Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009

Μουστοκούλουρα με μέλι



Μιας και έχουμε μπόλικο μούστο ακόμη είπα να φτιάξω λίγα μουστοκούλουρα για το πρωινό και το απογευματινό καφεδάκι. Η συνταγή αυτή φτιάχνει περίπου 50 μαλακά μουστοκούλουρα.

Υλικά:

  • 1 κούπα καθαρισμένο μούστο
  • 1 κούπα σπορέλαιο η καλής ποιότητας ελαιόλαδο
  • 1 κούπα μέλι
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα κονιάκ ή λικέρ βίσσυνο
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα (προαιρετικά γαρίφαλλο)
  • 2 κ.γλ σόδα
  • 1 κ.γλ. αμμωνία.
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα πορτοκαλιού (εγώ χρησιμοποίησα ξύσμα από περγαμόντο)
  • 6 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.σ κοσκινισμένο κακάο

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με το μέλι και τη ζάχαρη.
  2. Χλιαίνουμε λίγο το μούστο και διαλύουμε σε αυτόν την αμμωνία και το προσθέτουμε στο μίγμα μας.
  3. Προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ και τα υπόλοιπα μυρωδικά μας
  4. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη ζύμη που ίσα ίσα να μην κολλάει στα δάχτυλα μας.
  5. Πλάθουμε τα κουλουράκια μας.
  6. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς πάνω κάτω μέχρι να πάρουν χρώμα ή αν θέλουμε να ψήσουμε και τα δύο ταψάκια μαζί στον αέρα 160 βαθμούς για 20 λεπτά.

Λίγα ακόμη μυστικά:

Αν θέλετε τα κουλούρια σας πιό γλυκά προσθέστε λίγη ακόμη ζάχαρη. Το αλεύρι υπολογίστε το ώστε η ζύμη να μην γίνει πολύ σκληρή, αλλά ούτε να κολάει στα χέρια, εμένα μου πήρε ακριβώς την παραπάνω ποσότητα. Μούστο φυλάω στον καταψύκτη μου αφού τον καθαρίσω πρώτα, μέσα σε πλαστικά μπουκάλια έτσι όποτε θέλω ξεπαγώνω και απολαμβάνουμε όλο το χρόνο μουσταλευριά και μουστοκούλουρα. Γαρίφαλλο δεν χρησιμοποιώ γενικά στα γλυκά μου γιατί μας πέφτει λιγάκι βαρύ ( έχουμε και τα στομαχικά μας βλέπετε)

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009

Κρουασάν σφολιάτας (βουτύρου)



Υπέροχα κρουασανάκια που μοσχοβολούν φρέσκο βούτυρο, φτιαγμένα απ τα χεράκια μας.
Λίγη μπελαλίδικη διαδικασία αλλά πιστέψτε με το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει!!!!

Υλικά:

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 φακελάκι μαγιά
  • 5 κ. σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ αλάτι
  • 300 ml χλιαρό γάλα
  • 300 γρ. βούτυρο αγελαδινό (στη σκληρή του μορφή, πλάκα όχι soft)

Εκτέλεση:

1. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά με το γάντζο του μίξερ ή στο χέρι για 10 περίπου λεπτά.

2. Αλευρώνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 1-1 1/2 ώρα περίπου.

3. Εν τω μεταξύ βάζουμε το βούτυρο ανάμεσα σε δύο ζελατίνες και το ανοίγουμε σε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο, και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.

4. Ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο φύλο σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια σε μέγεθος μεγαλύτερο απ το μέγεθος του βουτύρου.

5. Βάζουμε στη μέση το βούτυρο και διπλώνουμε τη ζύμη ώστε να κλείσει μέσα της το βούτυρο.

6. Το πατάμε ελαφρά με τον πλάστη μας και το ανοίγουμε πάλι σε παραλληλόγραμμο φύλλο.

7. Ξαναδιπλώνουμε τη ζύμη μας και με πινέλο το καθαρίζουμε από το έξτρα αλεύρι.

8. Τυλίγουμε σε μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
9. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγουμε και πάλι σε παραλληλόγραμμο το οποίο ξαναδιπλώνουμε και ξαναβάζουμε στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά.


10. Ανοίγουμε και πάλι τη ζύμη την ξαναδιπλώνουμε και την βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες.
Μόλις βγάλουμε τη ζύμη από το ψυγείο την κόβουμε στη μέση και με τον πλάστη ανοίγουμε δύο παραλληλόγραμμα φύλλα.

11. Κόβουμε τριγωνάκια ζύμης και τα τυλίγουμε σε κρουασάν








12. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν και τα αλείφουμε με λίγο αυγό
13. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
190 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά.




Λίγα ακόμη μυστικά:

Φροντίζουμε πάντα όποτε ανοίγουμε το φύλλο η επιφάνεια μας να είναι καλά αλευρωμένη, και κάθε φορά που βάζουμε το φύλλο στο ψυγείο με πινέλο διώχνουμε το περιττό αλεύρι.
Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και γέμιση στα κρουασάν ότι μας αρέσει.





Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009

Μουσταλευριά



Ο τρύγος έχει αρχίσει εδώ και καιρό. Οπότε τι πιο επίκαιρο από ένα μπολάκι μυρωδάτη μουσταλευριά.

Υλικά:
  • 7 κούπες μούστο
  • 1/2 κούπα στάχτη από ξύλα
  • 1 κούπα αλεύρι καβουρδισμένο ή 1 κούπα νισεστέ
  • σουσάμι καβουρδισμένο, τριμμένο καρύδι, κανέλλα.

Εκτέλεση:

Για να χρησιμοποιήσουμε το μούστο πρέπει να τον "κόψουμε" πρώτα δηλαδή να τον καθαρίσουμε, και γι αυτό χρησιμοποιούμε στάχτη.(Προσοχή να είναι μόνο από ξύλα).

  1. Βάζουμε το μούστο σε μια κατσαρόλα και βυθίζουμε σε αυτόν ένα τουλπάνι (πανί) που έχουμε δέσει καλά τη στάχτη.
  2. Βράζουμε το μούστο για 10 περίπου λεπτά ξαφρίζοντας τον
  3. Αφαιρούμε τη στάχτη και αφήνουμε όλη νύχτα το μούστο να κατασταλάξει
  4. Την επόμενη μέρα αδειάζουμε προσεχτικά το μούστο χωρίς να ανεκατευτεί, σε άλλο σκεύος περνόντας τον από λεπτό ύφασμα πάλι ,πετώντας το κατακάθι του.
  5. Από τον καθαρό μούστο μετράμε 7 κούπες.
  6. Σε ένα ταψάκι βάζουμε το αλεύρι και το βάζουμε στο φούρνο 170 βαθμούς για 20-30 λεπτά να καβουρδιστεί.
  7. Διαλύουμε το αλεύρι σε 2 κούπες μούστο και προσθέτουμε περνώντας το μίγμα από λεπτή σίτα στον υπόλοιπο κρύο μούστο και το βάζουμε στη φωτιά.
  8. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και να πάρει βράση η μουσταλευριά μας.
  9. Βάζουμε σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με σουσάμι καβουρδισμένο, καρύδια και κανέλλα.

Λίγα μυστικά ακόμη:

Αφού καθαρίσουμε το μούστο με τη στάχτη, μετά το στράγγισμα του, μπορούμε να τον φυλάξουμε σε πλαστικά μπουκάλια στον καταψύκτη μας και να απολαμβάνουμε μουσταλευριά όλο το χρόνο.
Η γιαγιά μου συνήθιζε να κάνει μπόλικη την έστρωνε σε ταψί την πασπάλιζε με μπόλικο καρύδι και αφού την έκοβε μπακλαβαδωτά την ξέραινε στον ήλιο. Ήταν ένα γλυκάκι που εκτός ότι το τρώγαμε με λαχτάρα όταν ήμασταν παιδιά, συνόδευε το τοπικό μας ποτό "σούμα" το οποίο γίνεται από την απόσταξη του τσίπουρου. Κάτι αντίστοιχο με τη ρακί.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε τη μουσταλευριά μας και με νισεστέ με τη διαφορά ότι δεν θα τον καβουρδίσουμε, και αφού τον διαλύσουμε τον προσθέτουμε στο μούστο αφού προηγουμένως τον έχουμε ζεστάνει.

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin