Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Πάβλοβα ~ Pavlova


Ένα υπέροχο αέρινο γλυκό. Από πού πήρε όμως αυτή την ονομασία;

To 1926, η πρίμα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα, ίσως η διασημότερη μπαλαρίνα του 20ου αιώνα, κάνει τουρνέ στη Νέα Ζηλανδία. Όπως φημολογείται, ο σεφ του ξενοδοχείου "Wellington" αποφασίζει να δώσει το όνομα Πάβλοβα στο επιδόρπιο προς τιμήν της μπαλαρίνας που είχε μαγέψει, με την ερμηνεία της ως κύκνος στο Καρναβάλι των Ζώων, κοινό και κριτικούς. Η αφράτη και ελαφριά Πάβλοβα ταίριαζε απόλυτα με το τουτού από το κοστούμι του κύκνου, που ήταν πολυεπίπεδο  και λευκό.

Πηγή: Μαμά πεινάω

Υλικά για την μαρέγκα:


  • 4 ασπράδια αυγών (120 γραμ)
  • 120 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 120 γραμ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • 1/2 κ. γλ κρεμόριο
  • 2 βανίλιες

Γέμιση:

  • 500 ml σαντιγί χτυπημένη χωρίς ζάχαρη ή 1 φυτική σαντιγί αυτή στο μεταλλικό κουτάκι
  • 1 βανίλια
  • Φράουλες ( επειδή δεν βρήκα φρέσκιες είχα μόνο λίγες κατεψυγμένες έβαλα 1 κομπόστα καλά στραγγισμένη διάφορα φρούτα)
  • 2-3 κ.σ ζάχαρη
  • 1-2 κ.σ κορν φλάουρ

Εκτέλεση:


  1. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη, το κρεμόριο και τις βανίλιες και χτυπάμε πολύ καλά σε μεσαία ταχύτητα του μίξερ στην αρχή και μετά στην πιο δυνατή.
  2. Χτυπάμε το μείγμα αρκετή ώρα ώσπου η μαρέγκα να στέκεται και να κάνει κορυφές.
  3. Με σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά την άχνη μέχρι να ενσωματωθεί.
  4. Στο ταψί του φούρνου στρώνουμε μια λαδόκολλα και με τη βοήθεια της σπάτουλας στρώνουμε μέσα τη μαρέγκα κυκλικά φτιάχνοντας ένα βαθούλωμα στη μέση σαν μεγάλο μπολ.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 90-100 βαθμούς Κελσίου για 2.30 με 3 ώρες.
  6. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε σε πιατέλα να κρυώσει
  7. Χτυπάμε τη σαντιγί με τη βανίλια και την απλώνουμε πάνω στην Πάβλοβα
  8. Αν έχουμε φρέσκες φράουλες τη διακοσμούμε όλη από πάνω διαφορετικά απλώνουμε τα φρούτα της κομπόστας.
  9. Με λίγες φράουλες που θα κρατήσουμε φτιάχνουμε μια σως που θα περιχύσουμε την Πάβλοβα.
  10. Βάζουμε σε κατσαρολάκι ένα φλιτζάνι φράουλες περίπου με 2-3 κ.σ ζάχαρη ανάλογα πόσο γλυκιά τη θέλουμε ( εγώ χρησιμοποίησα 1 κ.σ στέβια) όταν πάρουν βράση και βγάλουν λίγα υγρά διαλύουμε το κορν φλάουρ σε ελάχιστο νερό και δένουμε τη σάλτσα.
  11. Αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε την Πάβλοβα.
  12. Μπορούμε να την περιχύσουμε και με σάλτσα φράουλας που θα έχουμε ετοιμάσει από πριν και για άλλες παρασκευές συνταγή μπορείτε να δείτε εδώ: Σάλτσα φράουλας 






Λίγα ακόμη μυστικά:

Για μια επιτυχημένη Πάβλοβα θα πρέπει: το σκεύος που θα χτυπήσετε τη μαρέγκα να είναι εντελώς στεγνό. Χτυπάμε την μαρέγκα αρκετή ώρα ώστε να στέκεται στο σύρμα του μίξερ και να κάνει κορυφές διαφορετικά δεν θα ψηθεί καλά.
Στο ψήσιμο προσέχουμε να μην την παραψήσουμε ώστε να κρατήσει το λευκό της χρώμα.
Έτσι πετυχαίνουμε μια υπέροχη Πάβλοβα τραγανή εξωτερικά και αέρινη εσωτερικά που αφήνει μια μαστιχωτή υφή στο στόμα. Αν θέλετε μεγαλύτερη ποσότητα να θυμάστε όσα γραμμάρια είναι τα ασπράδια τόσα γραμμάρια πρέπει να είναι η κρυσταλλική ζάχαρη και άλλα τόσα η άχνη π.χ 180 γραμ. ασπράδια- 180 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική-180 γραμ. άχνη.
Καλή επιτυχία!!!
To 1926, η πρίμα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα, ίσως η διασημότερη μπαλαρίνα του 20ου αιώνα, κάνει τουρνέ στη Νέα Ζηλανδία. Όπως φημολογείται, ο σεφ του ξενοδοχείου "Wellington" αποφασίζει να δώσει το όνομα Πάβλοβα στο επιδόρπιο προς τιμήν της μπαλαρίνας που είχε μαγέψει, με την ερμηνεία της ως κύκνος στο Καρναβάλι των Ζώων, κοινό και κριτικούς. Η αφράτη και ελαφριά Πάβλοβα ταίριαζε απόλυτα με το τουτού από το κοστούμι του κύκνου, που ήταν πολυεπίπεδο  και λευκό. - See more at: http://www.mamapeinao.gr/articles/565-%CE%97-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%B1%CF%87%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%A0%CE%AC%CE%B2%CE%BB%CE%BF%CE%B2%CE%B1#sthash.ew1Rucdg.dpuf
To 1926, η πρίμα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα, ίσως η διασημότερη μπαλαρίνα του 20ου αιώνα, κάνει τουρνέ στη Νέα Ζηλανδία. Όπως φημολογείται, ο σεφ του ξενοδοχείου "Wellington" αποφασίζει να δώσει το όνομα Πάβλοβα στο επιδόρπιο προς τιμήν της μπαλαρίνας που είχε μαγέψει, με την ερμηνεία της ως κύκνος στο Καρναβάλι των Ζώων, κοινό και κριτικούς. Η αφράτη και ελαφριά Πάβλοβα ταίριαζε απόλυτα με το τουτού από το κοστούμι του κύκνου, που ήταν πολυεπίπεδο  και λευκό. - See more at: http://www.mamapeinao.gr/articles/565-%CE%97-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%B1%CF%87%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%A0%CE%AC%CE%B2%CE%BB%CE%BF%CE%B2%CE%B1#sthash.ew1Rucdg.dpuf

2 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Αγαπημένο γλυκό, που το ανέδειξες υπέροχα Ελενάκι!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένη Πάβλοβα! Πολύ ωραία συνταγή! Καλό απόγευμα!

foodaki.gr

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin