Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Κρουασάν σφολιάτας (βουτύρου)



Υπέροχα κρουασανάκια που μοσχοβολούν φρέσκο βούτυρο, φτιαγμένα απ τα χεράκια μας.
Λίγη μπελαλίδικη διαδικασία αλλά πιστέψτε με το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει!!!!

Υλικά:

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 φακελάκι μαγιά
  • 5 κ. σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ αλάτι
  • 300 ml χλιαρό γάλα
  • 300 γρ. βούτυρο αγελαδινό (στη σκληρή του μορφή, πλάκα όχι soft)

Εκτέλεση:

1. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά με το γάντζο του μίξερ ή στο χέρι για 10 περίπου λεπτά.

2. Αλευρώνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 1-1 1/2 ώρα περίπου.

3. Εν τω μεταξύ βάζουμε το βούτυρο ανάμεσα σε δύο ζελατίνες και το ανοίγουμε σε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο, και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.

4. Ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο φύλο σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια σε μέγεθος μεγαλύτερο απ το μέγεθος του βουτύρου.

5. Βάζουμε στη μέση το βούτυρο και διπλώνουμε τη ζύμη ώστε να κλείσει μέσα της το βούτυρο.

6. Το πατάμε ελαφρά με τον πλάστη μας και το ανοίγουμε πάλι σε παραλληλόγραμμο φύλλο.

7. Ξαναδιπλώνουμε τη ζύμη μας και με πινέλο το καθαρίζουμε από το έξτρα αλεύρι.

8. Τυλίγουμε σε μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
9. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγουμε και πάλι σε παραλληλόγραμμο το οποίο ξαναδιπλώνουμε και ξαναβάζουμε στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά.


10. Ανοίγουμε και πάλι τη ζύμη την ξαναδιπλώνουμε και την βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες.
Μόλις βγάλουμε τη ζύμη από το ψυγείο την κόβουμε στη μέση και με τον πλάστη ανοίγουμε δύο παραλληλόγραμμα φύλλα.

11. Κόβουμε τριγωνάκια ζύμης και τα τυλίγουμε σε κρουασάν








12. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν και τα αλείφουμε με λίγο αυγό
13. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
190 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά.




Λίγα ακόμη μυστικά:

Φροντίζουμε πάντα όποτε ανοίγουμε το φύλλο η επιφάνεια μας να είναι καλά αλευρωμένη, και κάθε φορά που βάζουμε το φύλλο στο ψυγείο με πινέλο διώχνουμε το περιττό αλεύρι.
Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και γέμιση στα κρουασάν ότι μας αρέσει.





27 σχόλια:

Ξανθή είπε...

Ψάχνω συνταγή για κρουασάν πολύ καιρό, η απορία μου είναι αν πρέπει οπωσδήποτε να τηρήσουμε αυτά τα στάδια ζυμώματος ψυγείου τόσες φορές, καθότι δεν μου βγαίνει ο χρόνος, εκτός κι αν τα κάνω Σαββατοκύριακο.
Επίσης είχα ακούσει ότι μπορεί να διατηρηθεί η ζύμη στην κατάψυξη για μια άλλη μέρα ξέρεις κάτι;;
Ευχαριστώ

elen είπε...

Ξανθή μου πρέπει οπωσδήποτε να τηρήσουμε αυτά τα στάδια ώστε με το άπλωμα και δίπλωμα της ζύμης να πετύχουμε αυτό το αφράτο αποτέλεσαμα (πολλά φύλλα), που έχει η σφολιάτα. Για την κατάψυξη δεν ξέρω δεν το έχω δοκιμάσει εκτός και αν τα καταψύξεις όταν είναι έτοιμα και τα φουρνίσεις αφού τα ξεπαγώσεις πρώτα, γιατί αν καταψύξεις τη ζύμη μετά αν ξεπαγώσει θα είναι πολύ μαλακή και δεν θα μπορείς να την χρησιμοποιήσεις.

γαστεροπλήξ είπε...

αυτά μην τα δει ο άνδρας μου κάηκα!!! είναι τα πολυαγαπημένα του και αυτόν τον καιρό καίγομαι δεν προλαβαίνω να φτιάξω!!!
κι έγιναν τόσο όμορφα τα δικά σου

elen είπε...

γαστεροπλήξ και του δικού μου επίσης!! Να ήξερες πόσο καιρό με παρακάλαγε να του τα φτιάξω αλλά είναι λίγο μπελαλίδικα τα άτιμα. Βέβαια αξίζουν τον κόπο. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Betty's Cuisine είπε...

αχ γιατί να είναι τόσο μπελαλίδικα τα άτιμα; δεν προλαβαίνω, ούτε καν σαββατοκύριακο!
δεν στέλνεις κανένα έτοιμο κατά δω, τα λιγουρεύτηκα!!!

mia maria είπε...

Αχ κορίτσι, πόσο εύκολο το κάνεις να φαίνεται! Πολύ φασαρία είναι, θα πρέπει να είναι όμως καταπληκτικά!

elen είπε...

Betty είναι όντως μπελαλίδικα θέλουν το χρόνο τους αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει. Μην ανησυχείς όμως θα σου στείλω κάμποσα να σου φύγει η λιγουρίτσα:)

big mama έχουν τη φασαρία τους δε λέω και εγώ τα σχεδιάζω μέρες πριν για το πότε θα τα φτιάξω. Εκείνη τη μέρα φροντίζω να μην έχω άλλες δουλειές. Είναι όντως καταπληκτικά καμία σχέση με τα έτοιμα.

Πλεκτο Εγκωμιο είπε...

Και την έψαχνα τη συνταγή αυτή, πόσο καιρό να σου πω τώρα! Θα τα ξεκινήσω σήμερα κιόλας!! Φιλια και καλό
ΣΚ.

cook είπε...

αυτα τα κρουασανακια εχω πολύ μερακι να τα κανω καποια στιμη...κρατω τη συνταγη!

elen είπε...

Πλεκτό εγκώμιο καλή επιτυχία σου εύχομαι. Πολλά φιλιά!!!

cook όταν με το καλό τα φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις :)

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Φιλενάδα, επειδή εγώ είμαι παραδοσιακή νοικοκυρά, δεν χρησιμοποιώ τα μοντέρνα μηχανήματα που μας παρουσιάζεις ξεδιάντροπα στις φωτο σου!!!!
Γι αυτό δεν θα ασχοληθώ καθόλου με αυτά τα ξενόφερτα γλυκίσματα που μας παρουσιάζεις....
Τώρα για να μου αλλάξεις γνώμη, δεν ξέρω τι θα κάνεις...περιμένω ν ακούσω προσφορές!!! χιχιχιχιχι
Φιλάκια!!!!

elen είπε...

Φιλενάδα επειδή δεν χρησιμοποιείς αυτά τα μοντέρνα μηχανήματα, μου κατάντησες να φτιάχνεις μεταμεσονύκτιους κουραμπιέδες:Ρ Πάρε κανένα τέτοιο να βρεις την υγειά σου για να χεις χρόνο και να αράζεις μετά να λέμε και καμιά κουβεντούλα. Μου έλειψες!!!
Πολλά φιλάκια!!!!

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

χαχαχαχα που τους θυμήθηκες συτούς βρε θηρίο!!!!! Τι απίστευτη που είσαι....
Αν και θυμάμαι δεν έφταιγε η έλλειψη των μηχανηματων για την αργοπορία μου αλλά κάτι ξεμυαλίστρες που μου έιχαν πιάσει κουβέντα στο μσν.....Αν θυμάμαι καλά!!!!!
Φιλάκια

Ελευθερία είπε...

οτι εχει να κανει με ζυμη ειναι το φορτε σου. οσο για τα κρουασανακια σου ονειρο.
οταν τα βαζεις στο ταψι μπορεις να τα κανεις σαν μισοφεγγαρο, θα παρουν εναν αερα απο... Γαλλια!!!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Θαυμάσια συνταγή , μου την έμαθε η μαμά μου και την κάνω σε ταξίδια όταν θέλω να παίρνω για τα μικρά τότε παιδιά μου και για τα εγγόνια μου τώρα διάφορα μικροπραγματάκια να μασουλάνε.

elen είπε...

Ελευθερία μου σ ευχαριστώ για τα καλά σου λογάκια. Το tip σου θα το εφαρμόσω την επόμενη φορά.

Αχτίδα μου και εγώ τα ίδια κάνω αλλά μαζί με τα μικρά και μεγάλα παιδιά μασουλάω και εγώ :Ρ

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Όλα τα καλά θέλουν το χρόνο τους...
Elen, τα κρουασανάκια σου έγιναν τέλεια!!!
Για να δούμε τί θα καταφέρουμε εμείς όταν το επιχειρήσουμε... χαχαχα!
Μια-δυό θα τα πετύχουμε, πού θα πάει;

Πάντως οι οδηγίες και τα tips που δίνεις είναι πολύ χρήσιμα!

elen είπε...

VASILIKI σε ευχαριστώ για τα καλά σου λογάκια. Φαίνονται δύσκολα αλλά πίστεψε με σίγουρα θα τα καταφέρετε αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες η επιτυχία είναι σίγουρη:)

Ανώνυμος είπε...

ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΛΕΙΑ!!!!! ΕΧΩ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΜΕ ΜΕΡΕΝΤΑ.ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΒΑΛΩ ΠΡΙΝ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ Η ΜΕ ΚΟΡΝΕ ΜΕΤΑ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Ανώνυμος είπε...

Μόλις έψαχνα για απλές συνταγεσ για ωραία κρουασαν ......Ευχαριστώ!!!

Ανώνυμος είπε...

Καταλαθος εβαλα κρυο το γαλα. Δεν θα φουσκωσουν τωρα?

Ανώνυμος είπε...

εγω θα ηθελα να ρωτησω αν αυτη η συνταγη μπορει να χρησιμοποιηθει και ως ζυμη σφολιατας για πιτες οπως η σπανακοπιτα ή η τυροπιτα??απλα εχει πολυ ζαχαρη για αλμυρες πιτες...λες αν δεν βαλω ζαχαρη να μην γινει?

elen είπε...

Η ζύμη αυτή άνετα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πίτες μειώνοντας ή παραλείποντας τη ζάχαρη.

Ανώνυμος είπε...

Pragmatika katapliktikh suntaghh!! prwth fora dokimasaaa k vgikan (akoma k an dn to perimenaaaa) poliii teleiaaaa !!! euxaristw gia authn tn super sintagii!!!! :)

Ανώνυμος είπε...

Ειναι τέλεια συνταγη.

MRM_Terk είπε...

να 'χα τώρα ένα με μερέντα μέσα!!!!!!!! Ξελιγώθηκα!!!! :-D

Ανώνυμος είπε...

ekei pou les ta anakateuoume ola mazi kai meta les aplwnoume to vouthro...den katalava to ageladino t vazoume mesa sth zumh kai zhmwnoume h t kratame xwria kai t aplwnoume meta me tn plasth?

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin