Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

Κέικ μαρμπέ διαίτης






Τους τελευταίους μήνες μπήκε στη ζωή μας ένας απρόσκλητος επισκέπτης. Ο κύριος διαβήτης τύπου 1 ήρθε πριν λίγους μήνες και μπήκε έτσι ξαφνικά στη ζωή της μικρής μου νεράιδας. Ένας απ τους λόγους που σταμάτησα τις αναρτήσεις είναι αυτός. Μιας και είμαστε σε ειδική διατροφή οικογενειακώς Όμως έπρεπε να βρω τρόπους να τη" γλυκάνω" λιγάκι μιας και είναι παιδάκι και λιγουρεύεται Ευτυχώς μέχρι στιγμής είναι τέλεια και συνεργάσιμη με όλα και κυρίως με τη διατροφή της. Που και που εκτός απ τις κανονικές συνταγές, θα βάζω συνταγούλες που μπορούν να καταναλωθούν από διαβητικούς ή άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα. Μια από αυτές είναι και αυτό το κεκάκι που δεν έχει να στερηθεί τίποτα από ένα πλήρες κέικ. Είναι νόστιμο και υγιεινό με λιγότερες θερμίδες και λιγότερους υδατάνθρακες
Η ζωή μπορεί να είναι γλυκιά και με τον διαβήτη!!!

Υλικά:

  • 1 πακέτο αλεύρι 500 γρ που φουσκώνει μόνο του, ολικής άλεσης ή αλεύρι ολικής άλεσης + 6 κοφτά κουταλάκια γλυκού baking powder.
  • 1 βιτάμ κλασσικό ή βιτάμ light 250 γρ.ή 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 4 αυγά
  • 2 κούπες γλυκαντικό (ασπαρτάμη, σουκραλόζη ή ζάχαρη)
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 1/2 κούπα γάλα ή χυμός πορτοκαλιού
  • 5 γεμάτες κουταλιές κακάο.

Εκτέλεση:
Η εκτέλεση κλασσική όπως για όλα τα κλασικά κέικ:

  1. Χτυπάμε τη μαργαρίνη ή το ελαιόλαδο μέχρι να ασπρίσει.
  2. Προσθέτουμε το γλυκαντικό και χτυπάμε λίγο ακόμη.
  3. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και 2-3 κουταλιές αλεύρι για να μη μας κόψει το μείγμα.
  4. Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα.
  5. Ρίχνουμε εναλλάξ το γάλα ή το χυμό με το αλεύρι.
  6. Χτυπάμε λίγο ακόμη το μείγμα να αφρατέψει και αδειάζουμε το μισό σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα.
  7. Στο άλλο μισό προσθέτουμε το κακάο με ελάχιστο γάλα και ανακατεύουμε να γίνει σοκολατένιο.
  8. Ρίχνουμε το σοκολατένιο μείγμα πάνω στο λευκό και ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουτάλι να κάνει σχέδια.
  9. Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο 175-180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου.
  10. Το κέικ είναι έτοιμο όταν βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού βγαίνει καθαρή.

Λίγα ακόμη μυστικά:

Όταν χρησιμοποιήσετε γλυκαντική ουσία πχ canderel θα χτυπήσετε πολύ καλά το βούτυρο και μετά μαζί με τη ζάχαρη για να γίνει αφράτο το μείγμα.

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin