Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Μπουρέκια Σάμου



Πιτούλες φτιαγμένες με πορτοκαλί κολοκύθα. Μια παραδοσιακή Σαμιώτικη συνταγή.

Υλικά:

  • 1 μέτρια πορτοκαλί κολοκύθα
  • 2-3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και σωταρισμένα σε λίγο ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ κανέλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2-3 κ.σ ζάχαρη
  • 1-2 φλυτζάνια θρυμματισμένο τυρί φέτα
  • 1 δόση φύλλο σπιτικό ή σπιτική σφολιάτα
  • Τυρί τριμμένο για από πάνω

Εκτέλεση:

1. Συνήθως καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα και την βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει, αλλά εγώ κάνω μια πιο εύκολη διαδικασία που μας γλυτώνει απ΄ το επίπονο καθάρισμα της κολοκύθας λόγω της σκληρής φλούδας της. Συν ότι γίνεται πιο νόστιμο. Έτσι λοιπόν κόβω στη μέση την κολοκύθα την καθαρίζω από τα σπόρια και την βάζω με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω να ψηθεί στους 180-200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσει.
2. Αφαιρούμε το νερό που συγκεντρώνεται στο κοίλο μέρος της και με κουτάλι την αδειάζουμε απ τη φλούδα της και την βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξει για μια ολόκληρη νύχτα.


3. Αφού στραγγίξει καλά ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και δοκιμάζουμε τη γεύση αν είναι λίγο άγευστη προσθέτουμε λίγο αλατάκι και ζάχαρη παραπάνω.
4. Ανοίγουμε φύλλο με τη ζύμη μας και το κόβουμε σε λωρίδες μακριές και φάρδους 4 δαχτύλων περίπου
5. Απλώνουμε κατά μήκος γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό που του δίνουμε το σχήμα του σαλιγκαριού
6. Αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
7. Σερβίρουμε με τυράκι τριμμένο ή με ζάχαρη.




Λίγα ακόμη μυστικά

Μπορούν επίσης να γίνουν και στο τηγάνι αλλά γίνονται πιο βαριά. Αν βαριέστε το τύλιγμα φτιάξτε μια μεγάλη πίτα με φύλλο πάνω και κάτω και στη μέση τη γέμιση.
Αν σας περισσέψει γέμιση ή κολοκύθι στραγγισμένο, φυλάσσεται για αρκετό καιρό σε πλαστική σακουλίτσα στην κατάψυξη.

15 σχόλια:

Betty's Cuisine είπε...

α πα πααα... τι θέλω και διαβάζω τέτοια μόλις γυρίζω από το γραφείο και πεινάω σαν λύκος;
να χα κανα-δυο-τρια από τα μπουρεκάκια σου!!!
τα λιμπιστικα! και τι ωραία παρουσίαση!!!

benikos place είπε...

Καλησπερα Ελενη, μου θυμισες τα παιδικα μου χρονια που μαζευονταν οι γειτονεισες και φτοαχναν μπουρεκακια σε λαμαρινες στον φουρνο με τις κλαρες!!
πολυ ομορφη συνταγη, πολλα πολλα φιλια.

Ελευθερία είπε...

ξερεις την αδυναμια μου στις πιτες, γλυκες ή αλμυρε, αν εχει και φυλλο απο τα χερακια σου... τα λογια ειναι περιτααααα!!!!!!!!!!!

elen είπε...

Betty μου ευχαριστώ για τα καλά σου λογάκια:)

ΝΕΦΕΛΕΣ και εγώ τέτοιες αναμνήσεις έχω από παιδάκι θυμάμαι τη γιαγιά που τα έφτιαχνε και μοσχοβόλαγε ο τόπος. Να είστε καλά πολλά φιλιά!!!

Ελευθερία μου δεν είμαστε και κοντά να σου στείλω ένα ταψί μπουρέκια να τα φχαριστηθείς. Πολλά φιλάκια!!!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

τέλεια, έχω και μια αδυναμία στην κολοκύθα, τώρα πως θα πέσω για ύπνο; πίτες θα ονειρεύομαι!!!!!

Ξανθή είπε...

Πολύ ωραία τα μπουρεκάκια σου μαζί γλυκό και αρμυρό, ωραία ιδέα.
Αν τρίψουμε την κολοκύθα στον τρίφτη του κρεμμυδιού είναι το ίδιο;;;
Καλό απόγευμα

ΕΛΕΝΑ είπε...

Καλό μήνα Ελενάκι!!
Μας τον ξεκίνησες γλυκά και ευωδιαστά!
Φιλάκια!

elen είπε...

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ ελπίζω να μην ονειρεύτηκες πιτούλες απόψε γιατί θα νοιώθω τύψεις:)

Ξανθή μου η επόμενη ανάρτηση μου θα είναι με κολοκυθόπιτα με κίτρινο κολοκύθι όπου εκεί μπαίνει τριμμένο το κολοκύθι. Τα μπουρέκια δεν τα έχω δοκιμάσει με τριμμένο ποτέ, γιατί η συγκεκριμένη παραδοσιακή συνταγή θέλει την κολοκύθα βρασμένη. Οπότε επιφυλάσσομαι για τη συνταγούλα:)

Καλό μήνα Ελενάκι μου να είσαι καλά!!!

mia maria είπε...

Τι νόστιμα! Αχ και έχω μια λιγουρίτσα! Καλό μήνα σου εύχομαι!

Giorgos Varvakis είπε...

Χθες το απόγευμα μιλούσα με τη μάνα μου και μου έλεγε οτι σήμερα ξεκινούν τις προετοιμασίες στο χωριό (Κουμέικα) για τη γιορτή του Αγ Νικολάου. Είναι το παραδοσιακό γλυκό - φαγητό της γιορτής, από τότε που όπως είπαν και οι Νεφέλες οι φούρνοι άναβαν με τις κλάρες.
Σε μια άλλη εκδοχή, στη γέμιση προσθέτουν και ρύζι.
Να είσαι καλά
Καλή σου μέρα elen :)

elen είπε...

big mama είναι όντως πολύ νόστιμα. Καλό μήνα και σε σένα:)

gvarvaki δεν ήξερα ότι το φτιάχνουν εκεί την συγκεκριμένη μέρα. Την εκδοχή με το ρύζι την γνωρίζω την φτιάχνουν και στο χωριό του άντρα μου Δυτική Σάμος (Καλλιθέα) όπου γίνονται με τριμμένο κολοκύθι,μπόλικο πιπέρι και ρύζι. Ψημένα δε σε ξηλόφουρνο άλλο πράγμα!!!!Να σαι καλά και καλό μήνα:)

Maria B. είπε...

ελενακι μου λίγα μπουρεκακια μπορώ να πάρω, παρακαλώ τα θέλω με ζάχαρη !!! τέλεια η συνταγή σου !!! μπραβο

φιλια

elen είπε...

Μαράκι και βέβαια να πάρεις όσα θέλεις. Ευχαριστώ για τα καλά σου λογάκια. Καλό βράδυ:)

Unknown είπε...

Καλημέρα Ελενάκι μου!
Αν και δεν μου αρέσει από παιδί η κολοκύθα, με σένα θα μάθω να μου αρέσει!
Με την πρώτη ευκαιρία που θα βρω κολοκύθα (που με έχει ζαλίσει η μητέρα μου κι εγώ το απέφευγα) τώρα θα της την κάνω τη χάρη! :)

elen είπε...

Λιζάκι μου να τα δοκιμάσεις και να μου πεις αν σας άρεσαν. Πολλά φιλιά!!

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin