Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2016

Γαλακτομπουρεκάκια με κανταΐφι



Ένα σιρόπι που κανονικά θα μέλωνε μελομακάρονα, μια συσκευασία κανταΐφι που θα γινόταν κανταΐφι με καρύδια, λίγα καβουρδισμένα αμύγδαλα που περίσσεψαν από τους κουραμπιέδες, μια ωραία συνταγή για κρέμα γαλακτομπούρεκου που φτιάχνω το γαλακτομπούρεκο μου, όλα αλλαξοδρόμησαν και ω! του θαύματος δημιουργήθηκε ένα τέλειο γλυκό!!!

Υλικά για 15 περίπου κανταϊφια: 


  • 1 πακέτο κανταΐφι 450 γραμ.
  • 250 γραμ βούτυρο τύπου Κερκύρας
  • 800 γραμ φρέσκο γάλα
  • 100 γραμ σιμιγδάλι ψιλό
  • 20 γραμ. νισεστέ ή corn flour (4 κ.σ)
  • 200 γραμ ζάχαρη 
  • 3 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 1 κ.σ από το βούτυρο
  • Αμύγδαλα ψιλοκομμένα καβουρδισμένα


Σιρόπι:


  • 500 γραμ νερό
  • 800 γραμ ζάχαρη
  • 100 γραμ μέλι
  • 1 ολόκληρο πορτοκάλι κομμένο στα 4
  • 2 ξυλάκια κανέλας 
  • 2-3 κ.σ χυμό λεμονιού




Εκτέλεση:


  1. Φτιάχνουμε το σιρόπι νωρίτερα ώστε να έχει κρυώσει όταν θα ψήσουμε το γλυκό. 
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι και τον χυμό λεμονιού, το βάζουμε στη φωτιά να βράσει για 4 λεπτά περίπου στο τέλος προσθέτουμε το μέλι και το ξαφρίζουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Φτιάχνουμε την κρέμα
  4. Χτυπάμε στο μίξερ πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες να ασπρίσουν
  5. Σε κατσαρόλα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα μας
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα των αυγών ανακατεύοντας απαλά απαλά την κρέμα
  7. Αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη για λίγο να χλιάνει 
  8. Ανοίγουμε πολύ προσεκτικά το φύλλο κανταΐφι ώστε να μην μπλεχτεί να είναι όσο το δυνατόν πιο ευθείες οι ίνες του. Το σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα για να μη ξεραίνεται όσο το δουλεύουμε.
  9. Λιώνουμε το βούτυρο
  10. Παίρνουμε ένα μικρό μπολάκι ή θήκη για μάφιν ( εγώ χρησιμοποίησα την μαφινιέρα) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα φλιτζάνι του τσαγιού χαμηλό. 
  11. Κόβουμε ίσιες όσο το δυνατόν λωρίδες από το κανταίφι μήκους 20 εκ περίπου και φάρδους όσο ο πάτος της μαφινιέρας περίπου 3 δάχτυλα. 
  12. Βάζουμε σταυρωτά μέσα στη μαφινιέρα τις λωρίδες από το κανταίφι (δημιουργώντας ένα σταυρό από δυο λωρίδες η μία λωρίδα κάθετα και η άλλη οριζόντια) και το ξάνουμε ελαφρώς για να καλυφθούν καλά τα τοιχώματα της μαφινιέρας.
  13. Βάζουμε δυο κουταλιές από την κρέμα και σταυρωτά τυλίγουμε μέσα στην μαφινιέρα  τα κανταιφάκια 
  14. Το βγάζουμε προσεκτικά και το στρώνουμε με το χέρι μας να πάρει ωραίο σχήμα και τα τοποθετούμε σε ταψι που έχουμε βουτυρώσει πολύ καλά με την ένωση προς τα κάτω
  15. Βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο να το στηρίζει και να χουν όμορφο σχήμα
  16. Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το λιωμένο βούτυρο πάνω στα κανταιφάκια μας
  17. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεις 180 βαθμούς σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 30 λεπτά και μετά αφού το ξεσκεπάσουμε συνεχίζουμε για άλλα 40-45 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο μέχρι να πάρει όμορφο ρόδινο χρώμα.
  18. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε το κρύο σιρόπι κουταλιά κουταλιά πάνω σε κάθε κανταΐφι. Αφήνουμε να το απορροφήσει όλο το σιροπάκι του.
  19. Σερβίρουμε με το καβουρδισμένο αμυγδαλάκι.

Λίγα ακόμη μυστικά:
Το κανταϊφι μας πρέπει να ψηθεί καλά και ομοιόμορφα για να παραμείνει τραγανό και να μη λασπώσει με το σιρόπι.
Το σιρόπι πρέπει να είναι οπωσδήποτε κρύο για να μείνει το γλυκό μας τραγανό και σωστά μελωμένο και όχι λασπωμένο.
Το βούτυρο πρέπει να είναι γάλακτος για να δώσει υπέροχο άρωμα και γεύση στο γλυκό μας.

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin