Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Αυγά με ντομάτα φούρνου (αλλιώτικος καγιανάς)



Υλικά:

  • 5-6 μεγάλες ώριμες ντομάτες περασμένες στο μούλτι η κανονίστε την ποσότητα ανάλογα με το πόσα αυγά θα χρησιμοποιήσετε
  • Αυγά όσα θέλετε
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή στο μούλτι
  • 1 πιπεριά ψιλοκομμένη
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη,πάπρικα κατά βούληση
  • 2κ. γλ. ζάχαρη
  • Τυρί φέτα
  • Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα ταψάκι βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες, το κρεμμύδι την πιπεριά τη ζάχαρη  τα μπαχαρικά και το λάδι και ανακατεύουμε.
  2. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στη χαμηλή σχάρα και ψήνουμε σε αέρα 180 βαθμούς ή αντιστάσεις μέχει να πιεί τα υγρά του και να μείνει μια σαλτσούλα.
  3. Βγάζουμε το ταψί απ το φούρνο κάνουμε με ένα κουτάλι λακουβίτσες και τοποθετούμε ένα ένα τα αυγά χωρίς να τα ανακατέψουμε και τα αλατοπιπερώνουμε από πάνω.
  4. Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να γίνουν τα αυγά μας. 
  5. Ο χρόνος ποικίλει ανάλογα με το πως θέλουμε τα αυγά μας μελάτα η σφιχτά.
  6. Λίγο πριν το βγάλουμε τρίβουμε πάνω απ τα αυγά τυρί φέτα και κλείνουμε το φούρνο
  7. Προμηθευόμαστε μπόλικο φρέσκο ψωμάκι απ το φούρνο και.... καλές βούτες!!!!!

Λίγα ακόμη μυστικά:

Αν δεν τα θέλετε μάτια μπορείτε να τα χτυπήσετε και να τα προσθέσετε μέσα στη σαλτσούλα και να τα ανακατέψετε όπως τον κλασσικό καγιανά.













Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Σουφλέ με πατάτες και κολοκυθάκια


Ένα νόστιμο καλοκαιρινό φαγάκι για να αξιοποιήσουμε και τα άφθονα κολοκυθάκια της εποχής.

Υλικά για ένα μέτριο παραλληλόγραμμο πυρέξ:

  • 4 πατάτες σε φέτες
  • 4-5 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 400 ml κρέμα γάλακτος
  • 8 φέτες ή τριμμένο τυρί gouda
  • ψιλοκομμένο άνηθο
  • 4 αυγά
  • Ψιλοκομμένη καπνιστή γαλοπούλα ή bakon
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι 


Εκτέλεση:

  1. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου μας και απλώνουμε τις φέτες της πατάτας αφού τις έχουμε αλατίσει
  2. Τις ραντίζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο γκρίλ να ροδίσουν γυρίζοντας τες και απ την άλλη πλευρά
  3. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα κολοκυθάκια
  4. Στρώνουμε στο πυρέξ τις φέτες πατάτας
  5. Από πάνω στρώνουμε φέτες ή τριμμένο τυρί ψιλοκομμένο άνηθο και τη μισή ποσότητας της γαλοπούλας
  6. Μετά απλώνουμε τα κολοκυθάκια τυρί πάλι άνηθο και γαλοπούλα
  7. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με την κρέμα γάλακτος προσθέτοντας αλατοπίπερο και περιχύνουμε το πυρέξ
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  9. Καλή σας όρεξη!!

Λίγα ακόμη μυστικά:
Μπορείτε να παραλείψετε τη γαλοπούλα. Μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα τυριά πχ τυρί φέτα μαζί με το gouda η reggato ότι σας αρέσει.



 

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Δροσερή σαλάτα με κολοκυθάκια



 Μια υπέροχη δροσερή σαλατούλα με κολοκυθάκια.

Υλικά:
  • 1 κιλό κολοκυθάκια κομμένα σε μπαστουνάκια
  • 3-4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 200 γραμ. bakon ή γαλοπούλα καπνιστή ψιλοκομμένα
  • 150 γραμ. τυρί φέτα σε κύβους ή ροκφόρ για όσους την θέλουν πιο πικάντικη
  • Μαϊντανό και άνηθο ψιλοκομμένο
  • Λίγοι σπόροι κουκουνάρι (προαιρετικά)
  • Αλάτι-πιπέρι-λίγο ελαιόλαδο.

Για τη σάλτσα:
  • 5 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 1/2 κ.σ μουστάρδα
  • 2 κ.σ μαγιονέζα

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε τα κολοκυθάκια που τα έχουμε κόψει σε μπαστουνάκια για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό (να μείνουν τραγανά να μη μαλακώσουν πολύ)  τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Αν χρησιμοποιήσουμε bakon το σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο ή σε αντικολλητικό σκεύος μαζί με το κουκουνάρι. Αν βάλουμε καπνιστή γαλοπούλα παραλείπουμε το σοτάρισμα.
  3. Βάζουμε σε σαλατιέρα όλα τα υλικά και την περιχύνουμε με τη σάλτσα που έχουμε έτοιμη χτυπώντας όλα τα υλικά σε ένα σέικερ.
  4. Βάζουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο και την σερβίρουμε δροσερή.







Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Μπισκότα μαλακά με κομμάτια σοκολάτας (chocolate chip soft cookies)




 Έχω δοκιμάσει αρκετές συνταγές μαλακών μπισκότων αλλά σαν κι αυτή καμία!! είναι ακριβώς όπως τα θέλω μαλακοτραγανά με ολόκληρα κομμάτια σοκολάτας!!!! θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους!!



Υλικά για  35-37 μεγάλα μπισκότα:

  • 225 γραμ. βούτυρο
  • 3/4 κούπας λευκή ζάχαρη
  • 1 κούπα καστανή(την ανοιχτόχρωμη όχι τη μαύρη) ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 κούπα αλεύρι σκληρό
  • 1 κ. γλ αλάτι
  • 1 λ.γλ baking powder
  • 1 κ.γλ σόδα
  • 2 βανίλιες
  • 1- 1 1/2 κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια μπορείτε να βάλετε περισσότερο ανάλογα πόσο σας αρέσει.




Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ το βούτυρο με την καστανή και τη λευκή ζάχαρη
  2. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα
  3. Ρίχνουμε σε δόσεις το αλεύρι που έχουμε ανακατέψει τα διογκωτικά, το αλάτι και τη βανίλια.
  4. Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα μας ρίχνουμε τα κομμάτια σοκολάτας και ανακατεύουμε
  5. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες
  6. Σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα βάζουμε μπαλίτσες απ το μείγμα μας σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού αναλόγως πόσο μεγάλα τα θέλουμε.
  7. Τα βάζουμε σε απόσταση το ένα με το άλλο γιατί θα απλώσουν
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις ένα ένα ταψί για 15 λεπτά όχι παραπάνω γιατί τότε θα σκληρύνουν.



Λίγα ακόμη μυστικά:

Αν σας αρέσουν σούπερ σοκολατένια μπορείτε να βάλετε δύο κουβερτούρες των 125 γραμ. σε κομμάτια στο μείγμα.
Αν μείνει το μείγμα στο ψυγείο 24 ώρες έχουμε το τελειότερο αποτέλεσμα, αν παρόλα αυτά δεν κρατιέστε αφήστε  τη ζύμη στο ψυγείο για 2-3 ώρες μια χαρά θα βγουν και τότε.
Μη τα παραψήσετε και ας σας φαίνεται ότι είναι πολύ μαλακά. Ο χρόνος που σας δίνω είναι ακριβώς αν τα αφήσετε παραπάνω θα σκληρύνουν.
Καλή επιτυχία!!


sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin