
  3. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε γύρω γύρω την τούρτα να ισιώσει
  4. Τρίβουμε στο χέρι τα υπολείμματα ζύμης που ψήσαμε μαζί με το γύρω γύρω που κόψαμε και πασπαλίζουμε την τούρτα μας. 
  5. Πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη και βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο


Καλή επιτυχία!!!



Λίγα ακόμη μυστικά 

Μπορείτε να φτιάξετε και στρογγυλή τούρτα. Για να το κάνετε αυτό θα κόψετε περισσότερα κομμάτια ζύμης και θα ανοίξετε περισσότερα φύλλα  κόβοντας τα στρογγυλά ανάλογα με το πόσα φύλλα και τι μέγεθος θα θέλετε να έχει το γλυκό σας.

 Αναλυτικά για το πως φτιάχνεται η συνταγή μπορείτε να δείτε το βιντεάκι εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=ipJyCKZ90J0


sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin