Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013

Kodrit kadir (Τούρτα καραμελέ)




Ένα υπέροχο δροσερό γλυκάκι προερχόμενο απ την Αραβία.  Άλλο ένα μαγικό γλυκάκι τόσο στην παρασκευή του όσο και στη γεύση του.
Τα υλικά είναι για ένα  στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20-22 εκ και ύψους 8 περίπου εκατοστών.

Υλικά για την κρέμα καραμελέ:


  • 800 ml γάλα φρέσκο πλήρες
  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1 βανίλια


Υλικά για την καραμέλα:

  • ½ κούπα ζάχαρη
  •  ¼ κούπας νερό


Υλικά για το κέικ:

  • 1 αυγό
  • 100 ml  γάλα
  • 100 γραμ . ζάχαρη
  • 100 ml λάδι
  • 100 gr αλεύρι
  • 2-3 κ. γλ κακάο κοσκινισμένο
  • 1 βανίλια


Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε πρώτα την καραμέλα:
Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και ανακατεύουμε στη φωτιά μέχρι να διαλυθεί
Αφήνουμε να σιγοβράσει εως ότου πάρει καστανό χρώμα της καραμέλας προσοχή να μην καεί
Ρίχνουμε την καραμέλα στο ταψί μας και γρήγορα κουνάμε το ταψάκι να απλωθεί σε όλη του την επιφάνεια.
 
Φτιάχνουμε την κρέμα καραμελέ:
Χτυπάμε στο μίξερ στη δυνατή ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη να ασπρίσουν και να αφρατέψουν
 
Σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα και τη βανίλια.
 
Ρίχνουμε το μείγμα μας που είναι νερουλό στο ταψί που έχει εν τω μεταξύ κρυώσει η καραμέλα.
Φτιάχνουμε τη ζύμη για το κέικ:

   Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ ακριβώς στο κέντρο του ταψιού που έχουμε βάλει το μείγμα της κρέμας καραμελέ
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις με ένα ταψί μέσα μεγαλύτερο απ το ταψί που έχουμε το γλυκό μας,μισογεμάτο  με νερό το οποίο καθώς προθερμαίνεται ο φούρνος θα ζεσταθεί και θα το χρησιμοποιήσουμε σαν μπαίν μαρί ώστε να ψηθεί μέσα το γλυκό μας.
Βγάζουμε προσεκτικά το ταψί με το νερό και βάζουμε μέσα το ταψί με το γλυκό μας και το τοποθετούμε προσεκτικά στο φούρνο
Ψήνουμε το γλυκό για 50 λεπτά περίπου
Το βγάζουμε απ το φούρνο και μόλις κρυώσει το τοποθετούμε στο ψυγείο χωρίς το μπαιν μαρί για αρκετές ώρες
 
Σερβίρουμε αναποδογυρίζοντας το γλυκό σε πιατέλα και έτσι έχουμε τη βάση του κεικ από πάνω την κρέμα καραμελέ .
  

Λίγα ακόμη μυστικά:

Το μαγικό με αυτό το γλυκάκι είναι πως ενώ το μείγμα του κέικ όταν το βάλουμε στο ταψί πάει λόγω βάρους κάτω κάτω κατά το ψήσιμο ανεβαίνει πάνω και κάτω κατεβαίνει η κρέμα καραμελέ. Έτσι όταν το αναποδογυρίσουμε κάτω είναι το κέικ και πάνω η κρέμα καραμελέ!! Δοκιμάστε το είναι καταπληκτικό!!!

Τη συνταγή αυτή μπορείτε να την δείτε εδώ εγώ απλά έκανα ορισμένες αλλαγές στην καραμέλα και πρόσθεσα επίσης βανίλια στο κέικ. http://www.mycookingcreations.com/2009/04/kodrit-kadir-cake.html

2 σχόλια:

alexs είπε...

Δεν μου βγήκε αρκετά σφιχτή η κρέμα. Να ήθελε περισσότερο ψήσιμο ? γευστικά βέβαια ήταν καταπληκτική.

Olives and Olive είπε...

Tούρτα καραμελέ!!! θεϊκές απολαύσεις!!!

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin