Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Αλλιώτικο σπετσοφάι χοιρινό


Ένα αλλιώτικο απ’ το κλασσικό σπετσοφάι που έχουμε συνηθίσει με χοιρινό, ότι πρέπει για μπουφέ και για μεγάλα τραπεζώματα!
 Υλικά:

  • 2 κιλά κρέας χοιρινό (χωρίς κόκκαλο)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 - 3 πιπεριές φρέσκες
  • Πιπεριές Φλωρίνης κονσέρβα
  • Μαϊντανό
  • 2 κούπες τριμμένη φέτα
  • 2 κούπες κίτρινα τυριά
  • 1 ποτηράκι κρασιού κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ. πελτέ
  • 1 κ.σ. γεμάτη μουστάρδα
  • Ρίγανη
  • Κόκκινο & μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι
  • Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Μαρινάρουμε το κρέας από το προηγούμενο βράδυ.
  2. Κόβουμε το κρέας και τις πιπεριές σε μεσαία κυβάκια.
  3. Το βάζουμε σε μία λεκάνη με τα μπαχαρικά, τις πιπεριές και το σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού τα υλικά. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο πάρα πολύ καλά και το τοποθετούμε στη συντήρηση για όλο το βράδυ.
  4. Την επόμενη μέρα κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, βγάζουμε το μαριναρισμένο κρέας και το τσιγαρίζουμε ελαφρώς , προσθέτοντας σε μία κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και το κρεμμύδι, περίπου για 10’.
  5. Έπειτα, το σβήνουμε με το κρασί το αφήνουμε για περίπου 2’ να εξατμιστεί και προσθέτουμε τον πελτέ ,τη μουστάρδα και το μαϊντανό . Αφήνουμε να σιγοβράσει έως ότου δέσει η σάλτσα και πιει τα υγρά του το κρέας.
  6. Στρώνουμε σ’ ένα πυρέξ τις πιπεριές Φλωρίνης (τόσες όσες για να καλυφθεί ο πάτος του πυρέξ) και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρέας μας. Ρίχνουμε από πάνω την τριμμένη φέτα και καλύπτουμε με τα τριμμένα κίτρινα τυριά. Σκεπάζουμε πολύ καλά με ένα αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ψηθεί για 30’ στους 200°C.
  7. Ξεσκεπάζουμε το κρέας και το ψήνουμε για άλλα 10’ έως ότου λιώσουν τα τυριά μας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να αποφύγετε το μαρινάρισμα και να το φτιάξετε την ίδια μέρα. Εγώ χρησιμοποιώ πολύχρωμες πιπεριές για διαφορετική γεύση και εμφάνιση. Το φαγητό αυτό είναι προτιμότερο να σερβίρεται ζεστό. Πολλές φορές όταν βγάζω το κρέας από το φούρνο το πατάω με ένα πιρούνι και το ενώνω με τα τυριά. Τη συνταγή μου την έδωσε η μαμά της φίλης μου της Σοφίας την ευχαριστώ πολύ :) Καλή όρεξη!!!

Η συνταγούλα αυτή είναι της αγαπημένης μου φίλης Βάσως. Με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη σε πολλά μπουφέ και μαζώξεις φίλων. Σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα , είναι ένα καταπληκτικό μεζεδάκι αλλά μπορεί να αποτελέσει και κυρίως πιάτο με συνοδεία από ριζάκι ή πατατούλες τηγανιτές. Τη συνταγή μπορείτε να την δείτε και εδώ όπου την έχει ανεβάσει: http://www.sintagespareas.gr/sintages/alliotiko-spetsofai-xoirino.html

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin