Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Τυρόπιτα με μπεσαμέλ σιμιγδαλιού




Μια υπέροχη τυρόπιτα με τραγανό φύλλο και βελούδινη κρέμα μπεσαμέλ με σιμιγδάλι!!!


Υλικά:

  • 1 δόση  απ την καταπληκτική σπιτική σφολιάτα της φίλης μου της Λίας  ή έτοιμο φύλλο κρούστας ή σφολιάτα εμπορίου.
  • 800 ml φρέσκο γάλα
  • 2 κ.σ βούτυρο
  • 6 κ.σ σιμιγδάλι ψιλό.
  • 2 αυγά
  • 800 γρ. τυρί φέτα
  • 1 κούπα διάφορα τριμμένα τυριά (γραβιέρα, ένταμ, κεφαλοτύρι ή ότι σας βρίσκεται)
  • Λίγο μοσχοκάρυδο σκόνη και λίγο πιπέρι.
  • Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων.
  • Προαιρετικά σουσάμι
  • Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο κρούστας θα χρειαστείτε για να φτιάξετε ένα κουρκούτι: 1 κούπα αλεύρι, λίγο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και νερό)

Εκτέλεση:


  1. Λιώνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε για λίγο να καβουρδιστεί όχι  πολύ όμως.
  2. Προσθέτουμε με μια κίνηση το γάλα και ανακατεύουμε συνεχόμενα.(Προσοχή γιατί το μείγμα θα πιτσιλίσει)
  3. Μόλις αρχίσει να βράζει και να πήζει το κατεβάζουμε απ τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και τα τυριά.
  4. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε μέχρι να στρώσουμε τα φύλλα στο ταψί.
  5. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί και προσθέτουμε τα μισά φύλλα λαδώνοντας τα ενδιάμεσα. Αν χρησιμοποιήσετε φύλλο κρούστας ανάμεσα στα μισά κάτω φύλλα θα απλώσετε λίγες κουταλιές απ το κουρκούτι που θα φτιάξετε με τα υλικά που σας δίνω παραπάνω.
  6. Στρώνουμε τη γέμιση και απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας τα ενδιάμεσα. Αν χρησιμοποιήσετε φύλλο κρούστας απλώνετε πάνω απ το τελευταίο φύλλο το χυλό και ραντίζετε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  7. Χαράζουμε την πίτα μας σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 190-200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
 

Λίγα ακόμη μυστικά

Το κουρκούτι θα το φτιάξετε ανακατεύοντας τα υλικά που σας δίνω ώστε να πετύχετε ένα κουρκούτι μέτριο ούτε νερουλό ούτε πηχτό. Αυτό συνήθως το  χρησιμοποιώ όταν λόγω έλλειψης χρόνου δεν φτιάχνω δικό μου φύλλο και χρησιμοποιώ φύλλο κρούστας. Το κάνει να φαίνεται με χωριάτικο κάνει απίθανη κρούστα και γίνεται υπέροχο σαν σπιτικό!!! Τα διάφορα τυριά μπορείτε να τα παραλείψετε ή να βάλετε ότι σας αρέσει καθώς επίσης και ψιλοκομμένο ζαμπόν ή μπέικον.

7 σχόλια:

Αγγελικη Ν είπε...

Αυτή η κρέμα σιμιγδαλιού έχει καταπληκτικό αποτέλεσμα! Μπράβο!

elen είπε...

Αγγελική μου όντως κάνει τη διαφορά!!! Ευχαριστώ για την επίσκεψη:)

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ελενάκι ζωγράφισες για μιαν ακόμη φορά!
Η γέμιση της πίτας σου εξαιρετική!
Φιλάκια, καλό βράδυ!

elen είπε...

Ελενάκι μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Πολλά φιλιά καλό βράδυ!!

Sac Hermes Birkin είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Η τυροπιττα δεν ψηθηκε σωστα .Μεσα και κατω ηταν ωμη και απο πανω ολοασπρη.Μηπως φταιει το οτι την εψησα σε κεραμικο ταψι για 60 λεπτα πανω κατω αντιστασεις?
ευχαριστω.

elen είπε...

Πολύ πιθανόν να φταίει το σκεύος που το έψησες. Την έχω φτιάξει πάρα πολλές φορές και δεν μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Το ψήσιμο είναι καθαρά θέμα σκεύους ή φούρνου.

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin