Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Ταχινόπιτες Κυπριακές








Αγαπημένο γλύκισμα για την περίοδο την νηστείας και όχι μόνο.  Ξεχωριστές, αρωματισμένες με κανέλα, μαχλέπι,πορτοκάλι και μαστίχα. Με το ταχίνι που έχει απλωθεί ανάμεσα στη ζύμη και όχι απλώς μια ξερή λεπτή στρώση όπως αυτές που οι περισσότεροι φούρνοι πωλούν. Όλα αυτά κάνουν αυτή την ταχινόπιτα ξεχωριστή!!! Η συνταγή είναι αποτέλεσμα αναζήτησης στο διαδίκτυο με λίγες δικές μου παρεμβάσεις. Λίγο μπελαλίδικες αλλά αξίζει τον κόπο να τις δοκιμάσετε. Πάμε να τις φτιάξουμε βήμα βήμα.


Για 7 ταχινόπιτες

Υλικά:


  • 360 γραμ. αλεύρι δυνατό σκληρό αυτό για τα τσουρέκια θα ήταν τέλειο
  • 140 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κ.γλ αλάτι
  • 30 γραμ. νωπή μαγιά ή ένα φακελάκι ξερή
  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 1 γεμάτη κουταλιά σούπας κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι μαστίχα αλεσμένη στο μπλέντερ με λίγη ζάχαρη
  • 1/2 κ.γκ μαχλέπι
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • λίγο μοσχοκάρυδο αλεσμένο
  • 1 1/4 κούπας χλιαρό νερό


Γέμιση:


  • 1 βάζο 300-400 γραμ. ταχίνι σκέτο 
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 1/2 κ.σ κανέλα

Εκτέλεση:

1. Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με 1/4 κούπας χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, και δυο τρεις κουταλιές από το αλεύρι και φτιάχνουμε ένα χυλό που τον αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 15 λεπτά περίπου.
2. Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι ανακατεύουμε μέσα το αλάτι και τα μυρωδικά και προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά μας.
3. Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη να είναι μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια μας αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ή λίγο αλεύρι ακόμη να την φέρουμε σε ισορροπία.
4. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί για 1 ώρα περίπου.
5. Φτιάχνουμε τη γέμιση ανακατεύοντας το ταχίνι, τη ζάχαρη και την κανέλα.
6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 ίσα μέρη
 
7. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι της ζύμης σε παραλληλόγραμμο φύλλο  30x15εκ περίπου.
 
8. Απλώνουμε δύο κουταλιές από τη γέμιση αφήνοντας γύρω γύρω ένα δάχτυλο περίπου κενό.
 
9. Διπλώνουμε τη μισή ζύμη πάνω στη γέμιση και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη να κλειστεί μέσα η γέμιση



10. Πιάνω τις δύο άκρες του ρολλού που έχει σχηματιστεί και το τεντώνω χτυπώντας το στο μπάγκο της κουζίνας. Η ζύμη είναι ελαστική και τεντώνει έτσι θα δημιουργηθεί ένα κορδόνι 50 εκ περίπου.
 
11. Διπλώνω το κορδόνι στη μέση ρολάρω το κορδόνι που θα σχηματιστεί να επιμηκυνθεί και πάλι.
 
 
12. Τυλίγω το κορδόνι σε ρολό σαν σαλιγκάρι.
 
13. Βάζω την ταχινόπιτα σε ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος και πιέζω με τα χέρια ώστε να γίνει πιο πλατιά.

14. Ψήνουμε τις ταχινόπιτες σε προθερμασμένο φούρνο 160  στον αέρα για 40 λεπτά περίπου.










Λίγα ακόμη μυστικά:

Κατά τη διάρκεια τεντώματος της ζύμης αν σας βγει η γέμιση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ίσα ίσα αυτό θα κάνει την ταχινόπιτα να είναι τραγανή και νόστιμη. Μπορείτε αν θέλετε μέσα στη γέμιση να βάλετε και ψιλοτριμμένο καρύδι.


 

2 σχόλια:

ΕΛΕΝΗ είπε...

Ελενάκι μου καταπληκτικές, απο χθες που τις είδα τις έχω συνέχεια στο μυαλό μου!!!Θα τις φτιάξω αύριο!
Καλά να περάσεις!
Πολλά φιλιά!

Anthemis είπε...

Ότι πρέπει για να έχω κάτι νηστίσιμο και στην δουλειά!!!Φιλάκια!

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin