Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009

Μουστοκούλουρα με μέλι



Μιας και έχουμε μπόλικο μούστο ακόμη είπα να φτιάξω λίγα μουστοκούλουρα για το πρωινό και το απογευματινό καφεδάκι. Η συνταγή αυτή φτιάχνει περίπου 50 μαλακά μουστοκούλουρα.

Υλικά:

  • 1 κούπα καθαρισμένο μούστο
  • 1 κούπα σπορέλαιο η καλής ποιότητας ελαιόλαδο
  • 1 κούπα μέλι
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα κονιάκ ή λικέρ βίσσυνο
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα (προαιρετικά γαρίφαλλο)
  • 2 κ.γλ σόδα
  • 1 κ.γλ. αμμωνία.
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα πορτοκαλιού (εγώ χρησιμοποίησα ξύσμα από περγαμόντο)
  • 6 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.σ κοσκινισμένο κακάο

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με το μέλι και τη ζάχαρη.
  2. Χλιαίνουμε λίγο το μούστο και διαλύουμε σε αυτόν την αμμωνία και το προσθέτουμε στο μίγμα μας.
  3. Προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ και τα υπόλοιπα μυρωδικά μας
  4. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη ζύμη που ίσα ίσα να μην κολλάει στα δάχτυλα μας.
  5. Πλάθουμε τα κουλουράκια μας.
  6. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς πάνω κάτω μέχρι να πάρουν χρώμα ή αν θέλουμε να ψήσουμε και τα δύο ταψάκια μαζί στον αέρα 160 βαθμούς για 20 λεπτά.

Λίγα ακόμη μυστικά:

Αν θέλετε τα κουλούρια σας πιό γλυκά προσθέστε λίγη ακόμη ζάχαρη. Το αλεύρι υπολογίστε το ώστε η ζύμη να μην γίνει πολύ σκληρή, αλλά ούτε να κολάει στα χέρια, εμένα μου πήρε ακριβώς την παραπάνω ποσότητα. Μούστο φυλάω στον καταψύκτη μου αφού τον καθαρίσω πρώτα, μέσα σε πλαστικά μπουκάλια έτσι όποτε θέλω ξεπαγώνω και απολαμβάνουμε όλο το χρόνο μουσταλευριά και μουστοκούλουρα. Γαρίφαλλο δεν χρησιμοποιώ γενικά στα γλυκά μου γιατί μας πέφτει λιγάκι βαρύ ( έχουμε και τα στομαχικά μας βλέπετε)

10 σχόλια:

Ξανθή είπε...

Εlen πέρσι πειραματίστηκα με τα μουστοκούλουρα μιας είχαμε πολύ μούστο μια φίλη μας έδωσε τις παρακάτω οδηγίες οι οποίες ήταν ευεργετικές.
Σκεπάζουμε το ταψί με ένα άλλο ταψί λίγο μεγαλύτερο ώστε να ψηθούν στον ατμό τους. Βάζουμε το σκεπασμένο ταψί στον προθερμασμένο φούρνο.
Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε σκεπασμένα για 5-6 λεπτά να τραβήξουν τα κουλουράκια τον ατμό τους.
Αν δεν κάνω λάθος είχε πει ότι είναι από κάποια εκπομπή τηλεόρασης.
Καλοφάγωτα!!!

elen είπε...

Ξανθή τι κρατάω τις οδηγίες σου για την επόμενη φορά. Σε ευχαριστώ πολύ να είσαι καλά :)

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ελενάκι μου πολύ αφράτα δείχνουν τα κουλουράκια σου!
Μαλακά μου αρέσουν κι εμένα τα μουστοκούλουρα!
Αν καταφέρω να βρω μούστο και φέτος, θέλω να φτιάξω και μουστοκούλουρα και μουσταλευριά!
Πολύ καλά και τα tips σου, ειδικά αυτό με την κατάψυξη δεν το ήξερα!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

Betty's Cuisine είπε...

Πόσο μου αρέσουν τα αφράτα μουστοκούλουρα... είναι νομίζω από τα καλύτερα κουλουράκια για το καφεδάκι μας!
...ζήτησα κι εγώ φέτος να μου φέρουν μούστο απο την Κρήτη και το ξέχασαν!!! άρα θα αρκεστώ στο "φάτε μάτια ψάρια..."

big mama είπε...

Τι όμορφα, έτσι αφράτα και αρωματικά! Είναι τα αγαπημένα μου κουλουράκια!

elen είπε...

Έλενα μου άμα βρεις μούστο να τα φτιάξεις οπωσδήποτε. Καλή εβδομάδα και σε σένα πολλά φιλιά!!!

Betty με το καφεδάκι όντως και εμένα είναι τα αγαπημένα μου, ταιριάζουν τόσο πολύ!!

Big mama το άρωμα του μούστου και της κανέλας τα κάνει μοναδικά!!!

γαστεροπλήξ είπε...

αγαπημένα κουλουράκια, και τόσο αρωματικα
και του χρόνου!!!

Δημιουργία είπε...

Φετος φυλαξα κι εγω στον καταψυκτη μουστο, οποτε θα φτιαξω και τα μουστοκουλουρα.

EYH είπε...

Φιλενάδα, εσύ έχεις τα πολυμηχανήματα έχεις και το μούστο......Αστα και βράστα χιχιχιχι
Στείλε μου μούστο βρε, και θα σου φτιάξω εγώ όσα μουστοκούλουρα θες, μεταμεσονύκτια βέβαια χιχιιιχιχι
ΠΟλλά πολλά φιλάκια :))))

elen είπε...

γαστεροπλήξ να σαι καλά σε ευχαριστώ!

Δημιουργία το κολπάκι με την κατάψυξη είναι πολύ καλό έχουμε μούστο όλο το χρόνο!!!

Ευάκι να σου στείλω καλό μου, άμα είναι να μου τα κάνεις μεταμεσονύκτια!!!
χαχαχαχα πολλά φιλάκια φιλενάδα!!!!

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin