Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

~Μηλοπιτάκια όνειρο~

Τα ωραιότερα μηλοπιτάκια που έχω φάει ποτέ. Εκείνο που με εξέπληξε είναι η τραγανή ζύμη σαν σφολιάτα. Που σίγουρα θα τη δοκιμάσω και σε αλμυρή εκδοχή. Είναι είδος σφολιάτας που θέλει μεν το χρόνο της αλλά δεν χρειάζεται να γίνουν τα διπλώματα της κλασσικής σφολιάτας. Τη συνταγή θα τη βρείτε εδώ:http://blackjackbakehouse.com/home/2012/10/11/apple-cinnamon-hand-pies.html από όπου και την μετέφρασα.

Υλικά για τη ζύμη:

  • 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 κ.γλ.αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 250 γραμ. αγελαδινό βούτυρο (σκληρό όχι soft)
  • 1/2 φλιτζάνι + 2 κ.σ γάλα κρύο γάλα
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 2 κ.σ. κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας σας
  • 1 αυγό για επάλειψη
  • λίγη κανελλοζάχαρη για πασπάλισμα
  • άχνη για πασπάλισμα

Γέμιση:

  • 2 μήλα ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ corn flour
  • 2 κ.σ. κονιάκ ή λικέρ
  • 2 κ.σ. νερό
  • 3 κ.σ βούτυρο
  • 1/4 κούπας ζάχαρη καστανή
  • 1/4 ζάχαρη λευκή
  • 1/4 κ.γλ αλάτι
  • 3/4 κ.σ. κανέλα

Εκτέλεση: 

  1. Βάζουμε το βούτυρο για μισή ώρα στην κατάψυξη.
  2. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι
  3. Σε άλλο μπολ βάζουμε το γάλα με το χυμό λεμονιού και το κονιάκ. Τα ανακατεύουμε και το βάζουμε στο ψυγείο.
  4. Βάζουμε το παγωμένο βούτυρο σε μικρά κομμάτια στο μείγμα με το αλεύρι και φτιάχνουμε μια ψιχουλιαστή ζύμη
  5. Προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος και το ζυμώνουμε ελαφρά. Να ενωθούν τα υλικά. Πολύ σημαντικό να μη παραζυμώσουμε τη ζύμη.
  6. Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 2 ώρες
  7. Ανοίγουμε δισκάκια με κουπ πατ και τα βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Γέμιση: 
  1. Σε μπολ ανακατεύουμε το κονιάκ με το νερό και το corn flour
  2. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε το μείγμα με το κονιάκ το αλάτι, την κανέλα  την καστανή και τη λευκή ζάχαρη. 
  3. Βράζουμε ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά να δέσει το μείγμα μας και το ρίχνουμε πάνω στα μήλα και ανακατεύουμε.
  4. Σκεπάζουμε τη γέμιση και αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Βγάζουμε τα στρογγυλά κομμάτια ζύμης και βάζουμε ένα κουταλάκι γέμισης στο κάθε ένα.
  6. Τα σκεπάζουμε σαν μισοφέγγαρα και τα πατάμε με ένα πιρουνάκι ώστε να μη φύγει η γέμιση κατά το ψήσιμο. Όπως κάνουμε για τα τυροπιτάκια.
  7. Αραδιάζουμε τα μηλοπιτάκια μας σε αντικολλητικό χαρτί και τα βάζουμε στην κατάψυξη για αρκετές ώρες να παγώσουν. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να τα ψήσουμε όποτε θέλουμε. Ή να βγάζουμε λίγα λίγα κάθε φορά.
  8. Τα αλείφουμε με το αυγό που το έχουμε χτυπήσει με 2 κ.σ νερό και τα πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.
  9. Ψήνονται σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 30 λεπτά περίπου.




Λίγα ακόμη μυστικά:


Είναι πολύ σημαντικό να μη παραζυμώσουμε τη ζύμη έτσι θα πετύχουμε μια τραγανή και φύλλα φύλλα ζύμη σαν σφολιάτα. Επίσης το πάγωμα τη ζύμης είναι πολύ σημαντικό σε όλες της φάσεις της προετοιμασίας της ζύμης πρέπει να είναι η ζύμη μας κρύα.

5 σχόλια:

Niki είπε...

πολύ ωραία τα μηλοπιτάκια!!

elen είπε...

Ευχαριστώ πολύ Νίκη καλωσήρθες στο μπλογκόσπιτο μου :)

lilastaste είπε...

πολύ ωραία συνταγή!!!!!!!!!!!!!ευχαριστούμε!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Υπέροχα τα μηλοπιτακια σου Ελενάκι μου και η ζύμη φαίνεται πραγματικά ιδιαίτερη και πεντανόστιμη!
Θα την δοκιμάσω!
Φιλάκια, καλό μήνα!

elen είπε...

@ Λίλα σε ευχαριστώ για το πέρασμα :)

@ Ελενάκι μου είναι πραγματικά ιδιαίτερη ζύμη μας άρεσε πάρα πολύ. Καλό μήνα φιλάκια!!

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin