Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Ένας αλλιώτικος μουσακάς



Μουσακάς χωρίς κιμά με σάλτσα ντομάτας και μπεσαμέλ γιαουρτιού. Μια ελαφριά υπέροχη παραλλαγή του κλασικού μουσακά. Τρώγεται ευχάριστα ζεστός αλλά και κρύος.

Υλικά για ένα ταψάκι 35*20 εκ:

  • 3 μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες (τηγανισμένες και στραγγισμένες ή ψημένες με λίγο λαδάκι στο γκριλ)
  • 4 πατάτες κομμένες σε φέτες(τηγανισμένες και στραγγισμένες ή ψημένες αλειμμένες με λίγο ελαιόλαδο)
  • Για τη σάλτσα:
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτάκι ψιλοκομμένη ντομάτα ή φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
  • ½ χάρτινο κουτί πολτός ντομάτας
  • 1 κ.γλ ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι
  • Μπόλικη φέτα σε τρίμματα
  • 1 δόση μπεσαμέλ με γιαούρτι.
  • Προαιρετικά: φρυγανιά και μοσχοκάρυδο για το πασπάλισμα.


Εκτέλεση:

1. Τσιγαρίζουμε στο λαδάκι το κρεμμύδι και το σκόρδο

2. Προσθέτουμε τη ντομάτα και τον πολτό

3. Προσθέτουμε το μαϊντανό αλάτι , πιπέρι, και τη ζάχαρη και αφήνουμε να σιγοβράσει και να πήξει η σάλτσα μας.

4. Σε ταψάκι στρώνουμε τις πατάτες.

5. Από πάνω ρίχνουμε τη μισή από τη σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζουμε με μπόλικη τριμμένη φέτα.

6. Στρώνουμε τις μελιτζάνες ,την υπόλοιπη σάλτσα και μπόλικη φέτα




7. Τέλος στρώνουμε τη μπεσαμέλ και αν θέλουμε προαιρετικά πασπαλίζουμε με φρυγανιά και τριμμένο μοσχοκάρυδο.

8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.



Λίγα μυστικά ακόμη:

Για ελαφρύ αποτέλεσμα ψήνω τις πατάτες και τις μελιτζάνες, αφού τις αλείψω με λίγο λαδάκι, στο γκριλ με αέρα.

Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Μπεσαμέλ με γιαούρτι


Ελαφριά μπεσαμέλ με φίνα γεύση χωρίς βούτυρο που ταιριάζει απίθανα στα ογκρατέν, μουσακά, ακόμη και

στο παστίτσιο.

Υλικά:
* 4 κούπες γάλα φρέσκο
* 8 γεμάτες κουταλιές corn flour
* 1/2 κούπα στραγγιστό γιαούρτι
* 1 αυγό
* αλάτι και λευκό πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Κρατάμε 1/2 κούπα απ το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο να βράσει.

2. Στο γάλα που κρατήσαμε διαλύουμε το corn flour και αφού χαμηλώσουμε τη φωτιά το προσθέτουμε στο γάλα και ανακατεύουμε με σίρμα να μη σβολιάσει μόλις πήξει το αποσύρουμε απ'τη φωτιά.


3. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το γιαούρτι με το αυγό και το προσθέτουμε στη μπεσαμέλ ανακατεύοντας γρήγορα.


4. Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσουμε.


Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα και γιαούρτι light για ακόμη πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Όταν τη στρώσω στο ταψί από πάνω πασπαλίζω με τυρί κεφαλοτύρι φρυγανιά τριμμένη και μοσχοκάρυδο τριμμένο και κάνει τέλεια τραγανή κρούστα.

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Πρασοκιμαδόπιτα




Υλικά για δύο μικρά στρογγυλά ταψάκια ή για το μεγάλο της κουζίνας μας:


  • ½ κιλό κιμά
  • 4-5 μεγάλα πράσα σε ροδέλες
  • 1 μεγάλο χοντροκομμένο κρεμμύδι
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • Μπαχάρι, πιπέρι, αλάτι
  • 1 δόση σπιτική σφολιάτα(ανοιγμένη με τη μέθοδο του ηλίου) ή χωριάτικο φύλλο ή σφολιάτα εμπορίου.

Εκτέλεση:

1. Ετοιμάζουμε πρώτα το φύλλο.

2. Βάζουμε τον κιμά σε κατσαρόλα και τον σωτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.

3. Μόλις σωταριστεί ελαφρά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα πράσα, το κρεμμύδι ,το αλάτι και τα μπαχαρικά να σωταριστούν.

4. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιεί τα υγρά του.

5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να χλιάνει.

6. Λαδώνουμε το ταψί μας με ελαιόλαδο και στρώνουμε το ένα φύλλο.

7. Στρώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο.

8. Λαδώνουμε με ελαιόλαδο και χαράζουμε την πίτα.

9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Λίγα μυστικά ακόμη:

Χωρίζοντας το φύλλο σε 4 μπαλίτσες φτιάχνουμε 2 μικρά ταψάκια πίτσας .

Έτσι ψήνουμε το ένα και φυλάμε το άλλο στην κατάψυξη για άλλη φορά.


sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin