Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2010

Καλτσόνε




Φιλαράκια μου γλυκά ένα ευχάριστο γεγονός με κρατάει και θα με κρατήσει για λίγο καιρό μακρυά σας μιας και στην κατάσταση μου δεν επιτρέπονται οι λιχουδιές γλυκές και αλμυρές, οπότε τα φαγητά μου είναι διαίτης. Θα γίνω για άλλη μια φορά μανούλα και θα πρέπει να προσέχω πολύ τη διατροφή μου, αλλά και να ήθελα οι στομαχικές διαταραχές του 1 τριμήνου δεν μου αφήνουν περιθώρια για ατασθαλίες. Προσπαθώ να αποφεύγω να μαγειρεύω πολύπλοκα φαγητά να μην μπαίνω στον πειρασμό, οπότε μαζί μου κάνει όλη η οικογένεια διατροφή. Βέβαια που και που θα τους φτιάχνω καμιά λιχουδίτσα την οποία θα μοιράζομαι μαζί σας. Χθες μου γκρίνιαξαν και για να τους καλοπιάσω είπα να τους φτιάξω ένα καλτσόνε με τη ζύμη που κράτησα απ το ψωμάκι μας.

Για 2 καλτσόνε θα χρειαστούμε:

Υλικά για τη ζύμη:
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ ζάχαρη
  • 1/2 κ.σ αλάτι
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1/2 φακελάκι μαγιά σκόνη
  • 1 κούπα χλιαρό γάλα
  • 1/4 κούπας χλιαρό νεράκι

Για τη σάλτσα:
  • Λίγο πουμαρό
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγη σκόνη σκόρδο
  • ρίγανη
  • 1 κ.γλ ζάχαρη
  • αλάτι και πιπέρι
  • εναλλακτικά για πιο γρήγορα κέτσαπ

Για τη γέμιση:
  • τυρί gouda
  • τυρί μοτσαρέλλα
  • μπέικον, ζαμπόν
  • μανιτάρια σε φέτες
  • πιπεριές σε ροδέλες
  • και ότι άλλο τραβάει η όρεξη σας

Εκτέλεση:
  1. Διαλύουμε τη μαγιά με το 1/4 κούπας χλιαρό νεράκι και προσθέτουμε δυο τρεις κουταλιές από το αλεύρι να πετύχουμε ένα παχύ χυλό που τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένο να φουσκώσει για 15 λεπτά περίπου.
  2. Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι ανακατεύουμε το αλάτι και τη ζάχαρη, προσθέτουμε το λάδι και τη μαγιά που έχει εν τω μεταξύ φουσκώσει.
  3. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και ζυμώνουμε να πετύχουμε μια αφράτη μαλακή ζύμη όπως του ψωμιού. Ίσως χρειαστεί λιγότερο γάλα ανάλογα με το αλεύρι σας.
  4. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί
  5. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη.
  6. Πλάθουμε μια μπάλα με τη ζύμη και την ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο πάχους 1 δαχτύλου περίπου και την αλείφουμε με λίγο λαδάκι.
  7. Απλώνουμε τη σάλτσα μας που έχουμε έτοιμη ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.
  8. Πάνω στο μισό του κύκλου απλώνουμε τα υλικά της γέμισης και κλείνουμε με το άλλο μισό φτιάχνοντας ένα μισοφέγγαρο , κλείνοντας καλά τις άκρες του.
  9. Τρυπάμε με ένα πιρούνι την επιφάνεια και το βάζουμε σε καλά λαδωμένο ταψάκι.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις.
Καλή όρεξη!!!!!



Λίγα ακόμη μυστικά:

Η ζύμη αν μας περισσέψει μπορούμε να τη διατηρήσουμε εώς και δυο μέρες στο ψυγείο και να τη χρησιμοποιήσουμε Μάλιστα τότε γίνεται ακόμη καλύτερη. Μη βάλετε πολύ σάλτσα ώστε να μην έχει πολλά υγρά για να ψηθεί ομοιόμορφα.

21 σχόλια:

Asteri είπε...

Ένα κομματάκι θα το πάρω οπωσδήποτε!
Μια αδυναμία του έχουμε οικογενειακώς! χεχεχε
Φιλάκιαααααααααααααααααα

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

που και που χρειάζεται και καμιά λιχουδιά, τέλειο το καλτσονε, με το καλό να έρθει το μωράκι σας

Asteri είπε...

Απαπαπα ξέχασααααααα ... άμα γερνάει ο άνθρωπος χαχα
ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ να έρθει το μωράκι !!!!!!!!!!!! πολύ πολύ χάρηκα!!!!!!!!!!!!!!! ζβουριχτά φιλιά ... σμουάτςςςςςςςςςςςςς

Ξανθή είπε...

Με το καλό το μωράκι σας!!!
Ευχαριστούμε για το κέρασμα.

gvarvakis είπε...

Με το καλό Ελενίτσα!!! Γερό και δυνατό να είναι το μωράκι σας :)
Στο καλτσόνε λέμε νννναιαιαιαιαι...!!
Φιλιά
Καλό απόγευμα

Athina είπε...

Ax Ελενίτσα τι ευχάριστα νέα!!Με το καλό να υποδεχτείτε το νέο μέλος!!Και σε σένα να σου πάνε όλα καλά!!

elen είπε...

Φιλαράκια μου καλά σας ευχαριστώ πολύ για το πέρασμα και τις ευχούλες σας. Να είστε όλοι καλά φιλιά σε όλους:)

Νίκη είπε...

Ελενάκι μου υπομονη οι πρωτοι μηνες ειναι λιγο δυσκολοι... γεια στα χεράκια σου μου εδωσες ιδεα τι να κανω για απογευματινη λιχουδια!!

Eva Krokidi-sidarieva είπε...

Μπράβο Ελένη, με το καλό το μωρό!!!Και καλή ευκαιρία για ελαφρά και διατροφικά φαγητά.Το καλτσόνε βέβαια είναι υπέροχο, δεν το συζητώ, τρελαίνομαι για ζύμες έτσι κι αλλιώς!!!!!!!!!

Betty's Cuisine είπε...

Αχ τι καλά!
Τι υπέροχα νέα ~ με το καλό το μωράκι, σου εύχομαι να έχεις μια όμορφη εγκυμοσύνη και ένα τέλειο μωρό!
Φιλιά!

Betty's Cuisine είπε...

ΥΓ: Ενθουσιάστηκα τόσο πολύ με το μωρό που ξέχασα να σου πω... θέλω κομματάρααααααα :))

pandora είπε...

Λουκούλιο!!! χιχιχ Σε καταλαβαίνω γιατί δουλευώ με εγκύους και τα ακούω συνέχεια και απο αυτές.Καλά κάνεις πάντως και προσέχεις.Με το καλό σου εύχομαι,καλό φούσκωμα άντε βρε στην καμπ΄θλη ζαχάρου θα το ρίξεις έξω με γλυκόζη χαχαχα..Φιλιάααα καλό βράδυ!!!

Λίνα είπε...

Ελένη τι ευχάριστα νέα είναι αυτά!! Μπράβο, με το καλό να έρθει το μωράκι σας. Πολύ το χάρηκα.
Όσο για το κέρασμα πολύ καλό.
Φιλιά, καλό βράδυ.

Και λοιπόν;E allora? είπε...

αν το καλοσκεφτείς ειναι ένα πλήρες γεύμα και γίνεται ακόμα πιο υγινεινό αν μειώσεις τα τυριά και βάλεις σκέτη μοτσαρέλα.Μπορείς να κάνεις και ατομικά για ταπεράκι ;)

καλημέρα

kiki είπε...

Κοριτσάρα μου με το καλό! Καλά κάνεις αι προσέχεις τη διατροφή σου! Νόστιμα καλτσονένια φιλακια!

elen είπε...

@ Νίκη μου όντως δύσκολος μήνας αυτός αλλά που θα πάει θα περάσει.

@ Εύα μου σε ευχαριστώ πολύ!!!

@ Μπέττυ μου να είσαι καλά ευχαριστώ πολύ!!χιχιχιχ θα σου στείλω ένα ολόκληρο φτάνει???:Ρ

@ pandora μου άσε από τώρα τη σκέφτομαι αυτή την εξέταση πώς πίνεται η γλυκόζη νηστική οέο???????σε ευχαριστώ για τις ευχές σου πολλά φιλιά!!!

@ Λίνα μου σε ευχαριστώ πολύ γλυκιά μου να είσαι καλά:)

@ Και λοιπόν;E allora? άσε προτιμώ να μην την κάνω καθόλου την αμαρτία. Μετά θα το καταφχαριστηθώ με τα όλα του. Είμαι ή του ύψους ή του βάθους :Ρ Πολλά φιλιά!!!

@ Κικίτσα μου ευχαριστώ πολύ. Πολλά φιλάκια!!!

pandora είπε...

Για την καμπύλη σακχάρου θα πρέπει να είσαι νηστική (μόνο νερό μπορείς να πιεις).Παραμένεις στο χώρο της εξέτασης αναλόγως την διάρκεια καμπύλης που σου έχει προτείνει ο γιατρός σου ,συνήθως είναι 2ωρη ή 3ωρη ή 1 ώρα και οι λήψεις αίματος γίνονται ανα 30' ή 1 ώρα.Αρχικά γίνεται η πρώτη λήψη αίματος και έπειτα θα σου δώσουν να πιεις γλυκόζη αραιωμένη σε νερό (συνήθως στις εγκύους είναι 100γρ.εκτός και αν έχει δώσει άλλη οδηγία ο γιατρός σου).Αφού πιεις την γλυκόζη (δεν είναι τόσο χάλια όσο ακούς να σου λένε)θα περιμένεις για τις επόμενες λήψεις.Πίνεις μια φορά γλυκόζη όχι σε κάθε λήψη. Αυτά, μην αγχώνεσαι μια απλή αλλά σημαντική εξέταση είναι που την κάνουν όλες οι εγκυοι.Φιλιάααααα ότι θες ρώτα με!

ΝΑΤΑΣΑ είπε...

Ελενάκι μου συγχαρητήρια!!!!!!!!!!!!!!!!Με το καλό να έρθει το μωράκι σας και είναι γερό και δυνατό..Τα καλύτερα σας εύχομαι!!!!Φιλάκιαααααα

Πλεκτο Εγκωμιο είπε...

Καλημέρα!! Με το καλό να έρθει το μωράκι να είναι γερό και δυνατό και να έχεις μια καλή καλή εγκυμοσύνη!! Οσο για την λιχουδια... εξαιρετική! Καλό ΣΚ.

Δημιουργία είπε...

Με το καλο να ερθει το μωρακι σας.

ΜΑΡΗ είπε...

ένα βραβείο από εμένα για εσένα για το αξιόλογο blog σου έλα να το πάρεις στο:
http://www.tallamarh.blogspot.com/

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin