Υλικά:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή φύλλο για πίτες η σπιτική σφολιάτα
αν χρησιμοποιήσετε φύλλο σφολιάτας εμπορίου θα χρειαστείτε έξτρα χυλό που θα τον φτιάξετε με 1 1/2 κούπα αλεύρι, 2 κ.σ ελαιόλαδο, αλάτι και νερό όσο πάρει να γίνει χυλός. - 1 κούπα ελαιόλαδο
- Διάφορα χόρτα εγώ χρησιμοποίησα παπαρούνες και σπανάκι
- 2-3 πράσα σε ροδέλες
- 3-4 χλωρά κρεμμυδάκια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ένα ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ πελτέ
- αλάτι, πιπέρι.
- Προαιρετικά τυρί νηστίσιμο ή αν δεν την κάνετε νηστίσιμη τυρί φέτα όσο θέλετε.
Εκτέλεση:
- Στο 1/4 της κούπας ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε λίγο τα κρεμμύδια και τα πράσα και προσέθουμε τα χόρτα χοντροκομμένα
- Αλατίζουμε και ανακατεύουμε στη φωτιά να μαραθούν τα χόρτα μας
- Προσθέτουμε πιπέρι, τον πελτέ και τον άνηθο
- Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να πιουν τα υγρά τους
- Αφήνουμε στην άκρη να χλιάνει η γέμιση
- Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλα εμπορίου φτιάχνουμε τον χυλό ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.
- Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί
- Στρώνουμε δύο φύλλα ραντίζοντας τα με ελαιόλαδο ανάμεσα και ρίχνουμε δύο - τρεις κουταλιές απ το χυλό μας και απλώνουμε
- Μετά δύο φύλλα πάλι λαδώνοτας τα ανάμεσα χυλό κ.ο.κ μέχρι να χρησιμοποιήσουμε τα μισά φύλλα της συσκευασίας
- Πριν βάλουμε τη γέμιση θα μείνει το φύλλο χωρίς χυλό μόνο με λάδι
- Απλώνουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε με δύο φύλλα λαδωμένα χυλό δύο φύλλα κ.ο.κ
- Τελειώνουμε με φύλλο και πάνω ρίχνουμε όσο χυλό μας περίσσεψε που τον απλώνουμε καλά στην επιφάνεια της πίτας μας.
- Ραντίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις εως ότου ροδίσει.
Καλή επιτυχία!!
Λίγα ακόμη μυστικά:
Μπορείτε να παραλείψετε εντελώς το τυρί είτε φυτικό είτε φέτα γίνεται εξίσου πεντανόστιμη. Ο πελτές δίνει γλύκα στην πίτα μας και την κάνει ξεχωριστή.
Αν δεν έχουν πιει εντελώς τα υγρά τους τα χόρτα μας κατά το βράσιμο και έχουν λίγο ζουμάκι μπορείτε να ρίξετε μέσα στη γέμιση λίγο σιμιγδάλι ή τριμμένη φρυγανιά.
Το κόλπο με τον χυλό κάνει το φύλλο να μοιάζει με χωριάτικο. Ειδικά αν χρησιμοποιήσετε φύλλο κρούστας με τον χυλό αυτό θα έχετε μια καταπληκτική πίτα με τραγανό φύλλο σαν σπιτικό.
Η ποσότητα του ελαιόλαδου είναι ενδεικτική. Μπορεί να πάρει παραπάνω. Όσο περισσότερο λαδάκι βάλετε τόσο πιο τραγανό θα γίνει το φύλλο σας.
Τη μέθοδο του χυλού μπορείτε να την φτιάξετε σε όλες τις αλμυρές πίτες που φτιάχνετε με φύλλο εμπορίου. Άλλη μια πίτα που χρησιμοποιώ το χυλό είναι εδώ :http://kouzinoskalismata.blogspot.gr/2011/06/blog-post.html
4 σχόλια:
Δηλώνω αμετανόητη "πιτού", οπότε δε θα αδιαφορήσω καθόλου για την νόστιμη πίτα σου Ελενάκι μου!!
Φιλάκια, καλή Σαρακοστή!
Μου αρέσουν πολύ οι πίτες και ιδιαίτερα οι χορτόπιτες.
Η δική σου έχει ωραία υλικά και είναι πολύ προσεγμένη. Μπράβο!
Καλό σου βράδυ.
Οπου βλέπω πίτα μπαίνω! Τί όμορφη πιτούλα! Αυτό που με εντυπωσίασε στη φάση που είμαι (που δεν καταναλώνω αλεύρι) είναι ο πελτές! Θα το προσθέτω κι εγώ στο εξής!
@ Ελενάκι μου και εγώ αμετανόητη πιτού είμαι :P
@ Helen σε ευχαριστώ πολύ :)
@ loulou ο πελτές του δίνει μια ξεχωριστή και υπέροχη γεύση. Θα περιμένω εντυπώσεις :)
Δημοσίευση σχολίου