Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Αφέλια με πατάτες αντιναχτές



Ένα υπέροχο πεντανόστιμο Κυπριακό φαγητό!!!

Υλικά:

1 κιλό χοιρινό κατά προτίμηση σπάλα, σε κύβους
1 κιλό πατάτες
1 ποτήρι κρασί κόκκινο (εγώ χρησιμοποιώ μοσχάτο Σάμου)
3 κουταλιές σούπας κόλιανδρο χονδροαλεσμένο
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
αλάτι, πιπέρι
1/4 κούπας ελαιόλαδο
λάδι για να τηγανίσουμε τις πατάτες.
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Από βραδύς βάζουμε το κρέας με το κρασί και τα μπαχαρικά να μαριναριστεί.
Την επόμενη βάζουμε το 1/4 της κούπας ελαιόλαδο να κάψει και αφού στραγγίσουμε καλά το κρέας απ τη μαρινάδα χωρίς να την πετάξουμε, το σοτάρουμε στο λάδι.
Σβήνουμε με τη μαρινάδα και προσθέτουμε λίγο νεράκι και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλους κύβους τις αλατίζουμε και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίσουν τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Μόλις έχει γίνει το κρέας και έχει μείνει με λίγη από τη σαλτσούλα του προσθέτουμε τις πατάτες και κουνάμε τη κατσαρόλα να ανακατευτούν
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και κατεβάζουμε.

Λίγα ακόμη μυστικά:

Μπορείτε να το κάνετε και με μπούτι χοιρινό αλλά είναι λίγο σκληρό για τα γούστα μου γι αυτό πάντα προτιμώ τη σπάλα που είναι μαλακή. Κρασάκι προτιμώ το τοπικό μας μοσχάτο Σάμου που δίνει υπέροχο άρωμα και μια ιδιαίτερη γλύκα στο φαγητό. Αν δεν βρείτε ένα κόκκινο κρασάκι ή μια μαυροδάφνη θα είναι ότι πρέπει.

16 σχόλια:

Giorgos Varvakis είπε...

Υπέροχο πιάτο elen :)
Καλά κάνεις και χρησιμοποιείς το μοσχάτο μας! Αναβαθμίζει το φαγητό!!
Φιλιά
Καλό απόγευμα

thalassamov είπε...

μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ

μύρισε το κρασί και ο κόλιανδρος μέχρι εδώ!
Αγαπημένο πιάτο στο νησί, όντως!

:)))))))))))))))))))))))))))))))

Ξανθή είπε...

Το έχω φάει σε σπίτι Κυπριακό αλλά με χοιρινό,όπως λες όμως γούστα είναι αυτά.

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

νόστιμο φαγάκι, τώρα βέβαια ο φίλος μου ο Γιώργος από την Κύπρο θα έλεγε ότι ο κόλιανδρος είναι λίγος για αυτό το πιάτο και θα έβαζε τουλάχιστον και 3 κουταλιές ολόκληρο τον κόλιανδο, κι αλίμονο μου αν τολμούσα να τον βγάλω στην άκρη του πιάτου, θα με λοξοκοιτούσε, αλλά έλεος τόσο κόλιανδρο δεν μπορώ να τον φάω, σε πιο λάιτ εκδοχή σαν τη δική σου το προτιμω

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Φανταστικό πιάτο..και μόλις έφαγα μια σαλάτα βρε παιδάκι μου!Όταν πήγα Κύπρο δεν έφαγα τ'ετοια φαγητά!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Γεια σου Ελενάκι με τις νοστιμιές σου!!
Το έχω δοκιμάσει αυτό το πιάτο σε κυπριακό εστιατόριο, πραγματικά αξίζει!!
Φιλάκια, καλό βράδυ!

mia maria είπε...

Φαίνεται νοστιμότατο! Θα πρέπει να μοσχομυρίζει! Καλό βράδυ!

cook είπε...

σουπερ φαγητο...το κανω κι εγω...

Και λοιπόν;E allora? είπε...

κόλαση!κόλαση λέω!!!!μμμμμμ :)))

καλό απόγευμα
χχχχ

oreksinaxeis είπε...

Τέλειο φαίνεται...το ζήλεψα!

Δημιουργία είπε...

Και μονο που εβαλες μοσχατο κρασι μεσα το ανεβασε ακομα πιο πανω σε νοστιμια.

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Ελενάκι μου, το έχω δοκιμάσει το φαγάκι σου, απο χεράκια κυπριακά, οπότε καταλαβαίνεις......
Μόνο το κρασάκι το Σαμιώτικο δεν υπήρχε για συνοδεία!!!
ΦΙλάκια πολλά, καλά τσικνίσματα απόψε... :))

Benikos place είπε...

Αχ Ελένη οπως παμε θα χασω το στοιχημα με την Βενια...
Πρεπει να χασω μεχρι τον Ιουνιο καποια...Κιλα! Αλοιμονο σου...
ΝΟΣΤΙΜΟ ΦΕΝΕΤΑΙ ΠΑΝΑΘΕΜΑΤΟ ..

Δημήτρης είπε...

Ήρθα να δω τη συνταγή που άρεσε η γυναικούλα μου, ωραία...θα της την κάνω.Καλή Τσικνοπέμεπτη!

kiki είπε...

Και για Τσικνοπέμπτη ό,τι πρέπει! Καλά να περάσετε!

Betty's Cuisine είπε...

...κι εγώ που φαντάστηκα ότι για κάποιο λόγο θα ανατινάζονταν οι πατάτες, χαχα...

ευωδιαστό το φαγάκι σου, μπράβο, καλή Τσικνοπέμπτη...

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin