
Νόστιμα αλμυρά γεμιστά πιτάκια.
Υλικά για τη ζύμη:
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¾ ποτηριού ελαιόλαδο
- 1 κ.σ αλάτι
- 1 ποτηράκι κρασιού ρακί
- 1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό
Για τη γέμιση με σπανάκι:
- ½ κιλό σπανάκι
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ή ξερά
- 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
- Άνηθο ψιλοκομμένο
- Τυρί φέτα κατά βούληση
- Λίγο πιπέρι
Για τη γέμιση με κίτρινο κολοκύθι:
- 2 κούπες βρασμένο και στραγγισμένο καλά κίτρινο κολοκύθι
- 1 ψιλοκομμένο τσιγαρισμένο σε λίγο λάδι κρεμμύδι
- Τυρί φέτα
- Ψιλοκομμένο άνηθο
- Λίγο πιπέρι
- Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
- Με τα υλικά της ζύμης φτιάχνουμε ένα εύπλαστο ζυμαράκι που να μη κολάει στα δάχτυλα. Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω νεράκι.
- Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση με το σπανάκι:
- Τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και το πράσο
- Προσθέτουμε το σπανάκι αφού το έχουμε ψιλοκόψει και στραγγίσει καλά.
- Κατεβάζουμε απ τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο πιπέρι και μπόλικο τυράκι φέτα.
Για τη γέμιση με κολοκύθι:
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
- Ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε με ένα μπολάκι ή κου πατ διαμέτρου 15 εκατ. κόβουμε δίσκους τους οποίους γεμίζουμε με όποια γέμιση μας αρέσει.
- Τα κλείνουμε μισοφέγγαρα και με ένα πιρουνάκι πατάμε τις άκρες τους .
- Τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο γυρίζοντας τα να ψηθούν ομοιόμορφα
- Τα βάζουμε πάνω σε αποροφητικό χαρτί που έχουμε στρώσει σε λεκανίτσα ώστα να τα στηρίξουμε όρθια να στραγγίξουν απ το περιττό λάδι.
- Τα σερβίρουμε με τριμμένο τυράκι ή και σκέτα.
Λίγα ακόμη μυστικά:
Μπορούμε να παίξουμε με τη γέμιση και να τα γεμίσουμε με ότι μας αρέσει. Με σκέτο τυράκι φέτα μέσα, με πατάτα βρασμένη, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τυρί ή και με κιμά ακόμη που μας περίσεψε απ τη μακαρονάδα μας.
Λίγα μυστικά ακόμα
Προσωπικά περνάω μόνο το 1/3 των φρούτων ,μετά το βράσιμο με το νερό, απ το μπλέντερ και τα υπόλοιπα τα αφήνω έτσι. Έτσι η μαρμελάδα έχει κομμάτια φρούτου. Θέλει προσοχή στο βράσιμο να μην παρασφίξει και όταν είναι έτοιμη οπωσδήποτε κατεβάζουμε την κατσαρόλα μας από τη φωτιά να μην συνεχίσει ο βρασμός. Μπορεί να γίνει και με βανίλιες.