Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009

Μουσταλευριά



Ο τρύγος έχει αρχίσει εδώ και καιρό. Οπότε τι πιο επίκαιρο από ένα μπολάκι μυρωδάτη μουσταλευριά.

Υλικά:
  • 7 κούπες μούστο
  • 1/2 κούπα στάχτη από ξύλα
  • 1 κούπα αλεύρι καβουρδισμένο ή 1 κούπα νισεστέ
  • σουσάμι καβουρδισμένο, τριμμένο καρύδι, κανέλλα.

Εκτέλεση:

Για να χρησιμοποιήσουμε το μούστο πρέπει να τον "κόψουμε" πρώτα δηλαδή να τον καθαρίσουμε, και γι αυτό χρησιμοποιούμε στάχτη.(Προσοχή να είναι μόνο από ξύλα).

  1. Βάζουμε το μούστο σε μια κατσαρόλα και βυθίζουμε σε αυτόν ένα τουλπάνι (πανί) που έχουμε δέσει καλά τη στάχτη.
  2. Βράζουμε το μούστο για 10 περίπου λεπτά ξαφρίζοντας τον
  3. Αφαιρούμε τη στάχτη και αφήνουμε όλη νύχτα το μούστο να κατασταλάξει
  4. Την επόμενη μέρα αδειάζουμε προσεχτικά το μούστο χωρίς να ανεκατευτεί, σε άλλο σκεύος περνόντας τον από λεπτό ύφασμα πάλι ,πετώντας το κατακάθι του.
  5. Από τον καθαρό μούστο μετράμε 7 κούπες.
  6. Σε ένα ταψάκι βάζουμε το αλεύρι και το βάζουμε στο φούρνο 170 βαθμούς για 20-30 λεπτά να καβουρδιστεί.
  7. Διαλύουμε το αλεύρι σε 2 κούπες μούστο και προσθέτουμε περνώντας το μίγμα από λεπτή σίτα στον υπόλοιπο κρύο μούστο και το βάζουμε στη φωτιά.
  8. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και να πάρει βράση η μουσταλευριά μας.
  9. Βάζουμε σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με σουσάμι καβουρδισμένο, καρύδια και κανέλλα.

Λίγα μυστικά ακόμη:

Αφού καθαρίσουμε το μούστο με τη στάχτη, μετά το στράγγισμα του, μπορούμε να τον φυλάξουμε σε πλαστικά μπουκάλια στον καταψύκτη μας και να απολαμβάνουμε μουσταλευριά όλο το χρόνο.
Η γιαγιά μου συνήθιζε να κάνει μπόλικη την έστρωνε σε ταψί την πασπάλιζε με μπόλικο καρύδι και αφού την έκοβε μπακλαβαδωτά την ξέραινε στον ήλιο. Ήταν ένα γλυκάκι που εκτός ότι το τρώγαμε με λαχτάρα όταν ήμασταν παιδιά, συνόδευε το τοπικό μας ποτό "σούμα" το οποίο γίνεται από την απόσταξη του τσίπουρου. Κάτι αντίστοιχο με τη ρακί.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε τη μουσταλευριά μας και με νισεστέ με τη διαφορά ότι δεν θα τον καβουρδίσουμε, και αφού τον διαλύσουμε τον προσθέτουμε στο μούστο αφού προηγουμένως τον έχουμε ζεστάνει.

11 σχόλια:

Ξανθή είπε...

Επίκαιρο!!!Αναλυτικότατη ανάρτηση, Μπράβο!!!
Ασε που μας θύμησες τόσα πολλά!!

Benikos place είπε...

Καλησπερα Ελένη, μας θυμισες παλιες αγαπημενες στιγμες και γευσεις, τους χαιρετισμους μας απο Βερολινο.

EYH είπε...

Ελενίτσα μου, έρχεσαι μας πετάς μια νοστιμιά, μας ξεσηκώνεις και μετά πάλι εξαφανίζεσαι.... Τι θα γίνει με σένα; Εγώ που δεν είμαι σε φάση τώρα να φτιάχνω μουσταλευριές και είναι και απο τα αγαπημένα μου, τι θα κάνω; Περιμένω με το καράβι τις μερίδες μου, κανόνισε!!!!!
Φιλιά σε όλους.....

Betty's Cuisine είπε...

Ευτυχώς, αν και εγώ δεν έχω επιχειρήσει ποτέ να φτιάξω, φτιάχνει η μανούλα μου μια μουσταλευριά τέλεια, μυρωδάτη και γευστικότατη!

elen είπε...

Ξανθή σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια:)

Νίκο να στε καλά πολλά φιλιά απ τη Σάμο:)

Φιλεναδίτσα μου τρέχω και δεν με φτάνουν τελευταία, όποτε βρω λίγο χρόνο μπαίνω για να σας γλυκάνω. Θα σου στείλω πουλάκι μου μην ανησυχείς. Πολλά φιλιά!!!

Betty είναι πανεύκολη. Το μόνο μπελαλίδικο της υπόθεσης είναι το καθάρισμα του μούστου.

γαστεροπλήξ είπε...

κόλαση!!!! το χρώμα πανέμορφο, γεύση δε το συζητώ!!!!!!

φέτος έχω μπλέξει με νοσοκομεία και δεν πρόλαβα να φτιάξω ακόμη, ευτυχώς σταφύλια θα έχει για καιρό ακόμη, πιστεύω να προλάβω να φτιάξω και λίγο πετιμέζι όπως κάθε χρονιά,

Δημιουργία είπε...

Εφτιαξα κι εγω χθες μουσταλευρια. Ο μουστος ηταν απο σουλτανια και οχι απο μοσχατα του νησιου, αλλα καλη εγινε.

elen είπε...

γαστεροπλήξ μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λογάκια. Εύχομαι περαστικά σε ότι σε ταλαιπωρεί.

Δημιουργία με μοσχάτα Σαμιώτικα την έφτιαξα όπως κάθε χρόνο, και έχει απίστευτο άρωμα, αλλά και με τα άλλα σταφυλάκια μια χαρά γίνεται απλά δεν γίνεται τόσο αρωματική. Ευχαριστώ για την επίσκεψη :)

Μάγια είπε...

ποτέ μου δεν έχω δοκιμάσει και αναρωτιέμαι αν θα μου άρεζε. στείλτε λίγη! ;)

elen είπε...

Nα σου στείλω Μάγια μου να δοκιμάσεις:)

Πλεκτό Εγκώμιο είπε...

νομίζω οτι ήρθε η ώρα να φτιάξω και γω μουσταλευρία! Και οτι θα έψαχνα για καμια συνταγή!

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin