Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012

"Μύδια" του γλυκού νερού






Ως λάτρης των σιροπιαστών αναζητώ πάντα και παντού συνταγές σαν αυτή.  Αυτή την υπέροχη συνταγή τη βρήκα σε ένα Τούρκικο blog και την μετέφρασα. Όταν τα είδα ενθουσιάστηκα με την εμφάνηση τους. Και όταν τα έφτιαξα η γεύση τους με εξέπληξε. Ελπίζω να σας αρέσουν και εσάς.

Υλικά:

1 φλυτζάνι λάδι
1 φλυτζάνι γάλα
1 αυγό
1 φακελάκι baking powder
λίγο αλάτι
1 κ.γλ ζάχαρη
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει να γίνει μια ζύμη να μη κολλάει στα δάχτυλα.
2-3 κ.σ βούτυρο λιωμένο για το άλλειμα των μυδιών
Καρύδια
Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
 Άρωμα δεν είχε η συνταγή εγώ έβαλα βανίλια αν και πιστεύω και το ξύσμα πορτοκαλιού θα του ταιριάζει πολύ!!

Για το σιρόπι:

3 φλυτζάνια νερό
3 φλυτζάνια ζάχαρη
χυμός από μισό λεμόνι.

Εκτέλεση:

1. Πρώτα βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.




2. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το λάδι, το γάλα, το αυγό, το baking, το αλάτι, τη ζάχαρη, και όσο αλεύρι μας πάρει ώστε να πετύχουμε μια απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια, και την οποία χωρίζουμε σε 6 ίσες μπάλες και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.



 3. Ανοίγουμε κάθε μπάλα με τη βοήθεια του νισεστέ σε λεπτό φύλλο και τα βάζουμε σε ταψάκι καλά πασπαλισμένο με νισεστέ το ένα πάνω στο άλλο.







4. Ανοίγουμε και τα 6 φύλλα μαζί σε ένα μεγαλύτερο φύλλο.





5. Το κάνουμε ρολλό.





6. Και το κόβουμε σε φετούλες πάχους ενός δαχτύλου περίπου.





7. Το πατάμε λίγο με τον πλάστη να πλατύνει και βάζουμε μέσα λίγη γέμιση.





8. Το διπλώνουμε στη μέση και του δίνουμε το σχήμα μυδιού.





9. Τα απλώνουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί, και τα περχύνουμε με το λιωμένου βούτυρο.





10. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν, και τα σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι αμέσως μόλις βγουν απ το φούρνο.






Λίγα ακόμη μυστικά: 

Σε κάποια άλλα blog στην ίδια ζύμη αντί baking χρησιμοποιούν μαγιά είναι κάτι που θέλω να δοκιμάσω για να δω τη διαφορά. Επίσης την επόμενη φορά θα προσπαθήσω αντί νισεστέ να προσθέσω βούτυρο λιωμένο ανάμεσα στα φύλλα για το άνοιγμα τους. Στη γέμιση μπορείτε να βάλετε χοντροκομμένο το καρύδι ή να βάλετε φυστίκι Αιγίνης ή ότι άλλο ξηρό καρπό θέλετε. Όπως και να είναι πάντως αυτό το γλυκό είναι φανταστικό!!

Φωτογραφίες και την συνταγή μπορείτε να την δείτε εδώ:
http://pembetatlar.blogspot.gr/2009/09/midye-tatl.html


5 σχόλια:

ΚΟΥΖΙΝΟΠΑΓΙΔΑ της ΒΑΡΒΙ είπε...

Πολύ ενδιαφέρον γλυκάκι, μπαίνει στα υπ' όψιν Ελένη μου

ΕΛΕΝΑ είπε...

Καλά, είσαι φοβερή!
Απίθανο γλυκάκι, από τον τίτλο ούτε φανταζόμουνα πως πρόκειται για γλυκό!
Καλό Σαββατοκύριακο Ελενάκι, φιλιά!

mia maria είπε...

Πολύ πρωτότυπο το γλυκάκι σου Ελενάκι! Φαίνεται και νοστιμότατο:)

Anthemis είπε...

Αχ Ελένη τι μου κάνεις τώρα ! Κράτησε μου μερικά (2-3 ταψιά)
Φιλάκια !

Ανώνυμος είπε...

λοιπόν, την έχω σταμπάρει κι εγώ εδώ και λίγο καιρό. οι κερατάδες, σ' αυτά είναι άσσοι!!! καλά μαγειρέματα...

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin