Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

Εκμέκ κανταΐφι



Ένα πολύ αγαπημένο γλυκάκι.

Υλικά για ένα ταψί 30x40:

  • 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι 500 γραμ.
  • 1 κούπα αλεσμένο φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλο
  • 250 γραμ. βούτυρο γάλακτος ή βιτάμ

Για το σιρόπι:

3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1 κ.σ χυμός λεμονιού
1 φλούδα λεμονιού

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:

  • 1 1/2 λίτρο γάλα
  • 1 1/4 κούπα νισεστέ ή corn flour
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 4 βανίλιες
  • 3 αυγά
  • 2 κ.σ βούτυρο ή βιτάμ

Για την επικάλυψη:

  • 1 μόρφατ στο μεταλλικό κουτάκι, λίγη άχνη ζάχαρη, 1 βανίλια ή μια διπλή συσκευασία garni ή κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

  1. Σε καλά βουτυρωμένο ταψί ξεφτίζουμε το κανταΐφι και το περιχύνουμε με το βούτυρο που έχουμε λιώσει πρώτα.
  2. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για μισή περίπου ώρα ώσπου να πάρει ξανθό χρώμα.
  3. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5 λεπτά.
  5. Περιχύνουμε το κανταΐφι και το αφήνουμε να πιει το σιρόπι.
  6. Μόλις πιεί το σιρόπι πασπαλίζουμε με μπόλικο φιστίκι Αιγίνης.
  7. Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής
  8. Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί καλά αφού κρατήσουμε μια κούπα από αυτό.
  9. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη,τις βανίλιες, το νισεστέ, και το γάλα που κρατήσαμε.
  10. Μόλις ζεσταθεί καλά το γάλα ρίχνουμε το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε ζωηρά να μη σβολιάσει μέχρι να πήξει.
  11. Κατεβάζουμε και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε
  12. Στρώνουμε την κρέμα στο ταψί την καλύπτουμε με μεμβράνη να εφάπτεται πάνω στην κρέμα, και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει η κρέμα.
  13. Χτυπάμε το μόρφατ με λίγη άχνη ζάχαρη και μία βανίλια ή τα garni σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού.
  14. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από το γλυκό και πασπαλίζουμε με μπόλικο φιστίκι
  15. Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Λίγα ακόμη μυστικά:
Με αυτές τις αναλογίες ζάχαρης γίνεται ένα γλυκό όχι λιγωτικό. Άν το προτιμάτε πιο γλυκό προσθέστε λίγο παραπάνω ζάχαρη στην κρέμα ζαχαροπλαστικής και στην σαντιγί
Αντί φιστίκι μπορείτε να βάλετε καρύδι αλεσμένο καθώς και λίγη κανελίτσα τόσο στο κανταΐφι όσο και πάνω στην κρέμα.

12 σχόλια:

Ξανθή είπε...

elen πάρα πολύ ωραίο ας κεραστώ όμως από εδώ γιατί ολόκληρο ταψί δεν θα φαγωθεί στο σπίτι μας και θα πάει χαμένο!!

Janiina είπε...

I love ekmek kateifi.
Very ,very good swet.
Greeting from Prag Jana

ΕΛΕΝΑ είπε...

Αααααααααα!!
Ωωωωωωωωωωωωω!!!
Σε ποιον δεν αρέσει αυτό το γλυκό???
Λαχταριστό!!!
Φιλάκια, καλό βράδυ!

Λίνα είπε...

Elen εγώ παίρνω το πιατάκι και φεύγω μιας και είναι από τα λίγα γλυκά που μου αρέσουν πολύ.
Καλό βράδυ.

big mama είπε...

Πολύ αγαπημένο γλυκάκι! Θέλω και εγώ το πιατάκι μου:))

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

πίσω μου σ' έχω σατανά, αμάν τι είναι τούτο;

Αλεξάνδρα είπε...

ΛΑΤΡΕΜΕΝΟ!!!
Τι να πει κανείς;;;;;;;;;;;;;;

Betty's Cuisine είπε...

ωχ ωχ ωχ... βαλτή είσαι και συ;
τι κολασμένο γλυκό είναι αυτό;
στείλε κομμάτι, λιποθυμώ ! :))

EYH είπε...

Ελενίτσα μου, τι υπέροχο που το έφτιαξες το εκμέκ σου!!!
Super περιποιημένο....
Εγώ το προτιμώ με φυστίκι, οι δικοί μου το θέλουν σκέτο για να μην φτύνουν "κουκούτσια".... χιχιχιχι
Φιλάκια πολλά :))

Δημιουργία είπε...

Απο τα αγαπημενα μου γλυκα.Καλο και γλυκο μηνα να εχεις.

BloG-_o_-SatIRuS είπε...

Αλλο να το βλέπεις κι άλλο να το...τρως!!!!!

Χεχε!

MRM_Terk είπε...

ένα και ένα τα πιάτα σου Λενιώ μου!!! <3

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin