Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Ψωμί τσιαπάτα με σπιτικό προζύμι






Εδώ και χρόνια προσπαθούσα να φτιάξω μόνη μου σπιτικό προζύμι χωρίς επιτυχία. Ώσπου πέτυχα στο διαδίκτυο αυτή τη συνταγή εδώ :http://www.aglaiakremezi.com/el/articles/genika/pos-tha-ksekinisete-agrio-prozymi.html  Θέλει βέβαια το χρόνο του αλλά θα σας ανταμείψει. Θα πετύχετε ένα δυνατό προζύμι που θα έχετε στο ψυγείο σας και με μια μικρή προετοιμασία θα φτιάχνετε φρέσκο σπιτικό ψωμάκι με τη δική σας μαγιά που καμία σχέση δεν έχει με αυτή του εμπορίου. Η συγκεκριμένη συνταγή για προζύμι φτιάχνει όχι το γνωστό ζυμαράκι- προζύμι αλλά ένα χυλό. Αυτό λοιπόν το προζύμι χρησιμοποίησα σε αυτή τη συνταγή. Είναι ένα ψωμάκι που δεν θέλει ζύμωμα και που πρέπει να το προετοιμάσουμε από βραδύς καθώς θέλει όλη νύχτα για να φουσκώσει.

Υλικά:


  • 1 κούπα προζύμι
  • 3 κούπες αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 2 κ.γλ αλάτι
  • 1 κ.σ ζάχαρη


Εκτέλεση:


  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με μια ξύλινη κουτάλα ώσπου να πετύχουμε μια κολλώδη ζύμη. Δεν χρειάζεται ζύμωμα.
  2. Το  βάζουμε σε μια λεκάνη που την έχουμε αλείψει λάδι και το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος όλη νύχτα να φουσκώσει.
  3. Την επόμενη μέρα στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με αλεύρι.
  4. Με μια σπάτουλα ρίχνουμε τη ζύμη στο ταψί την πασπαλίζουμε αλεύρι και την αφήνουμε να σταθεί για 2 ώρες να φουσκώσει πάλι.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς τοποθετώντας στο κάτω ράφι του φούρνου ένα μεταλλικό δοχείο με νερό. 
  6. Ψήνουμε το ψωμί μας για 30 - 35 λεπτά περίπου.


Λίγα ακόμη μυστικά

Μη περιμένετε αυτό το ψωμάκι να σας γίνει πολύ φουσκωτό άλλωστε η ονομασία του σημαίνει παντόφλα στα ιταλικά.
Ciabatta (ιταλική προφορά: [tʃabatta] , κυριολεκτικά παντόφλα ψωμί) είναι ένα ιταλικό άσπρο ψωμί γίνεται από αλεύρι σιταριού και μαγιά . Το ψωμί είναι κάπως επιμήκη, ευρεία και επίπεδη. Ciabatta ψήνεται σε πολλές παραλλαγές.

Ciabatta αναπτύχθηκε το 1982. [1] Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, υπήρξε δημοφιλής σε όλη την Ευρώπη , ιδιαίτερα στην Ισπανία , το Ηνωμένο Βασίλειο, και στο Ηνωμένες Πολιτείες , και χρησιμοποιείται ευρέως ως ένα σάντουιτς ψωμί.
Ένα τοστ που κατασκευάζεται από μικρά καρβέλια τσιαπάτα είναι γνωστό ως ένα panino (πληθυντικός panini).
Πηγή:http://en.wikipedia.org/wiki/Ciabatta 

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin